Wysłany: 2003-10-25, 19:49 Jak moża przeciwdziałać wycinaniu starych drzew w miecie?
Przyjeżdżam do domu a tu piękna aleja wysokich, starych topoli wycięta w pień!!! Jak widze powalone wiekowe drzewa to serce mi pęka Kto wydaje pozwolenia na takie beszczeszczenie? Jak można przewdziałać temu zjawisku?
Mi się wydaję że zależy to m.in. od umiejscowienia tej alei, gdzie się ona znajdowała ? A co do przeciwdziałania wycinaniom starych drzew to u nas raczej ciężko z tym idzie. Najlepszy przykład - Puszcza Białowieska.
Stare drzewa maja to do siebie, że łatwo się łamią. To chyba logiczne. I nie znalazłbym w mieście dużego i dorodnego okazu, które nie zagrażałoby zdrowiu człowieka. Zawsze ktoś może tamtędy przechodzic podczas wichury czy burzy. Wiec zgodnie z takim założeniem naależy wyciąć wszystkie drzewa! Ale chyba nie o to chodzi. Rozumiem, że można usunąć popękane, schorowane drzewa albo te które "wiszą" nad budynkami i lada dzień na prawdę mogą je uszkodzić.
Ta aleja znajdowała sie przy mało ruchliwej ulicy. Budynki były oddalone aż o 100-200 metrów, więc na pewno nic im nie groziło. Drzewa były stare, ale w bardzo dobrej kondycji. Często dzięki nim określałem siłę wiatru, bo były wystawione na wiejący najczęściej zachodni wiatr i pięknie się wykrzywiały. Najprawdopodobniej wycięto je w obawie przed "szkodliwym działaniem korzeni na nawierzchnię asfaltowej drogi".
I ostatnia najbardziej nurtująca mnie sprawa. Jeżeli już wycinamy, to posadźmy na ich miejsce nowe drzewka! Chociażby jarząby albo wierzby.
Topole maja to do siebie, ze sa bardzo kruche. Widzialem kiedys jak autobus, jadacy gora 20 km na godzine stuknal taka i od razu sie zlamala. I na prawde stanowia przy wiekszych wichurach zagrozenie. Jako szybko rosnace byly chetnie sadzone, np. przy drogach. Ale teraz sie sypia.
Ale oczywiscie nie znaczy to, ze nie nalezy posadzic nowych drzewek!!!!!
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Sprawa wycinania drzew jest doć skomplikowana. Wiadomo, że pozwolenie na wycinkę wydaje w gminie wójt a w miecie "miejski ogrodnik". W praktyce jak kto wytnie drzewo, to pomimo kar ustawowych, nie jest karany! Chyba głównie edukacja może ograniczyć nagminne wycinanie drzew. Często jedynym powodem ich wycinania jest to, że "zamiecaj?" podwórka lićmi... Aaaa można by dużo o tym pisać, ale ochroniarze nie mog? zajmować się wszystkim, bo życia by zabrakło!!!
Topole sa rzeczywiscie bardzo kruche. Nie naleza do drzew dlugowiecznych, rosna bardzo szybko (sa hybrydy rosnaca nawet 1,5m rocznie), ale tez szybko starzeja sie i obumieraja. Swego czasu byl na nie boom, po czesci wlasnie ze wlgledu na szybki przyrost, glownie w miastach, ze wzgledu na potrzebe szybkiego zadrzewiania. No i sadzono bez opamietania i bez jakiejkolwiek znajomosci tematu. A topoli jest mnostwo gatunkow, odmian, sztucznych hybryd... I teraz wlasnie te pokolennia dozywaja swoich dni i strasznie sie sypia. Dodatkow czesc ludzi jest uczulona na puch, ktory sypia na wiosne. Wiele przemawia za tym, aby je usuwac... Co nie znaczy, ze nie nalezy ich zastepowac gatunkami szlachetniejszymi. Ale wszystko z glowa a nie na hura
A co powiecie o następuj?cym powodzie wycinania kasztanowców w Anglii: otórz przy drodze do pewnej szkoły postanowiono je usun?ć, aby unikn?ć procesów s?dowych po potencjalnych kontuzjach dzieci w wyniku polizgnięcia. Gdy o tym przeczytałem (już doć dawno i niepytajcie gdzie bo niepamiętAM) TO SIĘ ucieszyłem że w Polsce zawód prawnika nie jest jeszcze najbardziej popularn? profesj?, bo wtedy o drzewach przy drogach można by zapomnieć!
Dowiedzialem sie, ze powodem wyciecia alei sa plany poszerzenia ulicy. Jezeli dojdzie rzeczywiscie do tych prac, to zwracam honor. No, ale jezeli nie posadza nowych to sie przy tym zakrece!
Kolejna nowosc: droge beda poszerzac, bo niedaleko bedzie nowy market. No coz... bardzo szablonowy przyklad niszczenia przyrody przez czlowieka. Moze warto by to nieco rozdmuchac...?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum