Na pewno warto. Tarnina, glog, dzika roza - takie zarosla sa na pewno bardzo cenne dla motyli dziennych. Pewnie lataja tam pazie zeglarze, rozne ogonczyki.. Smialo mozesz zaczac sie starac.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ze wszystkiego co jest cenne przyrodniczo można "zrobic użytek ekologiczny". Jedak najwazniejsze to zacz?ć dr?żyć temat. Zamów sobie folderek na stronie TP "Bocian" o użytkach ekologicznych, tam pisze jak sie to załatwia w praktyce!
Pisalem wczesniej o dofinansowaniu budek dla pojdzki. Wlasnie dzis dostalem odpowiedz dotyczaca dofinasowania zakupu 30 koszy wilkinowych dla uszatki. POZYTYW!!! Kosze beda sfinansowane z Urzedu Gminy. Jest to im troche tez na reke, bo maja oni pod swoja opieka ludzi bardzo biednych, ktorzy czesto zajmuja sie wikliniarstwem. Upiekli wiec 2 pieczenie na jednym ogniu. JA dostane kosze a biedni wikliniarze dostana kase I oto jest przyklad (niestety nieliczny) jak mozna pieknie wspolpracowac z naszymi urzedasami. NA prawde polecam!!! Idzcie do Drzedu Gminy!!!
Wkurzony jestem,ostatnio w jednym miejscu cennym przrodniczo gdzie rosn? stare wierzby , topole , i wiele młodych gęstych lasków,a co chyba najcenniejsze s? tam tereny podmokłe widzialem koparke , dzisiaj wieczorem poszedlem tam , patrze a tam strasznie rozkopana ziemia ,dużo betonków takich do robienia mostków,wycięte kilka wierzb - 2,3 dobrze że nie więcej,jest tam jeszcze w zasadzie wszystko co było ale za pare dni może być gorzej,ide jutro do gminy do działu ochrony rodowiska w tej sprawie ( tylko że tam podobno ochrona rodowiska ,polega na zbieraniu zdechłych i potr?concyh kotów,tak mi wujek powiedział),albo do wojewódzkiego konserwatora przyrody,podobno tam planuj? jak? droge ł?cz?c? Mogielnice z Racławówk?.
Do Huberta - owszem, jeli uważasz, że Ciebie w urzedzie zignoruj?, to namów nauczyciela ze szkoły, albo porozmawiaj z jakim znajomym radnym. Nie bój się. Chcesz podj?ć sie słusznej sprawy, a pare zł na takie cele napewno w gminie sie znajdzie!
Czy mógłbym wysłać zeskanowany forlmularz członkowski TP"Bocian" przez email bo zależy mi na czasie(chce się ubiegać o fundusz jako członek TP " Bocian " , jutro też wpłacił bym składke na wasze konto,za kilka dni wyslal bym do was orginalny formularz,ale dajecie chyba jak? legitymacje czy co takiego ????
Z tymi peanami na czeć Urzędów Gminnych to bym nie przesadzał. Kilka razy próbowałem zdobywać kasę na różne przyrodnicze rzeczy i na pamięć znam star? jak wiat formułkę Urz?d popiera działania takie a takie jednak z powodu braku rodków jest zmuszony odpowiedzieć negatywnie. Często w takich przypadkach wiem nieoficjalnie że przeznaczenie jakich pieniędzy na ochronę przyrody spowodowało by nie upieczenie w lipcu kiełbasek przez zarz?d, może nie wypłacanie kilku innych rzeczy które oczywicie s? najważniejsze pod słońcem itd. Nie oznacza to że nie należy się starać o fundusze w gminach wręcz przeciwnie kołatanie do drzwi urzędników czasem wręcz nieoczekiwanie jak w przypadku mendera może zaowocować przeforsowaniem czego co w przyszłoci może być fajnym projektem.
_________________ (...) Bocian zwany "Wojtusiem" lotnicz? poczt? zajmował tu się"
Bocianie! Co masz na mysli piszac: "...kołatanie do drzwi urzędników czasem wręcz nieoczekiwanie jak w przypadku mendera może zaowocować przeforsowaniem czego co w przyszłoci może być fajnym projektem."?
To że wktórym z poprzednich postów wyczytałem że włanie udało Ci sie zdobyć od Gminy pieni?dze na koszyki dla uszatek to jest dokładnie taka sytuacja. Czy spodziewałe się że otrzymasz te pieni?dze?
_________________ (...) Bocian zwany "Wojtusiem" lotnicz? poczt? zajmował tu się"
To że w którym z poprzednich postów wyczytałem że włanie udało Ci sie zdobyć od Gminy pieni?dze na koszyki dla uszatek to jest dokładnie taka sytuacja. Czy spodziewałe się że otrzymasz te pieni?dze?
Nie potrafie zrozumiec o co chodzi z tym "przeforsowaniem", ale odpowiem na pytanie. Nie spodziewalem sie dofinansowania, bo po urzedasach mozna sie wszystkiego spodziewac. Skladam podanie i czekam. Jak dostane pozytywa- super, jak negatywa - szukam innej drogi
drogi kolego zdobywanie funduszy na ochrone przyrody przypmiona forsowanie i ja to tak umownie nazywam. Dlatego tak, że większoć prób jest nie skuteczna i przypomina zdobywanie doskonale umocnionej fortyfikacji czyli takie włanie forsowanie- przenonia taka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum