odnośnie tematu obcych gatunków to zdarzają się przypadki spotykana w Polsce innych gatunków węży, były przypadki z kobrami, żmijami łąkowymi, boa itd, dotyczy to osobników któe uciekły lub zostały wypuszczone przez hodowców (głupota czasem poraża ), nie są to aż tak częste przypadki jak z czerwonolicym żółwiem i zwykle są to zwierzęta z cieplejszych regionów także nie przeżywają u nas zimy, ale weźmy takie okolice Florydy, ciepło tam i wilgotno, także pewne obce gatunki gadów zasiedliły tamte tereny i mnożą się nawet
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
ale nie jest to takie pewne weź np grzechotniki mam gdzies zdjątko Pediocactus nigrispinus ze stanu Washington z wygrzewającym sie pod nim grzechotnikiem Crotalus viridis mysle ze ten gatunek wypuszczony np na kserotermach w moich stronach spokojnie dałby sobie radę kurcze jakby czlowiek takiego mial to by mozna zrobic woliere na zewnątrz z wykopaną jamą na czas zimowli i zobaczyć czy taki przezimuje
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
To z ciekawostek ostatnio dowiedzieliśmy się o problemach ze zbyt udaną intridukcją kozic w Słowackim Raju. Kiedyś wpuszczono ich dosłownie kilka sprowadzając z tatr Bielskich teraz jest ich setka i stanowią poważny problem dla Parku Narodowego - zjadają rzadkie górskie rośliny.
To z ciekawostek ostatnio dowiedzieliśmy się o problemach ze zbyt udaną intridukcją kozic w Słowackim Raju. Kiedyś wpuszczono ich dosłownie kilka sprowadzając z tatr Bielskich teraz jest ich setka i stanowią poważny problem dla Parku Narodowego - zjadają rzadkie górskie rośliny.
Zastanawia mnie jakie rzadkie górskie rośliny
Bo większość jakie kojarzę to raczej mało jadalne są, chociaż kto wie kozice
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Jak jeszcze będę w nowootwartej informacji parkowej w Podlesoku to mogę się wywiedzieć specjalnie dla Ciebie. . Jest tam poster o niszczycielskich kozicach a i nasz gospodarz pomagał akurat przy kręceniu dokumentu na ten temat. Generalnie flora to tu bardzo bogata jest, sporo roślin widziałam pierwszy raz w życiu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum