Głono było ostatnimi czasy o elektrowniach wiatrowych, które to maj? powstać w Dolinie ?rodkowej Noteci. Przyrodnicy ostrzegaj? przed katastrofalnym wpływem na avifaunę - Dolina Noteci odgrywa ważn? rolę zarówno podczas lęgów, przelotów jak i zimowania wielu gatunków ptaków. Zagrożone mog? być jedne z najliczniejszych populacji m.in. kulika wielkiego, rycyka, kszyka, podróżniczka, dziwonii i remiza.
Głównym argumentem lokalnych samorz?dowców jest aspekt ekonomiczny - jedyna możliwoć zarobienia przez gminę pieniędzy i przy okazji zmniejszenia bezrobocia.
Samorz?dowcy pytaj? przyrodników: Czy ptaszki s? ważniejsze od ludzi?
Mylę, że dobrze było by rozpoznać zagadnienie jak wygl?da to np. w Holandii. Tam również na pewnych obszarach wystepuj? duże, lokalne populacje siewkowych. Może ptaki jednak ucz? się unikać niebezpieczeństwa ze strony wiatraków?! Myslę, że mog? być jakie ciekawe publikacje nt. temat. Warto o to zapytać ornitologów, którzy jeĽdzili do Holandii czy Danii. Może niepotrzebnie sie tego boimy. Sam jestem oczywicie za ochron? najcenniejszych ostoi. Warto jednak dyskutować maj?c konkretne argumenty w ręku.
Jak każda inwestycja, również elektrownia wiatrowa powinna miec ocenę oddziaływania na rodowisko (wymóg prawny).
Mylę, że olbrzymie znaczenie dla ptaków maj? takie parametry, jak iloć i wysokoć wiatraków ich lokalizacja (na pewno nie w dolinach rzecznych) oraz kształt wirnika - gdzie o tym słyszałem kilka lat temu (nie pamieta gdzie i o co dokładnie chodziło - najprawdopodobniej o liczbę łopat).
Czas ożywić t? dyskusję . Włanie przeczytałem stanowisko Komitetu Ochrony Orłów w sprawie powstawania farm wiatraków. I szczerze mówi?c omal nie spadłem z krzesła czytaj?c dane tam przytoczone np. " Dla przykładu raporty z Nawarry, w Hiszpanii donosz?, że na 368 wiatrakach zginęło w ci?gu jednego roku ponad 400 sępów płowych, 24 inne ptaki drapieżne, 6450 drobnych ptaków oraz, co jest szczególnie szokuj?ce, 650 nietoperzy. Farma wiatraków w Kalifornii każdego roku zbiera krwawe żniwo w postaci ok. 60 orłów przednich. Istniej?ce dowody wskazuj?, że sporód ptaków drapieżnych gadożery i orzełki włochate rozbijaj? się w Andaluzji; sokoły wędrowne w Belgii; wspomniane orły przednie w Kalifornii i Hiszpanii; pustułki w Belgii, Hiszpanii, Niemczech i USA; krogulce w Belgii; kanie w Hiszpanii i Niemczech; puchacze i sępy w Hiszpanii; bieliki w Niemczech. "
Jak tam dalej pójdzie to fajna czeka nas( = Dolinę Noteci) przyszłoć
Jak tam dalej pójdzie to fajna czeka nas( = Dolinę Noteci) przyszłoć
Tak, to znaczy jak? Na razie nic nie idzie, oprócz tego, że kto napisał że będ? fermy nad Noteci?. Do realizacji droga daleka. Planuje się tam utworzyć obszar Natura 2000, więc nie tak łatwo będzie tam zrobic elektrownie.
pozdr
jeszcze 6 miesięcy. Czy to daleko? miałbym polemizować!
6 miesięcy to my mamy do wst?pienia do Uni Europejskiej a nie do zatwierdzenia obszarów NATURA 2000 tak dla Twojej informacji. 6 miesięcy to my mamy na to aby dostosować nasze prawa w zakresie ochrony rodowiska do praw i norm UE. To włanie m.in. dlatego sejm zajmuje się teraz now? Ustaw? o Ochronie Przyrody. Wszystkie państwa Unii Europejskiej rozpoczęły prace nad wyznaczaniem i dokumentowaniem obszarów do systemu Natura 2000, jednak stopień zaawansowania prac w różnych krajach jest rozmaity, a żadne państwo go dot?d nie zakończyło.
jeszcze 6 miesięcy. Czy to daleko? miałbym polemizować!
6 miesięcy to my mamy do wst?pienia do Uni Europejskiej a nie do zatwierdzenia obszarów NATURA 2000 tak dla Twojej informacji.
Niestety nie do końca tak.
Tak dla Twojej informacji to warto by wiedział, że do dnia akcesji obszary wyznaczone do sieci Natura 2000 na podstawie dyrektywy "Ptasiej" musz? być objęte krajow? form? ochrony prawnej. Czyli 6 miesięcy aktualne :D
Tak dla Twojej informacji to warto by wiedział, że do dnia akcesji obszary wyznaczone do sieci Natura 2000 na podstawie dyrektywy "Ptasiej" musz? być objęte krajow? form? ochrony prawnej.
Ja wcale tego nie zanegowałem, mówiłe o wprowadzeniu NATURA 2000 a nie o koniecznoci objęcia krajow? form? ochrony prawnej obszarów proponowanych do tego projektu. Dziękuje za Tw? informację ale ja o tym doskonale wiem
W moim przekonaniu nalepiej było by je wł?czyć albo do obecnie istniej?cych Parków Narodowych, albo stworzyć nowe( np. postulowane od dawna Wilański, Nadbużański, Mazurski, Pogórza Przemyskiego itd.). Ale znaj?c " chęć " naszej administracji do tworzenia czy powiększania istniej?cych parków narodowych myle że najpewniej ptasie ostoje zostan? objęte ochron? w formie rezerwatów przyrody( takie jakie s? obecnie np. na Wile rodkowej). Chociaż takie rozwi?zanie nie do końca mnie zadowala
A tak a propo czy kto znalazł gdzie opisy OSO ? ( Obszarów Specjalnej Ochrony powoływanych dzięki Dyrektywie Ptasiej). Bo wykaz można znaleĽć choćby tutaj:
http://www.iop.krakow.pl/natura2000/0911.htm.
Kiedy opisy były dostępne na stronach Salamandry ale teraz już ich tam nie ma
W moim przekonaniu nalepiej było by je wł?czyć albo do obecnie istniej?cych Parków Narodowych, albo stworzyć nowe [...]
Piszesz to poważnie czy troszkę sobie żartujesz?
Projekt listy OSO zawiera 141 propozycji. Sugerujesz, że powinno powstać 141 parków narodowych ?!?!?!?!?!?
Rey napisał/a:
, Ale znaj?c " chęć " naszej administracji do tworzenia czy powiększania istniej?cych parków narodowych myle że najpewniej ptasie ostoje zostan? objęte ochron? w formie rezerwatów przyrody( takie jakie s? obecnie np. na Wile rodkowej). Chociaż takie rozwi?zanie nie do końca mnie zadowala
taaaaaaaaa....
po pierwsze: chyba nie bardzo rozumiesz jaka jest idea ochrony przyrody w ramach sieci Natura 2000. No bo nawet abstrachuj?c od idei N2k, to jak wyobrażasz sobie utworzenie rezerwatu "Warmińskie Bociany" o powierzchni ponad 350 tys ha????????
po drugie: dlaczego rezerwatowa forma ochrony Cię nie do końca zadowala???????
Rey napisał/a:
A tak a propo czy kto znalazł gdzie opisy OSO ? ( Obszarów Specjalnej Ochrony powoływanych dzięki Dyrektywie Ptasiej). Bo wykaz można znaleĽć choćby tutaj:
http://www.iop.krakow.pl/natura2000/0911.htm.
Na razie M? nie upublicznia projektu sieci - jeszcze nie posiada jego ostatecznego kształtu. Warto pamiętać, że to co jest na stronach IOP PAN Kraków to tylko PROJEKT, który się znacz?co zmieni.
No bo nawet abstrachuj?c od idei N2k, to jak wyobrażasz sobie utworzenie rezerwatu "Warmińskie Bociany" o powierzchni ponad 350 tys ha????????
Szczerze mówi?c w?tpie czy powstanie taka ostoja N2000, słyszałem że samorz?dowcy się na to nie zgodz?. A co do parków narodowych to faktycznie trochę się zagalopowałem . Z tym że pamiętać trzeba że częć proponowanych OSO pokrywa się z granicami obszarów które już podlegaj? ochronie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum