FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
finansowanie użytków ekologicznych
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 08:29   

Cytat:
że zakaz tworzenia użytków eklogicznych na terenach lesnych nie jest ZAKAZEM PRAWNYM

Też mi się tak wydaje.

Jarek P 

Wysłany: 2004-03-02, 08:33   

Zapomniałem o pytaniu otwieraj?cym dyskusję (znowu zmienilismy temat). Za użytek odpowiada jego właciciel, a o pieni?dze na zabiegi ochronne mozna się starać w np. Wojewódzkim Funduszu Ochrony ?rodowiska i Gospodarki Wodnej.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 08:46   

Ls/e to po prostu uzytek ekologiczny na gruncie lenym, choć jak pisze grzegorz jest to sprzeczne z prawem...

Na samym Ls - nie puszcza Wróbel jak jest Ls/e to moze być i się nie czepia.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 08:49   

Jarek P napisał/a:
No własnie, z rozmów z lesnikami wynika, że zakaz tworzenia użytków eklogicznych na terenach lesnych nie jest ZAKAZEM PRAWNYM. Jest tylko wynikiem polityki RDLP WARSZAWA, a konkretnie niechęci jej dyrektorów do ochrony przyrody. Może się mylę.

No trochę się mylisz bo jest w woj. mazowieckim 6 regionalnych i maj? takie same podejcie. A użytki tworz? chętnie byle nie było w ewidencji Ls. Tak jak mówiłem s? jakie perturbacje prawno-podatkowe a nie merytoryczne

maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 08:50   

Cytat:
Na samym Ls - nie puszcza Wróbel jak jest Ls/e to moze być i się nie czepia.

A jeżeli uzytek zatwierdza rada gminy? nie adzę żeby Wróbel przegl?dał każdy projekt uzytku...

Poza tym trochę to nie tak bo jak może być Ls/e skoro nie ma tam jeszcze uzytku ekologicznego? Dopiero po formalnym zatwierdzeniu geodezja mozne przeklasyfikować dan? działkę na uzytek

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 09:14   

maciek napisał/a:
A jeżeli uzytek zatwierdza rada gminy? nie adzę żeby Wróbel przegl?dał każdy projekt uzytku...
- uchwały rady gmin ukazuj? się w Dziennikach Urzędowych Województwa - czy Wróbel wnika nie wiem.

Cytat:
Poza tym trochę to nie tak bo jak może być Ls/e skoro nie ma tam jeszcze uzytku ekologicznego? Dopiero po formalnym zatwierdzeniu geodezja mozne przeklasyfikować dan? działkę na uzytek
- witaj w wiecie paranoii :mrgreen:

maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 09:18   

No dobra. Więc właciwie formalnych przeciwskazań do utworzenia uzytku na terenie lenym nie ma. Robimy teraz program ochrony przyrody dla nadlesnictwa Gołdap i jest tam dolina, a właciwie w?ski w?wóz malowniczej Błędzianki. Chyba zaproponujemy objęcie tego terenu włanie t? form? ochrony przyrody (Przypuszczam że z poparciem nadlesnictwa).

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 09:24   

Co do samych uzytków. Zeby to obejć - czasami lenicy sami mówi? że warto by było na terenie oznaczonym Ls utworzyć użytek - bo przecież czasami tam gdzie jest w ewidencji Ls lasu brak, a próby zalesiania przyprawiaj? leniczych o siwe włosy w projekcie nowej ustawy pojawi się co co będzie się nazywało stanowisko florystyczne- tworzyć można je będzie wszędzie. Będzie utworzone decyzj? wojewody pod katem ochrony danego zbiorowiska czy roliny. Czyli cos w rodzaju stref ochronnych dla zwierz?t. Wtedy będzie można kosić, siać i swinie wypasać :mrgreen: ale zobaczymy co wymyl? nasi kochani posłowie, aczkolwiek na jednym z ostatnich posiedzeń sejmowych kłucili się przez 1,5h o to czy grzyby to roliny czy s? osobnym królestwem, jeden rzucił nawetr pomysł aby poddać to pod głosowanie :mrgreen: ale naszczęcie obeszło się bez. Swoj? droga trzeba bedzie ogl?dać debatę o ustawie, może być wesoło

maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 09:31   

Cytat:
Swoj? droga trzeba bedzie ogl?dać debatę o ustawie, może być wesoło

Jak będziesz wiedział kiedy to bedzie to daj cynk. Z checi? sam obejrzę. Co do owego "stanowiska florystycznego" to dobre wyjscie z tego typu sytuacji. Brakowało tego w obecnej.

Choć obecnie np w Gołdapi realizuje sie projekt ochrony stanowisk granicznika płucnika, własnie poprzez wyznaczanie stref ochronnych dla drzew zasiedlonych przez ten porost. Nie bardzo wiem jakie jest umocowanie prawne tego działania ale w kazdym razie jest to na mocy porozumienia RDLP i WKP

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 09:35   

maciek napisał/a:
No dobra. Więc właciwie formalnych przeciwskazań do utworzenia uzytku na terenie lenym nie ma. Robimy teraz program ochrony przyrody dla nadlesnictwa Gołdap i jest tam dolina, a właciwie w?ski w?wóz malowniczej Błędzianki. Chyba zaproponujemy objęcie tego terenu włanie t? form? ochrony przyrody (Przypuszczam że z poparciem nadlesnictwa).

To wiem ciut więcej - bylo zarz?dzenie DGLP które mówi że na terenie Ls nie może być uzytków. Najpierw musi być geodezyjne wydzielenie przeklasyfikowanie na Ls/e a potem można zgłaszać o uznanie tego terenu za użytek. Co do Błedzianki - jezeli mówimy o tym samym odcinku ( przez 1/2 siedziałem w Nadlesnictwie Czerwony Dwór i Borki) to teren jest rzeczywicie super. A może zróbcie tam zespół przyrodniczo - krajobrazowy?

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-02, 09:38   

Cytat:
Nie bardzo wiem jakie jest umocowanie prawne tego działania ale w kazdym razie jest to na mocy porozumienia RDLP i WKP
podejrzewam ze najprostrzego - po prostu WKP z RDLP się dogadali że drzewa te nie bed? wycinane i już . I wszyscy s? zadowoleni

maciek 

Wysłany: 2004-03-02, 09:41   

Zarz?dzenie DGLP znam, choc według mnie jest ono sprzeczne z ustaw?. No ale mniejsza. jesli się nie uda przeforsować użytku, to własnie będziemy sie starali o zespół, tym bradziej, że dolina błedzianki ma piekne zwięczenie "krajobrazowe" na mostach w Stańczykach. Tak wię jest to równiez jaki pomysł, choć dla samej doliny bardziej adekwatny byłby uzytek ekologiczny. Ale zobaczymy.

Jarek P 

Wysłany: 2004-03-02, 11:08   

Wygl?da na to, ze pomyliłem się tylko co do winowajcy. Ustawowych zakazów nie ma. Jest tylko zarz?dzenie dyrektora DGLP oparte na niejasnych przesłankach.

Dolina Błędzianki jest rzeczywicie super. Pod względem krajobrazowym warty jest również zobaczenia jej nieleny odcinek. Polecam też Suwalski PK z przyległociami.

Petro 

Wysłany: 2004-03-04, 17:10   sk?d się wzięły użytki ekologiczne?

W obecnych prawnych zawiłociach się nie rozeznaję, ale przypomina mi się kontekst, w jakim było wprowadzane do prawa pojęcie użytku ekologicznego. Otóż, o ile mnie pamięć nie myli, kiedy mielimy użytki rolne i lene oraz nieużytki, czyli wszystko, co nie służy produkcji. Użytek ekologiczny został wprowadzony po to, żeby zapobiec niszczeniu "nieużytków" "użytkowanych" przez przyrodę. Taki wytrych do tego, by ludzie docenili "bezużyteczne" miejsca. Przy tej interpretacji użytek leny nie może być użytkiem ekologicznym na mocy etymologii terminu, a nie litery prawa.

Może s? na Forum jeszcze inni, któzy pamiętaj? te zamierzchłe czasy?

grzegorzb 

Wysłany: 2004-03-05, 08:51   Re: sk?d się wzięły użytki ekologiczne?

Petro napisał/a:
Przy tej interpretacji użytek leny nie może być użytkiem ekologicznym na mocy etymologii terminu, a nie litery prawa.

Może s? na Forum jeszcze inni, któzy pamiętaj? te zamierzchłe czasy?

Pamiętaj? - zreszt? tak? wersję przedstawia prof. Radecki - jeden z inicjatorów wprowadzenia tej formy ochrony do ustawy. Ale cóz, większoć ma dostęp tylko do przepisów a mało któ zadaje sobie trudu przeczytania uzasadnień do kolejnych przepisów i ich wykładni prawnej i merytorycznej i interpretuje na swój własny sposób. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu