moja martocha słyszała, że w stanach to błoto w sprayu sprzedają, żeby samochód sobie opryskać. Te mułki zupełnie nie potrzebne są w górach, ale doskonale sprawdziliby się na terenach po starych poligonach, zatrzymaliby wkraczanie sosny, a zachowałyby się unikalne zbiorowiska kserotermiczne, wrzosowiska itp
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
a zachowałyby się unikalne zbiorowiska kserotermiczne, wrzosowiska itp
ni bardzo, w Krakowie sa fajne kserotermiczne wzgorza niszczone wlasnie przez tych d....i, rozjezdzone motorami i terenowkami For zreszta pewnie to potwierdzi.
ni bardzo, w Krakowie sa fajne kserotermiczne wzgorza niszczone wlasnie przez tych d....
o te naturalne akurat mi nie chodzi, ale na terenach, które nie ssą już uzytkowane sprawdzają się. Nie mogę rzucić przykładem, ale chyba Symonides mówiła
o poligonach, które porzuciło wojsko, a wraz z czołgami zniknęły wrzosowiska i murawy napiaskowe
Konstruktywny krytyk
W tym temacie muszę stac za Loganem. Ponieważ w Krakowie motokrosowcy jeżdzą w:
rezerwacie Skołczanka (rezerwat stepowy - unikalne zbiorowiska muraw i zarosli kserotermicznych, kilkadziesiąt gatunków motyli i kraśników min. Iphiclides podalirius, Papilio machaon, Pseudophilotes baton...), Łąki w Kostrzu - teren nie chroniony, ale bogaty we flore i faune - murawy kserotermiczne, łąki podmokłe (kilka gatunków storczyków, mieczyk dachówkowaty, kosaciec syberyjski, pełnik europejski, sasanka łąkowa, 4 gatunki modraszka - dla entomologów raj), rejon Skałek Twardowskiego - murawy kserotermiczne i naskalne... a to tylko kilka miejsc o ktorych wiem bo leza na terenie Parków Jurajskich.
Temu, że stajesz za Loganem to się nie dziwie ale to, że piszę tak, a nie inaczej, nie oznacza, że stoję po drugiej stronie barykady. Jeśli na tych zbiorowiskach nie ma tzw. sukcesji, to rzeczywiscie nie ma co wpuszczas tam ani motokrosowców, ani służb ochrony przyrody, które czynnie chroniłyby te zbiorowiska. Dlatego piszę cały czas o ... porzuconych poligonach:!:
Konstruktywny krytyk
sukcesja jest....ale ochrona czynna nie polega na jezdzeniu motokrosem
sukcesji nie ma bo ona w rzeczywistości nie istnieje, wkraczanie roślin to czysty przypadek spójrz forze na moje posty... ja cały czas pisze o poligonach a nie o 'naturalnych' zbiorowiskach
Konstruktywny krytyk
ale ochrona czynna nie polega na jezdzeniu motokrosem...tylko na eliminacji roslinnosci krzewiastej i drzewiastej hardkorze
Dlaczego nie? Czołgi były dobre to motocrossy złe? Najlepiej to jeszcze poczekać dziesięć lat aż będą małe drzewka i wtedy zrobić obóz dla wolontariuszy, żeby mieli co wycinać .
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
bo byla, sam mi mowiles ze jakis nawiedzony lesniczy nasadzil tam ronych krzorow i drzew
gdybysmy odnalezli nasz zgubiony czolg mozna by sobie zrobic male manewry na pustyni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum