A ja chciałbym zapytać w jaki sposób i gdzie można legalnie kupić chomika europejskiego ? Takiego, który żyje u nas dziko.
I jakie na to trzeba mieć papiery ?
No cóż, myślałem że handel gatunkami chronionymi jest w ogóle zabroniony.
Ale widać człowiek całe życie się uczy.
Oto ogłoszenie znalezione w popularnej gazecie.
Pisownię zachowuję oryginalną :
Cytat:
Pilnie kupię łasicę lub gronostaja. Jak również jestem zainteresowany nabyciem chomika europejskiego (odmiana dziko żyjąca), popielnicy, żołędnicy, orzesznicy oraz wszelkich odmian wiewiórek (zarówno naszych krajowych, jak i egzotycznych). Tel.(...)
Cytat:
Nawiążę kontakt lub współpracę z hodowcą tych zwierząt, wymienię doświadczenia, służe radą i pomocą w zakresie hodowli i utrzymania. Tel.(...)
Pomijam już liczne ogłoszenia dotyczące sprzedaży krajowych wiewiórek...
I jeszcze ciekawostka jak dla mnie, jeśli ktoś lubi rośliny to na allegro można kupić takie okazy jak:
Handel gatunkami zagrożonymi to nie tylko aukcje na Allegro. Postanowiłem przyjrzeć się ofertom preparatorów trofeów i niestety, okazało się że słusznie. Na kilku stronach, które przejrzałem (lista poniżej) można znaleźć np. wypchane bieliki, jastrzębie, zimorodka, żołnę, wydrę, kozicę, kunę, gacka i wiele innych chronionych gatunków ptaków i ssaków. Zgroza. Dobił mnie tekst na jednej ze stron: "Zajmuję się preparowaniem ptaków, ssaków i ryb. W dzisiejszych czasach wiele gatunków ptaków i ssaków jest zagrożonych wyginięciem przez ingerencję człowieka w ich naturalne środowisko. Dlatego cenne może okazać się spreparowanie określonego ptaka czy ssaka dla celów dydaktycznych lub hobbystycznych. " Genialne Można się załamać.
Proponuję więc zwrócić uwagę na oferty różnych "preparatorów trofeów". Na niektórych stronach oprócz samych ofert są też ogłoszenia sprzedaży, które też warto sprawdzać.
Była już o tym mowa ale przypomnę, zwłaszcza "nowym" żeby każdy podejrzany przypadek aukcji czy ogłoszenia zgłaszać do Salamandry www.salamandra.org.pl/cites/int , która w ramach programu "Ginące gatunki w sieci" monitoruje nielegalny handel gatunkami zagrożonymi. Oni są kompetentni zarówno do wyjaśniania ewentualnych wątpliwości jak i do kierowania spraw do odpowiednich organów. Swoją drogą sam chętnie bym się dowiedział jakie są efekty tych naszych działań. Fakt, że większość z przedstawianych tu aukcji znika z Allegro. Pytanie tylko czy znika w ogóle z rynku czy też "schodzi do podziemia"?
_________________ "Kto milczy ten zdaje się zezwalać".
_________________ ,,Odnajdę każdy ślad i cień na murze
Przeszukam każdy dom piwnicę strych
Zajrzę pod każdy most przeczekam burzę
I choćby za sto lat odnajdę cię..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum