FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
finansowanie użytków ekologicznych
Autor Wiadomość
mender 

Wysłany: 2004-02-29, 11:27   

Mam pytanko: kto jest formalnym opiekunem uzytku ekologicznego? Konkretnie chodzi mi o kase na zabiegi ochronne (sprzatanie, poglebianie oczka itp.) - kto na to moze dac?

maciek 

Wysłany: 2004-03-01, 07:15   

Cytat:
Czy jest sens starać się o użytek ekologiczny położony na terenie LP (ładna d?browa wietlista)

z badań fitosocjologów (m.in. J.M. Matuszkiewicz) wymika, że prawdopodobnie zespół Potentillo albae-Quercetum czyli wietlista dabrowa jest zbiorowiskiem antropogenicznym, powstałym wskutek gospodarki lenej. W drzewostanach w których współpanuj? sosna i d?b, na siedliskach BMw i LMw, wykształciły się tego typu zbiorowiska w efekcie wczeniejszego usuniecia sosny i pozostawienia przewietlonego drzewostanu dębowego. NIe bardzo wiem, jaki efekt miałoby przynieć utworzenie uzytku ekologicznego w swietlistej d?browie - pisałem już o przypadku degradacj (a własciwie sukcesji takiego zbiorowiska w kierunku gradu, po objęciu go ochrona rezerwatow? rezerwat k Miechowa w małopolskim). Zreszt? - podobnie antropogeniczn? naturę ma prawdopodobnie bór chrobotkowy Cladonio-Pinetum, który powstał w efekcie wygrabiania cioły oraz wypasu zwierz?t w lasach. (S? to oczywicie sugestie niektórych fitosocjologów, choć jak to wród naukowców nie wszyscy sie z tym zagdzaja) Dodam jeszcze że sosnowy bór chrobotkowy został przyjety przez Komisje Europejsk? jako siedlisko podlegajace ochronie na mocy dyrektywy siedliskowej.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-01, 08:12   

Cytat:
NIe bardzo wiem, jaki efekt miałoby przynieć utworzenie uzytku ekologicznego w swietlistej d?browie - pisałem już o przypadku degradacj

wg przepisów na terenach oznaczonych Ls nie da się utworzyć uzytku ekologicznego

maciek 

Wysłany: 2004-03-01, 08:14   

No własnie, a możesz podać Ľródło tego przepisu - mam często z tym problem ostatnio w Nadlesnictwie gostynin mielimy 3 uzytki włanie na Ls.

Filip 

Wysłany: 2004-03-01, 08:53   

Cytat:
z badań fitosocjologów (m.in. J.M. Matuszkiewicz) wymika, że prawdopodobnie zespół Potentillo albae-Quercetum czyli wietlista dabrowa jest zbiorowiskiem antropogenicznym

No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny.
Cytat:
wg przepisów na terenach oznaczonych Ls nie da się utworzyć uzytku ekologicznego

Czyli tylko nielene, mam rozumieć?

maciek 

Wysłany: 2004-03-01, 09:00   

Cytat:
No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny.

jesli ochron? czynn? można nazwać prowadzenie normalnej gospodarki lesnej - to oczywicie.

Cytat:
Czyli tylko nielene, mam rozumieć?

Mam nadzieję że nie, bo po pierwsze juz kilka przypadków użyktków ekologicznych na Ls widziałem a po drugie czasem jest to potrzebne. problemem jest powszechna ewidencja gruntów, bo obecnie istnieje koniecznoć wykazywania uzytków ekologicznych w ewidencji (czyli jako uzytki na działce geodezyjnej) a na Ls to problem..

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-01, 13:59   

maciek napisał/a:
No własnie, a możesz podać Ľródło tego przepisu - mam często z tym problem ostatnio w Nadlesnictwie gostynin mielimy 3 uzytki włanie na Ls.

i tu paranoja kolejna - na Ls uzytku utworzyć się nie da, ale ustawa o podatku mówi że można tworzyć na Ls/e czyli na etapie urz?dzania trzeba by zaplanować gdzie będa albo zmienić w ewidencji i wtedy wszystko gra.

maciek 

Wysłany: 2004-03-01, 14:00   

Cytat:
i tu paranoja kolejna - na Ls uzytku utworzyć się nie da

ale gdzie jest napisane że się nie da?
bo szukałem takiego przepisu i nie znalazłem..

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-01, 14:03   

Filip napisał/a:
No włanie. Jeliby utworzyć rezerwat przyrody, to nic z tego - tu potrzebna jest ochrona czynna - co umożliwia taka forma jak użytek ekologiczny

To włanie przy rezerwacie w planach ochrony okresla się zabiegi czynne - choć na to z kas? zawsze cienko. Najlepiej byłoby kupić pare krów i wiń i zatrudnić pastuszka :mrgreen:

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-01, 14:05   

Cytat:
ale gdzie jest napisane że się nie da?

Ustawa o podatkach - jak bedzie Ls/e to mozna nie ja to wymyliłem. Poza tym tak twierdzi Wróbel - i permanentnie uchyla takie rozporz?dzenia.

maciek 

Wysłany: 2004-03-01, 14:08   

w nadlesnicwtie Gostynin były własnie przypadki Ls/e - 2 halizny i jeden drzewostan olszowy. I pamietam że na KTG było ogromne zdziwienie,ze jest to w ogóle dopuszczalne. Dlatego szukam konkretnego przepisu prawnego gdzie byłoby powiedziane, że uzytków ekologicznych na Ls tworzyc nie wolno.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-01, 16:12   

Wynika to z ustawy o podatkach i zwolnieniach z podatków. Co ciekawe użytki s? zwolnione w 100% rezerwaty przyrody w 50% nie dotyczy to V i VI klasy. Podejrzewam ze niemożnoć utworzenia na Ls może wynikać z jaki zapisów dotycz?cych podatku lesnego i innych podatków czyli z Ls LP uzyskuj? dochody a zLs/e nie i tu chyba jest pies pogrzebany. Ale dokładnie nie powiem na podatkach się nie znam. Najlepiej zadzwonić do Departamentu Ochrony Przyrody i ich namiętnie pomęczyć, zadaj?c krępuj?ce pytania. Wam wypada :mrgreen: gdyby co: (022) 579-22-89

Filip 

Wysłany: 2004-03-01, 23:34   

Cytat:
To włanie przy rezerwacie w planach ochrony okresla się zabiegi czynne - choć na to z kas? zawsze cienko. Najlepiej byłoby kupić pare krów i wiń i zatrudnić pastuszka

Po to jest użytek, żeby było szybko i bez żadnych kłótni. Powie się, że rezerwat, to wszyscy będ? co wymylać - a użytek? - wprowadza pewne ograniczenia, ale bez przesady - to jest włanie (moim zdaniem) forma ochrony siedlisk, które do istnienia wymagaj? czynnika ludzkiego i gdzie trudno jest uregulować stosunki własnociowe.
A co do winiopasa to jak najbardziej popieram - marzy mi się, że kiedy, gdzie na SuwalszczyĽnie zobaczę stado wiń buszuj?cych na skraju lasu. A propos - w zeszle lato widzialem takie obrazki w Bulgarii i to nie na jakims zadupiu, a w okolicach Warny!
Cytat:
Ls/e

Czy kto może powiedzieć co to oznacza albo gdzie można to sprawdzić? Niestety ja nie za bardzo się orientuję.

maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 07:31   

Cytat:
Cytat:
Ls/e

Czy kto może powiedzieć co to oznacza albo gdzie można to sprawdzić? Niestety ja nie za bardzo się orientuję.

To kategoria symbol kategorii gruntu w powszechnej ewidencji gruntów. "Ls" to symbol oznaczaj?cy grunt leny a "e" to symbol uzytku ekologicznego - według ustawy musz? one być wykazywane w powszechnej ewidencji gruntów. Ls/e to po prostu uzytek ekologiczny na gruncie lenym, choć jak pisze grzegorz jest to sprzeczne z prawem...

Jarek P 

Wysłany: 2004-03-02, 08:26   

No własnie, z rozmów z lesnikami wynika, że zakaz tworzenia użytków eklogicznych na terenach lesnych nie jest ZAKAZEM PRAWNYM. Jest tylko wynikiem polityki RDLP WARSZAWA, a konkretnie niechęci jej dyrektorów do ochrony przyrody. Może się mylę.

Jeszcze jedna uwaga. forum przegl?daj? rózni ludzie - mniej lub bardziej zorientowani w jakim temacie. Nie zapominajmy o tych "mniej" i nie popatajmy w manierę posługiwania się fachowym slangiem. Dla tych "mniej" wychodzi z tego szyfr.

Odpowiedz do tematu