FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Las Bielański
Autor Wiadomość
Emila 

Wysłany: 2005-04-23, 10:01   Las Bielański

Czeć,

temat jest z pogranicza ochrony, ale piszę tu, gdzie zagl?daj? wszyscy znaj?cy się na rzeczy ;) PoradĽcie proszę, jak zdobyć informację, jakie gatunki i kiedy były wprowadzane sztucznie do rezerwatu Las Bielański. Nawet ostatnio widziałam tam jak? now? szkółkę, ale zależy mi też na informacjach dla poprzednich lat. Nie chodzi o jakie wielkie szczegóły, tylko orientację :) Może te informacje s? gdzie publikowane?

Mirek 

Wysłany: 2005-04-23, 12:17   

Chyba najwięcej się dowiesz nt. temat jak pojawisz się w niedzielę przy stoisku "Bociana". Adam WoĽniak tam często urzędował i pewnie inni, którzy będ? obecni, również.

hajstra 

Wysłany: 2005-04-23, 15:35   

Jest jaka ksi?żka opisuj?ca Las Bielański (chyba pod takim wlanie tytułem), wydana w latach 70 czy 80, a może trochę wczeniej. Nie wiem gdzie j? zdobyc, czasem pojawia się na Allegro. Poza tym las ten znajduje się w gestii Działu Lasów Zakładu Oczyszczania Miasta. Ich siedziba znajduje się w Alejach Jerozolimskich (vis a vis Smyka). Szefem działu jest bardzo miła pani Halina Seremet (mam nadzieję, że nie pomyliłem imienia, nazwisko jest właciwe).

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-25, 08:58   

Cytat:
jakie gatunki i kiedy były wprowadzane sztucznie do rezerwatu Las Bielański.

Co rozumiesz pod pojęciem wprowadzane sztucznie? Sadzone z ręki? Czy chodzi ci o gatunki obce? - czyli robinia - wprowadzona w okresie I wojny wiatowej, klon jesionolistny - sam się wprowadził oraz bez czarny - "wsiany przez ptaki w okresie gdy Las Bielański był ich noclegowni?. Sosna została dosadzona po II wojnie wiatowej w ramach "radosnej" akcji zalesiania kraju.
Piszez o szkółce która jest poza terenem rezerwatu.
Cytat:
Szefem działu jest bardzo miła pani Halina Seremet (mam nadzieję, że nie pomyliłem imienia, nazwisko jest właciwe).

Pani Halina przeszła na emeryturę - teraz szefuje jaki młodziak - lenik urz?dzeniowiec.

Emila 

Wysłany: 2005-04-25, 09:08   

Chodzi mi o gatunki sadzone z ręki. Podczas zajęć w Lasku mignęła mi taka szkółka między cieżk? prowadz?c? +- przez rodek rezerwatu a Rudawk?. Za póĽno się zorientowałam, że to może mieć znaczenie dla pomiarów, które tam robiłam, a teraz mnie to dręczy. Chodzi właciwie tylko o dęby. Jeli wród nich s? pochodz?ce nie z naturalnego odnowienia, ale jako wprowadzane, lub jeli jakie dęby tam wycinano, to ma ogromny wpływ na strukturę populacji owych dębów (któr? włanie opisuję -- na pewnym wycinku Lasu).
Że to rezerwat -- jeszcze nic nie znaczy. W Lesie Młocińskim, zdaje mi się, także s? drzewa (i to nawet dęby -- w łęgu!) dosadzane nie tylko z ręki, ale też z zupełnie innego siedliska... nie mogę przysi?c że widziałam je na terenie rezerwatu, może już poza jego granic?, ale w obrębie łęgu, czyli kompletnie bez sensu.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-25, 13:20   

Cytat:
Za póĽno się zorientowałam, że to może mieć znaczenie dla pomiarów, które tam robiłam, a teraz mnie to dręczy

Coż.... mówisz że robisz pomiary, opisujesz strukturę populacji - fajnie a czy o tym wie WKP?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-04-25, 16:26   

Cytat:
Coż.... mówisz że robisz pomiary, opisujesz strukturę populacji - fajnie a czy o tym wie WKP?
Musi o tym wiedzieć?? Bo o ile mnie pamięć nie myli to na studia jaka praca.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2005-04-25, 16:32   

Emila
Cytat:
zdaje mi się, także s? drzewa (i to nawet dęby -- w łęgu!) dosadzane nie tylko z ręki, ale też z zupełnie innego siedliska... nie mogę przysi?c że widziałam je na terenie rezerwatu, może już poza jego granic?, ale w obrębie łęgu, czyli kompletnie bez sensu.

D?b w lesie łegowym nie jest niczym nadzwyczajnym. Ma tam równe prawo być jak jesion, wi?z, jawor, topola. olsza, wierzba czy lipa.

Emila 

Wysłany: 2005-04-25, 20:29   

Na obszarze okresowo zalewanym?

Grzegorzu, nie b?dĽ taki podejrzliwy, nie wszyscy ludzie, którzy maj? czelnoć wchodzić do rezerwatu, czyhaj? na jego integralnoć ;) Przypuszczam, że WKP o tym wie, a wręcz nie jest to moje zmartwienie, tylko Instytutu Botaniki Wydziału Biologii UW, który od dawna prowadzi tam badania (i zajęcia ze studentami, których padłam ofiar?).

A o dębach już się dowiedziałam, sadz? je tam od 2001, co wietnie pasuje mi do wyników ;)

amikosik 

Wysłany: 2005-04-25, 22:21   

Emila? Padła ofiar? studentów?

Emila 

Wysłany: 2005-04-25, 22:30   

Nie, własnej skomplikowanej składni :mrgreen:

amikosik 

Wysłany: 2005-04-25, 22:37   

Tak jak w ogłoszeniu w którym zabrakło przecinka:
Zagin?ł mały, biały piesek z krótkim ogonem w kolczatce.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-26, 08:14   

Cytat:
Instytutu Botaniki Wydziału Biologii UW

Coż co do tej uczelni wielu ma zastrzeżenia - uważaj? bowiem że skoro Simonides była GKP to wszystko im wolno - przy okazji zapytaj się czy zgłaszali swoje kolekcje do legalizacji zapewniam Cię że nie :mrgreen:
Cytat:
A o dębach już się dowiedziałam, sadz? je tam od 2001

:shock: :shock: a od kogo uzyskała tak? informację?????????

Emila 

Wysłany: 2005-04-26, 18:04   

Każdy może j? uzyskać dzwoni?c do Działu Lasu Zarz?du Oczyszczania Miasta.

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2005-04-26, 18:15   

A tak na marginesie to słowo "łeg" może być różnie pojmowane. Dla jednych to typ siedliskowy lasu, dla drugich jeden z zespołów rolinnych, a dla innych jako siedlisko.

Odpowiedz do tematu