Mam pytanko: kto jest formalnym opiekunem uzytku ekologicznego? Konkretnie chodzi mi o kase na zabiegi ochronne (sprzatanie, poglebianie oczka itp.) - kto na to moze dac?
Czy jest sens starać się o użytek ekologiczny położony na terenie LP (ładna d?browa wietlista)
z badań fitosocjologów (m.in. J.M. Matuszkiewicz) wymika, że prawdopodobnie zespół Potentillo albae-Quercetum czyli wietlista dabrowa jest zbiorowiskiem antropogenicznym, powstałym wskutek gospodarki lenej. W drzewostanach w których współpanuj? sosna i d?b, na siedliskach BMw i LMw, wykształciły się tego typu zbiorowiska w efekcie wczeniejszego usuniecia sosny i pozostawienia przewietlonego drzewostanu dębowego. NIe bardzo wiem, jaki efekt miałoby przynieć utworzenie uzytku ekologicznego w swietlistej d?browie - pisałem już o przypadku degradacj (a własciwie sukcesji takiego zbiorowiska w kierunku gradu, po objęciu go ochrona rezerwatow? rezerwat k Miechowa w małopolskim). Zreszt? - podobnie antropogeniczn? naturę ma prawdopodobnie bór chrobotkowy Cladonio-Pinetum, który powstał w efekcie wygrabiania cioły oraz wypasu zwierz?t w lasach. (S? to oczywicie sugestie niektórych fitosocjologów, choć jak to wród naukowców nie wszyscy sie z tym zagdzaja) Dodam jeszcze że sosnowy bór chrobotkowy został przyjety przez Komisje Europejsk? jako siedlisko podlegajace ochronie na mocy dyrektywy siedliskowej.
z badań fitosocjologów (m.in. J.M. Matuszkiewicz) wymika, że prawdopodobnie zespół Potentillo albae-Quercetum czyli wietlista dabrowa jest zbiorowiskiem antropogenicznym
No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny.
Cytat:
wg przepisów na terenach oznaczonych Ls nie da się utworzyć uzytku ekologicznego
No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny.
jesli ochron? czynn? można nazwać prowadzenie normalnej gospodarki lesnej - to oczywicie.
Cytat:
Czyli tylko nielene, mam rozumieć?
Mam nadzieję że nie, bo po pierwsze juz kilka przypadków użyktków ekologicznych na Ls widziałem a po drugie czasem jest to potrzebne. problemem jest powszechna ewidencja gruntów, bo obecnie istnieje koniecznoć wykazywania uzytków ekologicznych w ewidencji (czyli jako uzytki na działce geodezyjnej) a na Ls to problem..
No własnie, a możesz podać Ľródło tego przepisu - mam często z tym problem ostatnio w Nadlesnictwie gostynin mielimy 3 uzytki włanie na Ls.
i tu paranoja kolejna - na Ls uzytku utworzyć się nie da, ale ustawa o podatku mówi że można tworzyć na Ls/e czyli na etapie urz?dzania trzeba by zaplanować gdzie będa albo zmienić w ewidencji i wtedy wszystko gra.
No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny
To włanie przy rezerwacie w planach ochrony okresla się zabiegi czynne - choć na to z kas? zawsze cienko. Najlepiej byłoby kupić pare krów i wiń i zatrudnić pastuszka
w nadlesnicwtie Gostynin były własnie przypadki Ls/e - 2 halizny i jeden drzewostan olszowy. I pamietam że na KTG było ogromne zdziwienie,ze jest to w ogóle dopuszczalne. Dlatego szukam konkretnego przepisu prawnego gdzie byłoby powiedziane, że uzytków ekologicznych na Ls tworzyc nie wolno.
Wynika to z ustawy o podatkach i zwolnieniach z podatków. Co ciekawe użytki s? zwolnione w 100% rezerwaty przyrody w 50% nie dotyczy to V i VI klasy. Podejrzewam ze niemożnoć utworzenia na Ls może wynikać z jaki zapisów dotycz?cych podatku lesnego i innych podatków czyli z Ls LP uzyskuj? dochody a zLs/e nie i tu chyba jest pies pogrzebany. Ale dokładnie nie powiem na podatkach się nie znam. Najlepiej zadzwonić do Departamentu Ochrony Przyrody i ich namiętnie pomęczyć, zadaj?c krępuj?ce pytania. Wam wypada gdyby co: (022) 579-22-89
To włanie przy rezerwacie w planach ochrony okresla się zabiegi czynne - choć na to z kas? zawsze cienko. Najlepiej byłoby kupić pare krów i wiń i zatrudnić pastuszka
Po to jest użytek, żeby było szybko i bez żadnych kłótni. Powie się, że rezerwat, to wszyscy będ? co wymylać - a użytek? - wprowadza pewne ograniczenia, ale bez przesady - to jest włanie (moim zdaniem) forma ochrony siedlisk, które do istnienia wymagaj? czynnika ludzkiego i gdzie trudno jest uregulować stosunki własnociowe.
A co do winiopasa to jak najbardziej popieram - marzy mi się, że kiedy, gdzie na SuwalszczyĽnie zobaczę stado wiń buszuj?cych na skraju lasu. A propos - w zeszle lato widzialem takie obrazki w Bulgarii i to nie na jakims zadupiu, a w okolicach Warny!
Cytat:
Ls/e
Czy kto może powiedzieć co to oznacza albo gdzie można to sprawdzić? Niestety ja nie za bardzo się orientuję.
Czy kto może powiedzieć co to oznacza albo gdzie można to sprawdzić? Niestety ja nie za bardzo się orientuję.
To kategoria symbol kategorii gruntu w powszechnej ewidencji gruntów. "Ls" to symbol oznaczaj?cy grunt leny a "e" to symbol uzytku ekologicznego - według ustawy musz? one być wykazywane w powszechnej ewidencji gruntów. Ls/e to po prostu uzytek ekologiczny na gruncie lenym, choć jak pisze grzegorz jest to sprzeczne z prawem...
No własnie, z rozmów z lesnikami wynika, że zakaz tworzenia użytków eklogicznych na terenach lesnych nie jest ZAKAZEM PRAWNYM. Jest tylko wynikiem polityki RDLP WARSZAWA, a konkretnie niechęci jej dyrektorów do ochrony przyrody. Może się mylę.
Jeszcze jedna uwaga. forum przegl?daj? rózni ludzie - mniej lub bardziej zorientowani w jakim temacie. Nie zapominajmy o tych "mniej" i nie popatajmy w manierę posługiwania się fachowym slangiem. Dla tych "mniej" wychodzi z tego szyfr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum