Klub Przyrodników prosi o kontakt wszystkich przyrodników zaangażowanych lub dotkniętych rozpoczętą ostatnio "inwentaryzacją przyrodniczą w Lasach Państwowych" i zainteresowanych wymianą informacji / dyskusją na temat tego przesięwzięcia i jego metodyki. Poszukujemy szczególnie kontaktu z przyrodnikami zaangażowanymi w Organach Regionalnych lub Komisjach Inwentaryzacyjnych w nadleśnictwach. Osoby takie prosimy o krótki email na adres Biura Klubu (kp@kp.org.pl), w miarę możliwości do konca tygodnia. Organizacje przyrodnicze reprezentowane w Organach Regionalnych prosimy o listę adresów email ich przedstawicieli zaangażowanych w poszczególnych RDLP
Jezeli ktos zna jakies stanowiska (pewne, prawdopodobne a nawet mozliwe) 6 inwentaryzowanych gatunkow ptakow (bocian czarny, zuraw, cietrzew, orlik krzykliwy, puchacz, bielik) na terenie LP nalezacych do RDLP w Krakowie i chcialby sie ta wiedza podzielic z lesnikami proszony jest o kontakt ze mna. Na ostatnim zebraniu Organu ( ) padla propozycja by wykorzystac takze wiadomosci zebrane przez przyrodnikow spoza instytutow naukowych, a konkretniej IOP PAN, ktory ma sie tym zajac bo maja obszerna baze danych. Moze byc tak, ze z niektorych NLesnictw brak jest w IOPie danych bo nie byly tam robione badania. Te informacje przekazane do RDLP i dalej do NL maja pomoc lesnikom w przyszlorocznej inwentaryzacji ( ). Najlepiej zeby byly to informacje dosc szczegolowe, tak by mozna bylo w terenie sprobowac je zweryfikowac...
Nie wiem czy cos takiego mozna zrobic w innych RDLP
Mam takie pytanko - nie znam szczegółow,ale słyszałem coś takiego że inwentaryzacja dla ptaków ma się zakończyć już teraz jakoś błyskawicznie, i że ma się ograniczać wyłącznie do tych 6 gatunków. Czy to prawda? jeśli tak, to dlaczego?
am takie pytanko - nie znam szczegółow,ale słyszałem coś takiego że inwentaryzacja dla ptaków ma się zakończyć już teraz jakoś błyskawicznie, i że ma się ograniczać wyłącznie do tych 6 gatunków.
M.w. tak bo dla tych 6 gatunkow PRZEWAZNIE wiadomo gdzie wystepuja, ale sa wyjatki (NLesnictwa), ktore dobrze by bylo uwzglednic w tej inwentaryzacji
Ktos moze znac jakis teren pod wzgledem ptasim lepiej niz lesnicy czy naukowcy (ktorzy nie wszedzie wszystko przebadali jeszcze ). Takie informacje moga przyczynic sie, oprocz dokladniejszej inwentaryzacji w LP, do wyznaczenia np. stref i uwzglednienia tych gatunkow w planach ochrony NLesnictw (przynajmniej ja sobie wyobrazam, ze tak mogloby byc )
Rey napisał/a:
Logan zwróć się do osób, które gromadziły dane dla OTOP-u na tym obszarze.
super, tylko do kogo od niedawno jestem w OTOPie i nie wiem kto w Malopolsce robil badania dla OTOPu
Co do tych 6 gatunków jeszcze jedno uzupełnienie - w ramach inwentaryzacji mają być przekazane nie tylko info o ich gniazdowaniu, sporządzamy tzw. mapy obszarów funkcjonalnych na które składaja się biotopy legowe, miejsca regularnego zerowania, tokowiska, miejsca regularnego przebywania, koncentracji jesien/wios. Z tym że taki obszar powinien zawierać wszystki w/w elementy a jesli ich brak - mają byc dodatkowe obserwacje w przyszłym roku. Z tym że mamy brać pod uwagę tylko te obszary, które przynajmniej częściowo leżą na gruntach LP (chyba tylko dla "miejsc postojowych" zurawia na przelotach nie ma znaczenia jesli całkowicie poza LP). No i ma to byc regularnie aktualizowane.
a co do tego czemu akurat te 6 gatunków - bo duże są
_________________ Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.
nie tylko info o ich gniazdowaniu, sporządzamy tzw. mapy obszarów funkcjonalnych na które składaja się biotopy legowe, miejsca regularnego zerowania, tokowiska, miejsca regularnego przebywania, koncentracji jesien/wios
no wlasnie, o to mi m.in. chodzilo, jesli nawet nie sa znane gniazda czy rewiry a gatunek wystepuje w LP to tez trzeba to uwglednic
orchid napisał/a:
a co do tego czemu akurat te 6 gatunków - bo duże są
Ty się logiki tu nie doszukuj... On może jest czym innym podpadnięty
Kto wie co się czai w zakamarkach umysłu decydentów... I czym nas jeszcze zaskoczą
to moze Logan zrobmy tak - przebierzmy bazanta za cietrzewia i puscimy to bozence na mogielicy
Moi kochani małopolscy offtopicowcy!
Bzdury, które miały tu potem miejsce wedle życzenia usunąłem! Ale ciekawe, że Takie żądania macie tylko w swoich postach o swojej tematyce
Pilnujcie się wszędzie, a nie tylko w tematach na których Wam zalezy! Żarty są super, wszyscy nieraz pofolgujemy, ale Wam to juz weszło w krew
Toż nawet Kejbion już cicho siedzi i trzyma się ładnie i merytorycznie tematów
Wiem... jednak we "Wskazówkach..."wyjątek zrobiono tylko dla żurawia (a własiwie wios/jesien miejsc postoju). Zawsze mozna mówić że to "wskazówki" a nie "wytyczne" i wykazywać te gatunki/obszary funkcjonalne też na gruntach prywatnych - ale czy będzie wola ku temu? Wątpię .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum