taki zlotokap który uciekł z ogródków do lasu w Wielkopolsce to "uciekł" naturalnie czy nie
oczywiście że nie naturalnie. Za naturalne rozumiem rozszerzanie zasięgu bez udziału człowieka. Stanowiska stworzone sztucznie z których następuje ekspansja gatunku to najczęstszy chyba przykład zawleczenia. I z tym bym walczył.
Ptyś napisał/a:
Poza tym to jest jeszcze inna sprawa a mianowicie ne sadzi sie wszystkich gatunków rodzimych w równym stopniu ,tylko co niektóre- te bardziej przydatne gospodarczosa stanowczo bardziej doceniane
I to jest problem. Jeżeli traktujemy LP jako organizację sticte gospodarczą to nie ma się co dziwić i wymagać sadzą to co przynosi dochód. Ale jeśli zaczynamy mówić o celowych zabiegach ochronnych, to jak najbardziej gatunki rzadkie powinny być uwzględniane w odnowieniach. Np cis. No dobra jeśli chodzi o cisa - jak według Ciebie odnawiał się ten gatunek dawniej, skoro teraz twierdzisz że nie ma warunków do naturalnego odnowienia? Co go hamuje?
Atterdag napisał/a:
A jak mówić o wartości przyrodniczej takiego "puszczonego na żywioł" miejsca, blisko siedzib ludzkich gdzie odnawia się tylko klon jesionolistny, rdestowiec japoński, winobluszcz pięciolistkowy, nawłoć kanadjska, rudebekia, niecierpke gruczołowaty itd? Czy to, że same tam weszły i się utrzymują ma znaczyć iż zostawiamy to miejsce i niech się rozprzestrzenia ta zaraza dalej?
Wg mnie jest to znaczne zagrożenie - mam tylko nadzieję że ostatecznie będą to gatunki na tyle niekonkurencyjne że przegrają z rodzimymi. Tak jak podobno niecierpek drobnokwiatowy który po chwilowej ekspansji zdaje się wycofywać.
A wracając jeszcze ogólnie do kwestii obcych gatunków - ochrona przyrody to przede wszystkim ochrona różnorodności biolgicznej. Ale nie tylko róznorodności w ramach gatnków (liczba gatunków) ale przede wszystkim różnorodności na poziomie krajobrazu, ekosystemu.
Dopuszczając do ekspansji gatunki obce zezwalamy niejako na "unifikację" różnorodności ekosystemów co oznacza że za kilkadziesiąt lat, jeśli nie będziemy z tym walczyli możemy mieć zupełnie inne zbiorowiska niż pierwotnie. A co więcej będą one bardzo podobne do zbiorowisk z innych rejonów śiwata. Nastąpi więc utrata odrębności fitocenotycznej a tym samym spadek różnorodności. tak mi się wydaje...
Ptysiu: trzeba rozróżniać zjawiska "naturalne" od "spontanicznych".
Egzoty uciekają i zasiedlają tereny wcześniej dla nich niedostępne, ale nie jest to "naturalne", tylko "spontaniczne" - bo przyczyna ich pojawienia się w miejscu, skąd uciekają, jest zupełnie "nienaturalna" (człowiek je przywiózł). Zjawiska przyrodnicze, które dzieją się "spontanicznie" w warunkach zmienionych przez człowieka, nie są "naturalne"
Myślę, że w rozdzieleniu tych dwóch kwestii jest sedno sprawy. Oczywiście, nie zawsze jesteśmy w stanie to rozdzielić, ale tak już jest z naszą wiedzą - zawsze jest dziurawa.
no dobra przyjmuje te argumenty ale jednak mi szkoda tych magnolii i tulipanowców,co by nie mówic to natura sie z nami obeszła po macoszemu no bo jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa a i z krzewami wcale nie lepiej
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Jest ci to nawłoć kanadyjska, przywleczony hamerykaniec.
Solidago canadensis
W Polsce mamy też rodzime gatunki nawłoci, ale nie tak licznie się pleniące czy szeroko rozprzestrzenionych: nawłoć pospolitą oraz alpejską.
I wąskolistną, dziczejący gatun ozdobny nawłoci.
I olbrzymią oraz najwyższą - o nich nic nie wiem {może tyż hamerykany ?}
no dobra przyjmuje te argumenty ale jednak mi szkoda tych magnolii i tulipanowców,co by nie mówic to natura sie z nami obeszła po macoszemu no bo jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa a i z krzewami wcale nie lepiej
"ładnie"
to w ochronie przyrody o "ładnie" ma chodzić?
a gatunki "nieładne"? co z nimi?
gdy mam przekonać do ochrony przyrody 95% społeczeństwa mówię o turystyce, nieodkrytych lekach, genach co to się mogą NAM ludziom przydać, i o ŁADNIE, które to odczucie jest typowe dla nas - ludzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum