moze i jestem jedyny naiwny, ale moze dzieki temu ze tu i tam bedzie rosło to i owo będzie ladniej ,będzie milej Rey widzialeś kserotermę lnu włochatego w czasie kwitnienia widzialeś lakę z kilkoma tysiącami storczyków i nie w "waszych" pseudo-chronionych rezerwatach - bo ich ochrona to fikcja tylko na miedzach , na nieużytkowanych polach polacie mikolajka polnego koło drogi pod Wiślicą. Zbyt wiele w was wiedzy a zbyt mało wiary w normalnego człowieka miast krytykować że od życia oderwane teorie snuje byście przemądrzalińscy coś konstruktywnego stwierdzili a nie non stop ze sie nie da ,ze bez sensu Ja jestem facet po historii a nie po ochronie środowiska i kilku innych fakultetach jak niektórzy na tym forum ,ale ja chce coś zrobić podczas gdy Wy w tej Warszawie i innych miastach wbrew pozorów nie wiecie wszystkiego i calego rozumu nie zjedliście Wiecie jak wyglada wasza ochrona : dzisiaj na polanie Polichno trafilem 2 borowikow z siatami pelnymi storczyków i jak myslicie złapał ich ktoś : evil: nawet nie zanotowalem numeru tego opla ktorym przyjechali ze Śląska,bo po co przecież im nie wolno mieć tych roślin
Bez odbioru to byl mój ostatni post w sprawie ochrony przyrody-przestaję chronić,zaczynam introdukować
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
i nie w "waszych" pseudo-chronionych rezerwatach - bo ich ochrona to fikcja
między innymi z takiego podejścia ochrona jest w stanie opłakanym - bo zamiast podchodzić do tego razem, to jedni mówią innym "wasze" nie nasze i zamiast działać razem to połowa energii idzie na wzajemne przerzucanie się argumentami
Cytat:
Ja jestem facet po historii a nie po ochronie środowiska i kilku innych fakultetach jak niektórzy na tym forum ,ale ja chce coś zrobić podczas gdy Wy w tej Warszawie i innych miastach wbrew pozorów nie wiecie wszystkiego i calego rozumu nie zjedliście
myślę że zarówno Joanna jak i Rey zdają sobie sprawę ze swojej omylności i sporo osób innych działających w ochronie też. A na pewno nie można np. Joannie zarzucać, że nie chce nic zrobić bo przecież na Forum wielokrotnie mówiła o swoich działaniach na rzecz płazów i ochronie stanowiska rzekotki w Warszawie . to że chcesz coś zrobić to super tylko że przepisy trzeba zachować, bo jak jeden je złamie to czemu inny ma ich przestrzegać a jeżeli są błędne i uważasz, że powinny być zmienione to staraj się to osiągnąć. Przekonuj coraz więcej ludzi o tej konieczności, skontaktuj się z odpowiednią organizacją (w tym wypadku zajmującą się np. storczykami) i przekonaj do swoich racji.
Cytat:
dzisiaj na polanie Polichno trafilem 2 borowikow z siatami pelnymi storczyków i jak myslicie złapał ich ktoś : evil: nawet nie zanotowalem numeru tego opla ktorym przyjechali ze Śląska,bo po co przecież im nie wolno mieć tych roślin
no i to jest Twój duży błąd - może jednak warto było zanotować te numery, spróbować przynajmniej coś zrobić. Mówisz tyle o ochronie, a w bezpośredniej konfrontacji nie reagujesz. nikt ich nie złapał, bo nie da się przewidzieć gdzie dzisiaj pojawi się następny przygłup i zniszczy coś cennego przyrodniczo. trzeba było podejść, zwrócić uwagę, pouczyć i zanotować te numery. tylko to jest męczące, bo sie trzeba z ludźmi użerać...
tylko że przepisy trzeba zachować, bo jak jeden je złamie to czemu inny ma ich przestrzegać a jeżeli są błędne i uważasz, że powinny być zmienione to staraj się to osiągnąć.
Problem w tym że ja cały czas to tłumaczę, ale Ptyś woli pisać pompatyczne teksty na Forum, niż głębiej zastanowić się nad swoimi propozycjami i konsekwencjami jakie mogą z tego wyniknąć.
Wiecie jak wyglada wasza ochrona : dzisiaj na polanie Polichno trafilem 2 borowikow z siatami pelnymi storczyków i jak myslicie złapał ich ktoś :
No ale jeśli by wdrożyć twoje pomysły to przecież nie robili nic złego - może chcieli tylko pohodować i jeśli się ewentualnie uda - gdzieś posadzić. Może na Śląsku? .
Ptyś napisał/a:
Ptyś nie bedzie już pisać zadnych tekstów na tym forum Idę sobie ,nic tu po mnie
Mam nadzieję że złość ci jednak minie. To nie jest forum potakiwania sobie tylko dyskusyjne, nie ma pewnie tu dwóch osób o identycznych poglądach w każdej kwestii.
Sejm przyjął treść z druków 863 i 864 z poprawkami wg rekomendacji
Komisji z druków 963A i 864A. Ujednolicony tekst przyjętych ustaw będzie
dostępny na stronach Sejmu zapewne za kilka dni.
Ustawy poparły generalnie kluby PO, PSL, SLD i Nowej Lewicy. Klub PiS
wstrzymał się od głosu, poza pojedynczymi posłami którzy głosowali
przeciw (m. In. Szyszko, Bąk, Suski, Sońta, Wojtkiewicz) i pojedynczymi
którzy zagłosowali za.
Ustawy trafią jeszcze do Senatu i Prezydenta. Mają wejść w życie 15
listopada 2008 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum