Podejrzewam, że mógłbyś to wyciągnąć cichcem z RDLP... ale składów póki co chyba jeszcze nie ma wyznaczonych
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Aktualna inwentaryzacja dotyczy tylko elementów objętych Dyrektywą Siedliskową. Co za tym idzie siedlisk, gatunków roślin i zwierząt - z wyłączeniem ptaków, które podbiegają pod dyrektywę ptasią.
Słyszałem jednakże, że są przymiarki do zrobienia w przyszłym roku inwentaryzacji ptactwa, albo conajmniej tzw. sześcioptaka, który okazał się sufitówką na którą było jedynie od 1 do 14 dni....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
To janie rozumię słyszałem o inwentaryzacji mającej odbyć się wyłącznie na terenie LP a ty teraz piszesz o Naturze. Czy ta inwentaryzacja to jakaś inna sprawa? Czy może będą inwenatryzowne tereny natury administrowane przez LP? Wyjasnij mi to jeśli możesz.
Inwentaryzowane maja byc wszystkie grunty w zarządzie LP pod kątem wystepowania siedlisk i gatunków załączników DŚ. To tak w najwiekszym skrócie
_________________ Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.
Piszę bo będzie ona dotyczyć gatunków i siedlisk Natura 2000 znajdujących się na terenach (leśnych, nieleśnych - słusznie zauważone ) w zarządzie LP.
Po dłuższej przerwie (w temacie inwentaryzacji) wrzucę kilka fotek z inwentaryzacji w Nadleśnictwie Olkusz
- inwentaryzacji która właśnie zmierza powoli ku (szczęśliwemu?) ukończeniu...
Kilka naszych fotek - jak ta nasza praca przez te kilka miesięcy wyglądała
coż za inwentaryzatorska prężna ekipa - chyba nic się w lasach nie ukryło
A Ci dwaj sympatyczni osobnicy po prawicy i lewicy to kto? (chyba mi kiedys o nich wspominaliście, ale nie wiem kto jest kim )
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
W sumie przez te kilka miesięcy (od marca do sierpnia) przewinęło się na inwentaryzacji w terenie kilkanaście osób. Na zdjęciu z pustyni od lewej - Rysiek Malik z Nadleśnictwa, potem ja, For, Orchid i Wojtek Kudła (dr od ważek, motyli i innych owadów).
I jeszcze kilka zdjęć wrzucę, a co się będę powstrzymywał
Jesteśmy w trakcie opracowywania... w moim n-ctwie praktycznie zakończylismy częśc terenową i teraz robimy papiery Dyrekcje regionalne maja przesłac wszystko do centrali chyba do końca wrzesnia.
_________________ Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.
A jak tam powtórka z sześcioptaka?
Ktoś poszedł w teren czy dalej sufitówka w większyści nadleśnictw?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum