FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Podkarpackie organizacje ekologiczne - co się zaczyna dziać
Autor Wiadomość
Srokacz 

Wysłany: 2003-11-01, 16:15   Podkarpackie organizacje ekologiczne - co się zaczyna dziać

W Tyczynie 10 km pod Rzeszowem na południe ,w gimnazjum powstało koło ornitologiczne,również w Wyższej Szkole Informatyki i Zarz?dzania(s? tam też inne kierunki np:Turystyka i Rekreacja - gdzie studiuje)powstało koło ekologiczno-przyrodnicze,sam się zapisałem,dopiero zaczynama więc nie wiem co będziemy robić.Osobicie bym chciał żebymy zajmowali się takimi inicjatywami jak np:Ochrona zadrzewień ródpolnych oraz tworzenie nowych tam gdzie jest taka potrzeba,ochrona :pójdzki,srokosza,budowa cieżek przyrodniczych,prelekcje w szkołach podstawowych.Jak narazie to mamy przedstawiony troche mieszny program 50 % - kulinaria Kielnarowej(mamy fotografować potrawy :? ) i 50 % ochrona rodowiska.Co tu do rzeczy maj? kulinaria , żeby tutaj jeszcze chodziło o żywnoć ekologicz? to ja rozumię ale niestety nic z tych rzeczy.Opiekunka powiedziała że jest otwarta na propozycje dlatego przygotowałem projekt i w tygodniu go przedstawie.Zamieszczam link do towarzystwa ornitologicznego w Tyczynie http://www.greenwrob.website.pl/

orconectes 

Wysłany: 2003-11-04, 23:00   

Witaj Srokaczu,
strona "Tyczyńskich Ornitologów" jest całkiem niezła i z przyjemnoci? po niej "żeglowałem". Super, że wszedłe w nurt aktywnoci Waszego koła. Sam jestem opiekunem jednego z takich kół (działamy od 4 lat) i sugestie kierunku prac płyn? raczej ze strony studentów. Moja rola sprowadza się do opieki merytorycznej i naukowej. Więc mylę, że miało należy wyzwolić się z gastronomicznego kierunku działań :? i ruszyć w teren. Wg mnie optymalna tematyka badawcza dla studentów z kół naukowych o zacięciu przyrodniczym to prace waloryzacyjne (np rejestracja stanowisk wybranego gatunku + charakterystyka siedliska). Może to dotyczyć zarówno srokosza :D jaki i Castora fibera lub innej "szczypawki". Warto zmontować odpowiedni? ekipę badawcz? i heja w teren. (sorry za nachalny instruktaż). Jeli chcesz to przelę Tobie materiały z Przegl?dów Krajowych Studenckich Kół Naukowych o profilu Przyrodniczym - sam zobaczysz w jakich sferach udzielaj? się ludzie z różnych uczelni. Podaj tylko adres na tradycyjn? pocztę. Ciesze się,że na podkarpaciu ruszylicie z tak? organizacj? - może w niedalekim czasie rozpoczniemy współpracę :wink: ?
Pozdrawiam
orconectes

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-05, 20:07   

Nie wiem czy jutro pójde na to kółko,bo mam pewne dylematy,szkoły zawsze były zacofane(nie wszystkie) i niewiele robiły , dlatego nie wiem czy współpracować z tymi ludzmi i pomagac im sie rozwijac ,moge wst?pić do TP " Bocian", a oni niech robi? sobie te kulinaria,jesli tak post?pie to nie znaczy ze mi nie zalezy na ochronie rodowiska,moge dzialac w innej organizacji jak juz wspomnialem np: TP " Bocian".W szkołach się nic nie robi , nauczycielki s? dumne bo organizuj? zbieranie mieci, a co to wogóle za akcja,to ma tylko znaczenie estetyczne,---najlepiej poprostu nie rozrzucać mieci,ok-niech w porz?dku zbierajmy miecie,żeby było ładnie i czysto,ale dlaczego nie ma w szkołach np:- dnia sadzenia wierzby,no bo nauczycielka nie wie jak? role spełniaj? zadrzewienia ródpolne i jak wygl?da sowa pójdzka i ogranicza się do ksi?żkowej teori,natomiast w terenie nie robi się żadnych akcji tego typu.

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-05, 20:19   

Jednak to nie jest wlasciwe podejscie :? ,to tak jak by był mi obojętny los gin?cych gatunków, przecież wiele osób nie rozumie potrzeby ochrony rodowiska,a ja w ten sposób odwracaj?c się np:od tego koła -potwierdził bym t? obojętnoc,obojętnoc - na zanikaj?ce wierzby,na chemizacje rolnictwa, a tak nie jest :)

Marfu 

Wysłany: 2003-11-06, 11:14   

Ze szkolami jest bardzo roznie - czasami sa chetni do wspolpracy, a czasami nie... Wiele zalezy od nauczyciela, ale obecnie czesto ich inicjatywa konczy sie z chwila uzyskania kolejnego stopnia zawodowego :evil: Natomiast jezeli w szkole powstalo kolko ornitologiczne, to warto pomoc!!

Srokacz 

Wysłany: 2004-03-13, 20:20   

Na t? chwilę to znam takie :
Studenckie Koło Naukowe Ekologiczno-Przyrodnicze
CBiOA "Wilga"
Studenckie Koło Przyrodnicze UR
Polski Klub Ekologiczny oddział Rzeszów
Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne "Puls Ziemi"
Stowarzyszenie na rzecz ochrony zwierz?t(lub podobnie)

Odpowiedz do tematu