Wysłany: 2003-11-01, 16:15 Podkarpackie organizacje ekologiczne - co się zaczyna dziać
W Tyczynie 10 km pod Rzeszowem na południe ,w gimnazjum powstało koło ornitologiczne,również w Wyższej Szkole Informatyki i Zarz?dzania(s? tam też inne kierunki np:Turystyka i Rekreacja - gdzie studiuje)powstało koło ekologiczno-przyrodnicze,sam się zapisałem,dopiero zaczynama więc nie wiem co będziemy robić.Osobicie bym chciał żebymy zajmowali się takimi inicjatywami jak np:Ochrona zadrzewień ródpolnych oraz tworzenie nowych tam gdzie jest taka potrzeba,ochrona :pójdzki,srokosza,budowa cieżek przyrodniczych,prelekcje w szkołach podstawowych.Jak narazie to mamy przedstawiony troche mieszny program 50 % - kulinaria Kielnarowej(mamy fotografować potrawy ) i 50 % ochrona rodowiska.Co tu do rzeczy maj? kulinaria , żeby tutaj jeszcze chodziło o żywnoć ekologicz? to ja rozumię ale niestety nic z tych rzeczy.Opiekunka powiedziała że jest otwarta na propozycje dlatego przygotowałem projekt i w tygodniu go przedstawie.Zamieszczam link do towarzystwa ornitologicznego w Tyczynie http://www.greenwrob.website.pl/
Witaj Srokaczu,
strona "Tyczyńskich Ornitologów" jest całkiem niezła i z przyjemnoci? po niej "żeglowałem". Super, że wszedłe w nurt aktywnoci Waszego koła. Sam jestem opiekunem jednego z takich kół (działamy od 4 lat) i sugestie kierunku prac płyn? raczej ze strony studentów. Moja rola sprowadza się do opieki merytorycznej i naukowej. Więc mylę, że miało należy wyzwolić się z gastronomicznego kierunku działań i ruszyć w teren. Wg mnie optymalna tematyka badawcza dla studentów z kół naukowych o zacięciu przyrodniczym to prace waloryzacyjne (np rejestracja stanowisk wybranego gatunku + charakterystyka siedliska). Może to dotyczyć zarówno srokosza jaki i Castora fibera lub innej "szczypawki". Warto zmontować odpowiedni? ekipę badawcz? i heja w teren. (sorry za nachalny instruktaż). Jeli chcesz to przelę Tobie materiały z Przegl?dów Krajowych Studenckich Kół Naukowych o profilu Przyrodniczym - sam zobaczysz w jakich sferach udzielaj? się ludzie z różnych uczelni. Podaj tylko adres na tradycyjn? pocztę. Ciesze się,że na podkarpaciu ruszylicie z tak? organizacj? - może w niedalekim czasie rozpoczniemy współpracę ?
Pozdrawiam
orconectes
Nie wiem czy jutro pójde na to kółko,bo mam pewne dylematy,szkoły zawsze były zacofane(nie wszystkie) i niewiele robiły , dlatego nie wiem czy współpracować z tymi ludzmi i pomagac im sie rozwijac ,moge wst?pić do TP " Bocian", a oni niech robi? sobie te kulinaria,jesli tak post?pie to nie znaczy ze mi nie zalezy na ochronie rodowiska,moge dzialac w innej organizacji jak juz wspomnialem np: TP " Bocian".W szkołach się nic nie robi , nauczycielki s? dumne bo organizuj? zbieranie mieci, a co to wogóle za akcja,to ma tylko znaczenie estetyczne,---najlepiej poprostu nie rozrzucać mieci,ok-niech w porz?dku zbierajmy miecie,żeby było ładnie i czysto,ale dlaczego nie ma w szkołach np:- dnia sadzenia wierzby,no bo nauczycielka nie wie jak? role spełniaj? zadrzewienia ródpolne i jak wygl?da sowa pójdzka i ogranicza się do ksi?żkowej teori,natomiast w terenie nie robi się żadnych akcji tego typu.
Jednak to nie jest wlasciwe podejscie ,to tak jak by był mi obojętny los gin?cych gatunków, przecież wiele osób nie rozumie potrzeby ochrony rodowiska,a ja w ten sposób odwracaj?c się np:od tego koła -potwierdził bym t? obojętnoc,obojętnoc - na zanikaj?ce wierzby,na chemizacje rolnictwa, a tak nie jest
Ze szkolami jest bardzo roznie - czasami sa chetni do wspolpracy, a czasami nie... Wiele zalezy od nauczyciela, ale obecnie czesto ich inicjatywa konczy sie z chwila uzyskania kolejnego stopnia zawodowego Natomiast jezeli w szkole powstalo kolko ornitologiczne, to warto pomoc!!
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Na t? chwilę to znam takie :
Studenckie Koło Naukowe Ekologiczno-Przyrodnicze
CBiOA "Wilga"
Studenckie Koło Przyrodnicze UR
Polski Klub Ekologiczny oddział Rzeszów
Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne "Puls Ziemi"
Stowarzyszenie na rzecz ochrony zwierz?t(lub podobnie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum