FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona Krajobrazu Kulturowego
Autor Wiadomość
SMUGA 
treeworker

Wysłany: 2004-03-07, 11:08   Ochrona Krajobrazu Kulturowego

Jestem nowy i chciabym rzucić Wam nowy temat...
Proszę nie zajmujcie się tylko ochron? samej przyrody...
S? miejsca w Polsce gdzie ludzie (z głupoty, ale i z biedy!) strasznie j? niszcz?...
Ja to bardzo wyraĽnie widzę na przykładzie mojej branży: DRZEW...
Np. na Warmii i Mazurach gin? zabytkowe założenia parkowe i aleje zabytkowe...
czasami ciężko jest tych ludzi oceniać, bo nasze demokratyczne państwo (promuj?ce ludzi przedsiębiorczych) zapomniało o pracownikach dawnych PGR-ów...
Tam ludzie biedę i bezrobocie maj? już w genach...
HOMO PEGIEERUS :!: ...
Jako człowiek mogę zrozumieć, że dorodny (o wymiarach pomnikowych) d?b pozwoli ogrzać chałupę przez cał? zimę...
Lecz jako esteta przyrodniczy chcę wzi?ć siekierę i przyniec jeszcze ciepłe serce człowieka, który wycina takie drzewo...
Ale największ? win? obarczam ludzi pracujacych w jednostkach samorz?dowych, którzy zazwyczaj przymykaj? oczy na tak? działalnoć, uważaj?c j? za miejsze zło...
Kto to słyszał, by przetarg na pielęgnację i wykonanie skrajni w np. pięknej alei lipowej, ogłoszony przez miejscowy zarz?d dróg, wygrał rolnik, który jako zapłatę godzi się wzi?ć drewno...
Ile on tego drewna musi wzi?ć, by mu się opłacało???...
Jak bdzie wygl?dała aleja po wykonanych przez niego "zabiegach"???...
Dlaczego zawsze najważniejszym kryterium jest ta cholerna cena???...
To tyle Drodzy Bracia i Siostry, we wspólnej (przyrodniczej) wierze... :?

- Wojtek M.

Marfu 

Wysłany: 2004-03-07, 13:59   

Trudna sprawa... A co ma byc czytelnym kryterium przetargu? Jakosc? A jak ja sprawdzic? Schodzi sie kilka ofert i urzednik musi wybrac najkorzystniejsza. Niestety, cena jest jedynym czytelnym kryterium. Chyba ze masz inny pomysl.
Rolnik umiejacy przyciac drzewa w sadzie i robiacy to fachowo chyba bylby tez w stanie dobrze wypielegnowac aleje zabytkowa - chyba ze sie myle...

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-03-07, 16:32   

Sprawa jest prosta.
W przetargu należy okrelić, że mog? przyst?pić tylko wykonawcy z certyfikatem np. Międzynarodowego Towarzystwa Leczenia Drzew lub Polskiego Towarzystwa Chirurgii Drzew, posiadaj?cy co sie rozumie odpowiednie wykształcenie i referencje. Następnie zatrudnia sie inspektora nadzoru z Naczelnej Organizacji Technicznej z Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa, który kontroluje prawidłowoć wykonanych prac.
Opisywane efekty to karygodne zaniedbania i trzeba je natychmiast zgłaszać odpowiednim służbom, poprostu zrobić awanture w gminie, powiecie, u konserwatora, w inspekcji ochrony rodowiska i dac do gazet. Bez zdecydowanego przeciwdziałania jest to co jest, takie zbiegi s? nie do pomylenia tam gdzie ludzie zwracaja na to uwage, np. w Warszawce choć już troche dalej jest gorzej. Z drogowcami to już wogóle można sie załamać, nie chcieli sie nawet przeszkolić w tym zakresie, więc z spokojnym sumieniem można dać im łupnia i napisać też do prokuratury.

wogóle to sie dziwie niektórym, zachęcaj? innych do działania a sami nic nie robi??

Jarek P 

Wysłany: 2004-03-08, 11:01   

Czy o zabiegach na "oficjalnych" pomnikach nie decyduje konserwator przyrody?

Marfu 

Wysłany: 2004-03-08, 17:22   

Tak, te sa w gestii WKP, ale nie kazda ladna i "zabytkowa" aleja jest pomnikiem przyrody.

SMUGA 
treeworker

Wysłany: 2004-03-09, 11:03   

Pamiętajcie, że urzędnicy, to mieszkańcy danej gminy. Osobicie znam tylko jedn? gminę, gdzie człowiek zajmuj?cy się ochron? rodowiska potrafi skierować sprawę do s?du przeciw swojemu dobremu znajomemu, bo ten zamieca lub co tnie.
Niestety jednostki użytecznoci publicznej oddalaj? od siebie takie problemy.
Mylę, że nawet nie wiedz?, że pewne działania w zakresie pielegnacji starych drzew mog? być wspierane finansowo i merytorycznie przez uprawnione do tego instytucje.
Żeby chociaż np. kierownictwo zarz?dów dróg było odpowiednio wyedukowane i zangazowane...
A czasu nie ma.
Z naszego krajobrazu w zastraszaj?cym tempie znikaj? parki i aleje zabytkowe...
Może weĽmy się i... zróbcie? (smutna prowokacja)
Kto wie czy "bocian" jako symbol nie kojarzy bardziej się z krajobrazem kulturowym niż przyrodniczym...
Aleja z wykonanymi cięciami technicznymi redukuj?cymi masę drzew o połowę wygl?da naprawdę koszmarnie... Lepiej byłoby usun?ć je całkowicie...
:evil:

- Wojtek M.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-03-10, 00:14   

Zebrania zarz?du TP Bocian s? w pi?tki, można przedstawić konkretn? propozycję...

SMUGA 
treeworker

Wysłany: 2004-03-10, 14:26   

Panie Adamie...
Jak się domylasz pracuję nad konkretn? propozycj?....

- Wojtek M.

Odpowiedz do tematu