FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obce gatunki
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2007-10-31, 21:39   

Ptyś napisał/a:
taki zlotokap który uciekł z ogródków do lasu w Wielkopolsce to "uciekł" naturalnie czy nie

oczywiście że nie naturalnie. Za naturalne rozumiem rozszerzanie zasięgu bez udziału człowieka. Stanowiska stworzone sztucznie z których następuje ekspansja gatunku to najczęstszy chyba przykład zawleczenia. I z tym bym walczył.
Ptyś napisał/a:
Poza tym to jest jeszcze inna sprawa a mianowicie ne sadzi sie wszystkich gatunków rodzimych w równym stopniu ,tylko co niektóre- te bardziej przydatne gospodarczosa stanowczo bardziej doceniane

I to jest problem. Jeżeli traktujemy LP jako organizację sticte gospodarczą to nie ma się co dziwić i wymagać :arrow: sadzą to co przynosi dochód. Ale jeśli zaczynamy mówić o celowych zabiegach ochronnych, to jak najbardziej gatunki rzadkie powinny być uwzględniane w odnowieniach. Np cis. No dobra jeśli chodzi o cisa - jak według Ciebie odnawiał się ten gatunek dawniej, skoro teraz twierdzisz że nie ma warunków do naturalnego odnowienia? Co go hamuje?
Atterdag napisał/a:
A jak mówić o wartości przyrodniczej takiego "puszczonego na żywioł" miejsca, blisko siedzib ludzkich gdzie odnawia się tylko klon jesionolistny, rdestowiec japoński, winobluszcz pięciolistkowy, nawłoć kanadjska, rudebekia, niecierpke gruczołowaty itd? Czy to, że same tam weszły i się utrzymują ma znaczyć iż zostawiamy to miejsce i niech się rozprzestrzenia ta zaraza dalej?

Wg mnie jest to znaczne zagrożenie - mam tylko nadzieję że ostatecznie będą to gatunki na tyle niekonkurencyjne że przegrają z rodzimymi. Tak jak podobno niecierpek drobnokwiatowy który po chwilowej ekspansji zdaje się wycofywać.
A wracając jeszcze ogólnie do kwestii obcych gatunków - ochrona przyrody to przede wszystkim ochrona różnorodności biolgicznej. Ale nie tylko róznorodności w ramach gatnków (liczba gatunków) ale przede wszystkim różnorodności na poziomie krajobrazu, ekosystemu.
Dopuszczając do ekspansji gatunki obce zezwalamy niejako na "unifikację" różnorodności ekosystemów co oznacza że za kilkadziesiąt lat, jeśli nie będziemy z tym walczyli możemy mieć zupełnie inne zbiorowiska niż pierwotnie. A co więcej będą one bardzo podobne do zbiorowisk z innych rejonów śiwata. Nastąpi więc utrata odrębności fitocenotycznej a tym samym spadek różnorodności. tak mi się wydaje... :roll:

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-10-31, 21:55   

Ptyś napisał/a:
Ponidzie jakieś takie nietypowe jest np tatarak to sobie z Borkowa kolo Kielc przywiozłem do źródełka bo nad Nidą żem nigdy nie widział

A to chyba dobrze żeś go nie znalazł, bo zdaje się rodzimy to on nie jest :> :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 22:45   

no ale już troche czasu w kraju rośnie :idea: ;-)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-10-31, 22:48   

dlaczego ZNOWU robicie śmietnik z tematu identyfikacji roslin??? chyba 48 h nie minęło od ostatniego przestępstwa i recydywa :-P

sio do tematu "obce gatunki" lub założyć wlaściwy :twisted: ;-)

a dyskusja ciekawa ;-)

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-10-31, 23:30   

Ptysiu: trzeba rozróżniać zjawiska "naturalne" od "spontanicznych".
Egzoty uciekają i zasiedlają tereny wcześniej dla nich niedostępne, ale nie jest to "naturalne", tylko "spontaniczne" - bo przyczyna ich pojawienia się w miejscu, skąd uciekają, jest zupełnie "nienaturalna" (człowiek je przywiózł). Zjawiska przyrodnicze, które dzieją się "spontanicznie" w warunkach zmienionych przez człowieka, nie są "naturalne" :!:

Myślę, że w rozdzieleniu tych dwóch kwestii jest sedno sprawy. Oczywiście, nie zawsze jesteśmy w stanie to rozdzielić, ale tak już jest z naszą wiedzą - zawsze jest dziurawa.

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-01, 00:08   

no dobra przyjmuje te argumenty ale jednak mi szkoda tych magnolii i tulipanowców,co by nie mówic to natura sie z nami obeszła po macoszemu :idea: :? no bo jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa :idea: a i z krzewami wcale nie lepiej :idea: :evil:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-01, 02:27   

Ptyś napisał/a:
natura sie z nami obeszła po macoszemu

no cóż, zgoda; jeśli chodzi o florę "południową", to zostaliśmy w tyle...
Ptyś napisał/a:
jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa

nie jest tak źle; kalina jest całkiem całkiem... (a i Ledum to krzew zacny ;-)

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-01, 02:41   

Przy Bagnie słowo krzew nie bardzo mi przez gardło chce przejść ;-) takie toto marne,Zeby był choć jeden w stylu kolkwitzia amabilis a tu ani dudu :idea: :?

maciek 

Wysłany: 2007-11-01, 08:18   

Ptyś napisał/a:
co by nie mówic to natura sie z nami obeszła po macoszemu no bo jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa a i z krzewami wcale nie lepiej

No to miej pretensje do Matki Natury... Może by tak do ETS-u ją zaskarżyć :> :mrgreen:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-01, 13:33   

Ptyś napisał/a:
Przy Bagnie słowo krzew nie bardzo mi przez gardło chce przejść ;-) takie toto marne,

no to nie widziałeś boru bagiennego białego od kwiatów bagna, pachnącego tak, że w głowie się kręci... Porządne bagno ma półtora metra wysokości :]

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-11-01, 18:12   

To miło, że ptasiarz chce poszerzać horyzonty :D

Jest ci to nawłoć kanadyjska, przywleczony hamerykaniec.

Solidago canadensis

W Polsce mamy też rodzime gatunki nawłoci, ale nie tak licznie się pleniące czy szeroko rozprzestrzenionych: nawłoć pospolitą oraz alpejską.
I wąskolistną, dziczejący gatun ozdobny nawłoci.
I olbrzymią oraz najwyższą - o nich nic nie wiem :oops: {może tyż hamerykany ?}

http://www.atlas-roslin.p..._canadensis.htm

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-12-19, 14:26   

KB, Twój post przeniesiony tutaj bez mojego sprostowania, w błąd wprowadza :!:

e-las 

Wysłany: 2007-12-19, 16:27   

Oenanthe napisał/a:
bagna, pachnącego tak, że w głowie się kręci...

Oj to chyba nie od zapachu się tak kręci w głowie :smile:

Kejbii napisał/a:
I olbrzymią oraz najwyższą - o nich nic nie wiem {może tyż hamerykany ?}

olbrzymia gigantea i wąskolistna graminifolia to też amerykańskie.
A "najwyższa" to jaka? Nie znalazłem takowej.

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-12-19, 16:34   

e-las napisał/a:
Oj to chyba nie od zapachu się tak kręci w głowie

...chodziło mi o wrażenia estetyczne ;-)

jutlandia 

Wysłany: 2007-12-19, 18:16   

Ptyś napisał/a:
no dobra przyjmuje te argumenty ale jednak mi szkoda tych magnolii i tulipanowców,co by nie mówic to natura sie z nami obeszła po macoszemu :idea: :? no bo jakie my mamy ładnie kwitnące rodzime drzewa :idea: a i z krzewami wcale nie lepiej :idea: :evil:

"ładnie" :shock:
to w ochronie przyrody o "ładnie" ma chodzić?
a gatunki "nieładne"? co z nimi?
gdy mam przekonać do ochrony przyrody 95% społeczeństwa mówię o turystyce, nieodkrytych lekach, genach co to się mogą NAM ludziom przydać, i o ŁADNIE, które to odczucie jest typowe dla nas - ludzi

ale swoje wiem

Odpowiedz do tematu