Zachęcam wszystkich, którzy działaj? na rzecz ochrony przyrody w terenie, aby zastanowili się co mog? w przyszłym roku pożytecznego zrobić w swojej gminie!
Mniej więcej do końca paĽdziernika lub połowy listopada uchwalane s? budżety przez gminy na nastepny rok. Warto złożyć wniosek do urzędu gminy np. na zakup skrzynek lęgowych dla ptaków, na przygotowanie oznakowania jakich terenów chronionych, na nagrody na jaki konkurs ekologiczny itp. (oczywicie z uzasadnieniem). Nie oczekujmy tego, że władze lokalne od razu przyjma tego typu oferte z otwartymi rękami. Warto przed złożeniem oficjalnego pisma porozmawiać z wójtem, burmistrzem czy radnymi. Kwoty rzędu 500, 1000 czy 2000 zł. nie s? wielkie w budżecie nawet biednej gminy. Każdy wydatek w gminie musi znaleĽć się w odpowiednim zapisanym uprzednio paragrafie. Wcale nie jest tak, że w urzędach siedz? tylko urzędasy! Po prostu trzeba często zwyczajnie wytłumaczyć potrzeby dla przyrody, o których siedz?cy za biurkiem nie zawsze zdaj? sobie sprawę.
Tak, tak. Wszystko prawda, ale najlepiej jeszcze znac jednego, dwóch radnych, żeby nagłonić sprawę "od tyłu". Ja w uprzednim roku złożyłem wniosek (jako osoba prywatna, członek TP Bocian) o sfinasowanie budowy 12 bud lęgowych dla sowy pójdĽki. KOszt. 300 zł (należy podać). Do pisma doł?czyłem dwie opinie (bardzo ważne!): jedna - Sekcji Ochrony Sów KOO, druga - znajomego ornitologa. Sprawa przeszła. Na budy czekałem 7 miesięcy, ale było warto. Co prawda (mimo złożonego projektu budek) stolarz nie wykonał ich najlepiej. Zalecam więc dopilnowanie sprawy osobicie u stolarza. Moje budy były z desek heblowanych i wymiary nie były dokładne. Ale poza wszystkimi minusami uważam sprawę za zakończon? sukcesem. Na koniec cała akcja została opisana w lokalnej gazecie i dzięki temu nawi?zano ze mn? kontakt z nadlenictwa. Mam nadzieję, że będzie owocny. Pozdrawiam wszystkich przyrodniczych aktywistów! Nie poddawajcie się! Ja czuję się dzi bardzo happy!
No włanie prezył?czam się do pytania Mopka, od jakiego czasu szukam kogo kto miał pójdĽke w budce (w Polsce i nie w ZOO) i bez rezultatu. Może kto wie co na ten temat, proszę o info.
Budki zostały powieszone w sierpniu tego roku. O sukcesie napisze za rok. Mam nadzieję, że zaspokoję głód poszukiwawczy Adama i będę mógł owiadczyć, że pójdĽki s?
Adam pytałes o to czy ktos miał pójdzke w budce ( w Polsce i poza ZOO). Słyszałem, że w tym roku pójdzka gnieżdziła sie u A. Wajraka. On sam chwalił sie tym osobiscie na forum Darz Bór albo Ptaki (juz nie pamietam). Niestety nie wiem nic co z sukcesem legowym?. Ja 2 lata temu powiesiłem budke dla pojdzki nad Bugiem (3 m od rzeki na starej wierzbie). Pojdzka sie nie zagniezdziła!. Za to wyprowadziły w niej legi dudki. Czytałem, ze własnie ten gatunek czesto zajmuje tego typu skrzynki legowe.
Wajraka przepytałem osobicie na tę okolicznoć, ale w budce ujawniono tylko pliszkę!
Natomiast dudki się powtarzaj? poraz kolejny, uważam że ten typ budki należy ochrzcić jako budka dla dudka i ewentualnie pójdĽki.
Ustosunkuje sie do wypowiedzi statniej Adama. Otóż w budce przygotowanej przez dzieciaków dla pójdĽki, a zawieszonej w starej alei wierzbowej koło jednej ze szkół w okolicach Wegrowa również zagnieĽdziły się dudki! Tak więc może rzeczywicie jest to bardziej budka dla dudka?!
Ja powiesiłem pare lat temu jesieni? budke dla pójdzki 200 m od mojego domu w sadzie owocowym na wysokoci 3/4 m, ale nie udało mi się zwabić sowy,chociaż wiem że występuj? w mojej wsi.Pózniej doszelem tez do pewnych słusznych wniosków,konultowalem sie tez OTOP.Chodzi o to że w tym rejonie występowaly tez sowy uszate,co mogło skutecznie odstraczać pójdzki.Na jesień pójdzki widywalem obok mojego domu u s?siada w gołębniku,w marcu w tym rejonie uszatki zaczynały gody co mogło być przyczyn? unikania tych terenów przez pójdzki.To cenna wskazówka o tych funduszach , musze się tym zainteresować,moża gimne stać na dobry gest
We wsi której mieszkam jest kilka miejsc gdzie s? zbiorowiska tarniny,głogu i dzikiej róży.Jedno z takich miejsc to doć długi ci?gn?cy się pas .Czy moge ubiegać się o utworzenie tam użytku ekologicznego ???.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum