FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obce gatunki
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2007-10-30, 02:55   

ten dąb czerwony wytrzslem z takiej książeczki Jerzego Niklewskiego pt Kilka milionów lat historii lasów. w-wa 1970 a on sie powoluje na pienińskie badania W.Szafera 40% z gatunków ze stanowiska MizernaII to obecnie element egzotyczny z posród nich 34 gatunki są obecnie spotykane we wschodniej Azji,13 w Ameryce północnej,7 w Europie południowej,Karpaty załatwiły sprawę,w czasie zlodowaceń roślinność nie mogla sie wycofać na południe tak jak w Ameryce północnej :idea: Dlatego w Europie {bez Kaukazu i obszaru śródziemnomorskiego} jest tylko 19 gatunków drzew, W Ameryce północnej 75,a we wschodniej Azji 141 gatunków.Z punktu widzenia ludzkiego to ważne są dla nas właściwie gatunki historyczne ale z punktu widzenia przyrody to kilkaset tysięcy lat czy nawet milion -2 to pikuś,historia rodzaju homo sapiens to 250 tyś lat :idea: :> A tak na marginesie : http://www.lonicera.hg.pl/varia/var_rekordy.html

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-10-30, 08:35   

pulsatilla1214 napisał/a:
kiedy :> ???

chodziło o kredę, rzecz jasna :oops:
po nocy czasem człowiekowi michałki po głowie biegają... ;-)

jutlandia 

Wysłany: 2007-10-30, 10:22   

skoro jak dotychczas sobie trzmiele radziły to niech sobie dalej bez niego radzą

Wpływ na rodzime gatunki i ekosystemy:

Rodzaj wpływu : Konkurencja i wypieranie
Rodzime gatunki/ekosystemy: Rózne gatunki roślin nadrzecznych.
Skala wpływu: Znaczny

http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunek.asp?106

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-30, 14:53   

no dobra :idea: :> ale jak tak to jak sie ustosunkować do tych wszystkich heterozyjnych mieszańców topól sadzonych obecnie praktycznie wszędzie, gdy tymczasem gatunków rodzimych jest 4 czy to przypadkiem nie jest tak,ze uważamy za szkodliwe gatunki które nie mają żadnej wartości w sensie użytkowym ,natomiast jak coś rośnie i już można z tego deskę czy słupek zrobić to już jest cacy :idea: :?: taki prosty przykład robinia akacjowa która rośnie w Polsce od XVII w i jest praktycznie nie do wytępienia :idea: poza tym w kraju jest kilkaset tysięcy ludzi zainteresowanych tym by jej było jak najwięcej. Tymi ludzmi są pszczelarze :idea: :> Jakoś tak dziwnie jest że śród roślin miododajnych rozpropagowane są rośliny obce,natomiast rodzime nie :idea: ;-) dlaczego tak jest -ano dlatego że nasiona roślin rodzimych i miododajnych które bardzo często chronione sa całkowicie niedostępne :idea: :sad:

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 14:28   

Ale ja mam pytanie :idea: Skąd pewność że niektóre gatunki tzw obce są rzeczywiście gatunkami obcymi :idea: przecież 300-400 lat temu nikt nie badał co i gdzie rosło :idea: kto mi da np gwarancje ze np klon tatarski nie rósł w Polsce jakieś 300 lat temu :idea: :? poza tym przecież w naturze zachodzą jakieś zmiany i nic nie jest dane raz i na zawsze :idea: ,oczywiście ja nie mówie tu o gatunkach typowo obcych ale są takie które rosną np na Ukrainie a u nas nie :idea: ;-) we wczesnym średniowieczu klimat był cieplejszy niż obecnie i pewnie to i owo rosło tu i tam :idea: Obecne drzewostany w bardzo małym stopniu przypominają lasy pierwotne :idea: mam wrażenie żewśród Polskich leśników caly czs panuje "Kult Umiłowanej Sosenki" :|

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-10-31, 14:33   

dam ci pewnosc ze topole ala hybryda 275 lub inne np z sekcji tacamachaca (chyba tak sie to pisze) nie rosly w polsce...
tym zajmuja sie naukowcy Ptysiek-ja ino skromny inz. ale mnie tak uczono ;)
niech sie wypowie maciek bo on madra glowa :D

maciek 

Wysłany: 2007-10-31, 14:43   

Ptyś napisał/a:
kto mi da np gwarancje ze np klon tatarski nie rósł w Polsce jakieś 300 lat temu

Jesli rósł 300 lat temu to rósłby do dziś. A na pewno odnotowano by to w danych historycznych.
A jeśli chodzi o dawniejsze daty to jest coś takiego jak palinologia, która miedzy innymi zajmuje sie badaniem składu gatunkowego na podstawie obecności pyłku w warstwach geologicznych np w torfie.
Mozna oczywiscie analizować skład roślinności w zamierzchłej prehistorii ale nie o to chodzi. gatunkiem obcym jest kazdy gatunek który nie wystepuje na naszym terenie w konkretnych warunkach klimatycznych i siedliskowych. jasne że jest wiele gatunków, które nie występują choć mogły by - ale niestety sa naturalne bariery które im to uniemozliwiają. I niech tak zostanie. Nie ma co na siłę ułatwić im ekspansji.
Ptyś napisał/a:
poza tym przecież w naturze zachodzą jakieś zmiany i nic nie jest dane raz i na zawsze

no właśnie - jeśli gatunek wkracza naturalnie to nie ma problemu. Ale wiekszość tego typu zachowań ekspansywnych jest powodowane przez człowieka - świadomie bądź nieswiadomie. I z takimi gatunkami nalezy walczyć. OK niech sobie rosną w ogródkach i mistach ale won ze środowiska w miare naturalnego. Nie róbmy z lasów ogrodów dendrologicznych.
Ptyś napisał/a:
Obecne drzewostany w bardzo małym stopniu przypominają lasy pierwotne mam wrażenie żewśród Polskich leśników caly czs panuje "Kult Umiłowanej Sosenki

Już nie a "kult" o którym piszesz nie wynika z "umiłowania" ale z warunków siedliskowych i uwarunkowań politycznych w latach powojennych.

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 14:48   

dobrześ napisał jeno przez samo h trza było naskrobać :idea: ;-) u mnie niedaleko domu rośnie jeszcze las który jest perełką :idea: :> 40 h topoli {ale juz teraz wycinają}a w podszycie jest wszystko co tylko min z duża ilością lubinu :idea: ale mam mieszane uczucia co do tej wycinki :idea: roslo to tak ze 40 albo lepiej lat i wykrztałcił sie typ widnego lasu,z wawrzynkiem,naparstnicami,groszkiem skrzydlastym na krzakach leszczyny,i ogromnym bogactwem roślin zielnych w poszyciu :idea: :tup: A co robi sie teraz ano nasadza buka który tym wszystkim roślinkom w dużym procencie chronionym przyniesie zagładę,w częsciach tego lasu tam gdzie tego buka podsadzono wcześniej jest już tylko cienista pustynia :idea: :sad: a na ziemi leży ze 30 cm suchych lisci, nie wiem co gorsze :idea: :?

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 15:06   

Acha -po czym poznać ze gatunek wkracza naturalnie a nie nienaturalnie :idea: :?: taki zlotokap który uciekł z ogródków do lasu w Wielkopolsce to "uciekł" naturalnie czy nie :idea: :?: bo skoro wytworzyl nasiona ,dal radę urosnąc w lesie to co :idea: :? sam bez niczyjej pomocy sie wysiał,zakwitl wytworzyl nasiona daje sobie radę :idea: Z drugiej strony cis -gatunek rodzimy który trzeba nasadzać bo sam sie z samosiewu nieodnawia w miejscach w których rośnie bo gdzie indziej nie ma z tym problemu:idea:Boję sie że będzie cis sadzony wszędzie bez wzgledu na to czy rósl kiedykolwiek na danym terenie tylko z tego powodu ze to gatunek rodzimy :idea: :> Głupota normalnie głupota :idea: :idea: :> Poza tym to jest jeszcze inna sprawa a mianowicie ne sadzi sie wszystkich gatunków rodzimych w równym stopniu ,tylko co niektóre- te bardziej przydatne gospodarczosa stanowczo bardziej doceniane :idea: :twisted: wiec jak tu mówic o jakiejś wartości przyrodniczej takiego rodzimego ale jednak sztucznego lasu :idea: :?:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-10-31, 15:22   

A jak mówić o wartości przyrodniczej takiego "puszczonego na żywioł" miejsca, blisko siedzib ludzkich gdzie odnawia się tylko klon jesionolistny, rdestowiec japoński, winobluszcz pięciolistkowy, nawłoć kanadjska, rudebekia, niecierpke gruczołowaty itd? Czy to, że same tam weszły i się utrzymują ma znaczyć iż zostawiamy to miejsce i niech się rozprzestrzenia ta zaraza dalej?
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 16:12   

no dobra można to wsio dajmy na to wyniszczyc ale co w to miejsce :idea: :?: Zarośla wiklinowe :idea: :?: problemem nie jest to że one tam rosną problemem jest brak wykaszania takich miejsc,jestem niemal pewien ze 1-2 lata wykaszania takich miejsc spowodowal by zanik czesci z tych roślin a na ich miejsce pojawiły by sie na powrót gatunki rodzime,wszystko sie da tylko trzeba chcieć,wiele sie mówi o zagrozeniu ze strony obcych gatunków ale szczerze mówiąc w centrach ogrodniczych można kupić dziesiątki jak ne setki rozmaitych egzotów natomiast rodzimych równie efektownych drzew ,krzewów czy bylin w jakimś wiekszym wyborze ze świcą szukać :idea: :? 2 lata kupowałem np lipę szerokolistną, 4 lata szukalem wierzby pięciopręcikowej i dalem za wygraną, za to jakbym chcial kupić milozab to w pierwszym lepszym ogrodniczym kupię,nie ma sie co dziwić że czasem gęba sie otwiera na widok rosnących roślin :idea: przedtem ciekawostką w rowie byl boelun dziedzierzawa -teraz to jest rarytas bo bieluń indiański jest częsciej spotykany :idea: :>

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-10-31, 18:21   

Hmmmm.... ależ oczywiście, że można kupić krajowe roślinki. Tylko nie idzie się do centrum ogrodniczego tylko do najbliższej szkółki lasów państwowych. O ile dobrze pamiętam to i w detalu można było sadzonki drzewek kupić i raczej egzoty to nie były.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 19:21   

kto do szkółki ten do szkółki :> ja mam do najbliższej 15km w jedną stronę a wybór delikatnie mówiąc niewielki dąb,buk ,jesion,modrzew,sosna :idea: :mad:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-10-31, 19:51   

No ba... ale dla chcącego nic trudnego. I podejrzewam, że gatunków mają raczej więcej na zasadzie spod lady ;)

To znaczy, trzeba podrążyć temat i popytać się kto gdzie coś może mieć w jakiej szkółce. Lipę sz. powinni przeca mieć.... a jeżeli chodzi o takową wierzbę to z nią szansy nie ma. Nie jest to gatun uprawny, hodowlany, ale chroniony też nie jest więc proponuję pozyskanie z terenu...

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 21:14   

glupia sprawa ale co sie tej wierzby naszukał to głowa mała,chyba latwiej będzie kupić,mam koncepcje coby na jakimś forum pszczelarskim zapytać :idea: :> bo ona silnie miododajna pono jest :idea: Ponidzie jakieś takie nietypowe jest np tatarak to sobie z Borkowa kolo Kielc przywiozłem do źródełka bo nad Nidą żem nigdy nie widział :idea: :? a z drugiej strony to rzadkie rośliny wcale nie sa takie rzadkie np taki milek wiosenny to już mnie normalnie wiosną prześladuje :idea: :smile: albo taki dziewiećsił bezłodygowy,ze storczyków to podkolan bialy i kruszczyk szerokolistny są takimi a obuwików też jest sporo bo już mam 5 stanowisk w okolicach Chrobrza :idea: ;-) a z drugiej strony kruszczyka błotnego nigdy na oczy nie widziałem :shock:

Odpowiedz do tematu