FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Fauna i Flora - czasopismo
Autor Wiadomość
Srokacz 

Wysłany: 2003-11-04, 22:06   Fauna i Flora - czasopismo

Czytał może kto t? gazete ???.Jak się czyta niektóre artykuły to można się złapać za głowe np: hodowcy gołębi mówi? że jak nie zostanie zniesiona ochrona jastrzębia gołębiarza to za pare lat nie będzie wogóle kuropatw.------------ Moje zdanie - Jak nie będzie kuropatw za pare lat to będzie to skutek chemizacji rolnictwa i usuwania zadrzewień ródpolnych. -------Hodowcy pisz? jeszcze " Cóż może wiedzieć taki uczony ornitolog , który nigdy nie był na wsi , wród rolników ".Szkoda że nie moge znalec tego numeru ,gdzies sie zapodział,bo w tym artykule bylo o wiele wiele więcej,mógłbym nawet zeskanować.W gazecie tej również pisało ( jak najbardziej słusznie) ze ludzie strzelaj? do wszytskiego , zobacz? na podwórku inny gatunek ptaka drapieznego niz jastrz?b i od razu dubeltówka,jeszcze rozchodzi się plotka na cal? wie i inni ludzie postępuj? tak samo.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-04, 22:46   

A masz może dane autora tego artykułu ? Chętnie bym mu przekazał parę słów :evil: . Ja bym za to powystrzelał takich " uczonych " hodowców gołębi. Na co nam oni ?

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-04, 23:23   

Prosze wykreslić ostatnie zdanie za bardzo mnie poniosło, to pewnie ze względu na fatalny dzień na uczelni :(

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-05, 20:40   

Kiedy w telewizji pokazywali program przyrodniczy, w którym mówiono,że za spraw? lisa , za pare lat wogóle nie będzie kuropatw ,bażantów .Hmmm ??? no nie wiem czy należy wszystko zwalać na lisa,znowu nic nie wspomniano o chemizacji i usuwaniu zadrzewień ródpolnych

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-05, 21:08   

Cytat:
no nie wiem czy należy wszystko zwalać na lisa,znowu nic nie wspomniano o chemizacji i usuwaniu zadrzewień ródpolnych

wiesz... z lisem to jest realny i udokumentowany problem, natomiast jeli chodzi o chemizację rolnictwa to... raczej uznałbym to za ładnie brzmi?cy slogan bez porycia w naszym kraju. W Polsce rolnik nie ma pieniędzy na to, żeby sypać cokolwiek innego niż obornik. Paradoksalnie to włanie bieda i brak rodków uchroniło nasz kraj przed tak? chemizacj? jak na zachodzie Europy, i to włanie dlatego teraz zachodni s?siedzi zazdroszcz? nam stanu rodowiska w tym występowania takiej gamy gatunków

Z problemem o którym mówisz możemy się dopiero zetkn?ć w wietle wejcia do Unii Europejskiej i perspektywy intensyfikacji rolnictwa... :?

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-05, 22:51   

No włanie, odnonie lisa to zaczyna być niewesoło :? . Szczepionki przeciw wciekliĽnie działaj? bez zarzutu, ale powoduj? m.in. to że liczebnoć lisów nie jest niczym ograniczana. Faktycznie brak jest w wielu miejscach kraju drapieżników mog?cych polować na lisy( ry, wilk, orzeł przedni, puchacz). Populacja lisów ronie i wywieraj? one coraz większ? presje m.in. na kuropatwy.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-05, 23:06   

Cytat:
Szczepionki przeciw wciekliĽnie działaj? bez zarzutu, ale powoduj? m.in. to że liczebnoć lisów nie jest niczym ograniczana.

niczym to może za mocno powiedziane ale faktycznie wcieklizna jest jednym z naturalnych czynników ograniczaj?cych liczebnoć populacji lisa...

niestety stało się jak się stało... jednak mylę, że jak w wielu innych przypadkach, przyroda sobie doskonale poradzi i z tym problemem, tylko żeby nie było za póĽno dla kuraków (najbardziej oczywicie głuszec i cietrzew). Bażantem jednak bym się tutaj nie przejmował specjalnie - to problem myliwych. Jest to gatunek obcy (introdukowany) i bez człowieka prędzej czy póĽniej i tak by go szlag trafił :?

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-06, 08:24   

Na większoci obszarów bażant bez corocznego wpuszczania osobników wyhodowlanych w wolierach by się nie utrzymał. Poza tym czytałem że bażant może przenosić choroby i pasożyty groĽne włanie dla cietrzewi i głuszców. A odnonie drapieżnictwa na naszych bardzo rzadkich kurakach to trzeba by jeszcze powiedzieć że nie tylko nadmierna liczebnoć lisów im zagraża, ale także m.in. jenoty które wybieraj? im jaja i pisklęta z lęgów :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-06, 20:15   

CZytałem kiedy gazetkę(chyba wyborcz?) i był taki nagłówek: "Kupcie sobie limuzyny, albo zróbcie co innego z tymi pieniędzy, ale nie dawajcie bezporednich dotacji na rolnictwo, jesli to zrobicie to już nigdy nie zobaczycie skowronka czy dudka-Jerzy Wajrak"

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-10, 21:48   

A ja dzisiaj przegl?d czytałem i taki artykuł ujrzałem :D

artykuł.jpg
Plik ściągnięto 510 raz(y) 32 KB

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-10, 22:00   

To fotka z tej gazety,nie wiem z czego to dziecko się tak cieszy.

mysliwy3.JPG
Plik ściągnięto 507 raz(y) 31.52 KB

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-11, 11:16   

Podobno w latach 50 profesor sokołowski marzył o poznaniu biologi jastrzębia, a teraz mamy wrócić do czasów kiedy jastrzębia prawie nie było.Każdy z drapieżników może przetrwać jedynie poprzez cisł? ochrone.Gdyby zniesiono ochrone jastrzębia to mógłby zostać całkowicie przetrzebiony.Trzeba też dodać że i tak wielu hodowców "ma to gdzie" i pomimo ochrony strzelaj? do jastrzębia.

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-11, 15:36   

No włanie, obecnie jedno z głównych zagrożeń dla wszystkich ptaków drapieżnych, w tym także dla tych pospolitszych jak jastrz?b czy myszołów stanowi kłusownictwo. Najgorsi s? hodowcy gołębi którzy nie tylko zrzucaj? gniazda, wybieraj? jaja ale przede wszystkim strzelaj? i to nie tylko do jastrzębi ale do wszystkich ptaków drapieżnych jakie s? w okolicy :evil:

Mirek 

Wysłany: 2003-11-27, 18:01   

To temat rzeka. Trzeba chyba założyć nowy podtemat - zagrożenie ze strony ludzi dla ptaków drapieżnych!

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-27, 18:41   

Cytat:
Trzeba chyba założyć nowy podtemat

no to miało! :wink: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu