FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektrownie wiatrowe

Czy powinny powstać farmy elektrowni wiatrowych w Dolinie Noteci?
tak
0%
 0%  [ 0 ]
nie
88%
 88%  [ 16 ]
nie mam zdania
11%
 11%  [ 2 ]
Głosowań: 0
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
Gajowy 

Wysłany: 2004-01-27, 11:30   

Szanowny Panie!!!
Tak ja już jestem PRZEKONANY...
Czyli według Pana, tzn
Cytat:
EPA Spółka z o.o., Dział Nowych Technologii
farmy wiatrowe należy budować wszędzie bo s? "zdrowsze" dla rodowiska. Czyli, np. wybudujmy farmę w Sowińskim Parku Narodowym (tam wieje), w Bagnach Biebrzańskich (otwarta przestrzeń, wystarczy tylko nawieĽć "trochę" gruzu), no to może jeszcze Bieszczady (doć łagodne szczyty, wiatru też duużo)...
Szanowny Panie, nie wypowiem się w imieniu pozostałych "forowiczów" ale w swoim:
JESTEM ZA ELEKTROWNIAMI WIATROWYMI, Sˇ ONE NA PEWNO MNIEJ SZKODLIWE OD, NP. ELEKTROCIEPŁOWNI ZASILANYCH WĘGLEM, ALE RÓBMY TO Z POSZANOWANIEM DLA ISTNIEJˇCEJ PRZYRODY. ARGUMENTY TYPU JEDEN WIATRAK ZABIJA MNIEJ PTAKÓW NIŻ ELEKTROCIEPŁOWNIA WĘGLOWA!!!! JAKO? DO MNIE NIE TRAFIAJˇ. PROPOZYCJĘ BUDOWY FARMY WIATROWEJ W DOLINIE NOTECI MOŻNA PORÓWNAĆ DO WYBUDOWANIA WIELKIEJ MASZYNKI DO MIELENIA (SAMOCHODÓW) NA TRASIE SZYBKIEGO RUCHU. NO ALE PRZECIEŻ JE?LI DOBRZE OZNAKUJEM TAKI MŁYNEK, TO GO PRZECIEŻ WSZYSCY OMINˇ????!!!!

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-01-27, 14:37   

Jak to jest z tym robieniem mielonki? Z jaka predkoscia poruszaja sie smigla turbiny? Widzailem kiedys jeden wiatraczek, ale tam poruszaly sie bardzo wolno. A moze on byl zepsuty? Moze zalezy to od rodzaju wiatraka? jak ktos sie na tym zna bardziej to prosze o uswiadomienie pozostalych :)

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-27, 15:00   

Cytat:
Z jaka predkoscia poruszaja sie smigla turbiny

to zależy głównie od wielkoci łopat, z tego co zostałem uwiadomiony we wspomnianym przeze mnie Darłowie-zasad? jest że im większe migło tym może sie obracać wolniej (nie zagłębiam sie w dane techniczne tj. iloć biegunów magnetycznych wewn?trz pr?dnicy wiatraka) zachowuj?c nadane mu parametry wytwarzanej energii.
Same "migło" wizualnie może się obracać całkiem powoli ale końce łopat poruszaj? sie z duż? prędkoci?, gdyż ich końce w tym samym czasie musz? pokonać większ? drogę w przestrzeni niż kawałek migła znajduj?cy sie tuż przy wirniku (czyli tym ... no ... tym ustrojstwie na którym obraca się migło) :mrgreen:
nie wiem czy komu rozjaniłem ten problem czy go bardziej zagmatwałem ale wierzcie że chęci miałem szczere :lol:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Gajowy 

Wysłany: 2004-01-27, 15:21   

Dla chc?cych zagłębić sie w problematykę elektrowni wiatrowych polecam link:

www.elektrownie-wiatrowe.org.pl

Oto cytat z tematu "Cele i zasady opracowania faunistycznego" powyższej strony:

"?migła i generatory pr?du zainstalowane na konstrukcja wieżowych mog? potencjalnie oddziaływać na przyrodę na cztery sposoby, tj.:

- wytwarzać hałas i wibracje otoczenia,
- zaburzać rozkład fal elektromagnetycznych,
- zmieniać charakter krajobrazu,
- tworzyć zagrożenia dla lokalnej i migruj?cej fauny, w tym szczególnie ptaków.

Na etapie projektowania i przygotowywania inwestycji należy więc poszukiwać rozwi?zań, które pozwol? na bezpieczne lokalizowanie elektrowni wiatrowych i nie będ? w istotny sposób kolidować z ochron? zasobów przyrodniczych."

P.S. zreszt? na ww. stronie znajduje się również większa częć wypowiedzi Pana z firmy "EPA"

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-27, 15:36   

chwileczkę... nie popadajmy w obłęd... nie wszystko kr?ży wokół ochrony ptaków. Musimy szukać alternatywych Ľródeł energii bo z tym co mamy za długo nie "poci?gniemy". Na każdy pomysł znajdzie się jaki oponent któremu co nie pasuje: elektrownie wodne NIE, bo zagradzaj? rybom wędrówkę-z drugiej jednak strony wylewy spowodowane powstaniem takowej elektrowni wykorzystuj? niektóre ptaki, elektrownie słonecznie NIE ... bo puszczaj? w niebo "zaj?czki" i płosz? lataj?ce ptaki-no wybaczcie.

Chociaż... jak wszystkie możliwoci i zapasy nam sie skończ? to gatunek homo sapiens wyginie no i wtedy zniknie największy problem ptaków (jak i każdego żywego zwiarzaczka na ziemi) - fakt, to też jest jakie rozwi?zanie :?

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

Gajowy 

Wysłany: 2004-01-27, 15:39   

Na marginiesie:
Z postu zamieszczonego przez Pana "piotrrski" wywnioskowałem, że jest to jego osobista wypowiedĽ, ewentualnie, że wypowiada się w imieniu firmy "EPA"... Po dokładniejszym zapoznaniu się ze stron? "elektrowni wiatrowych" doszedłem do wniosku, że cała wypowiedĽ została po prostu skopiowana z ww. strony ł?cznie z nagłówkiem firmy (aczkolwiek z pominięciem imienia i nazwiska autora artykułu!!!)
Drogi Panie "piotrrski" prosiłbym na przyszłoć zaznaczać "Ľródła" Pańskich wypowiedzi...co pozwoli na uniknięcie niepotrzebnych nieporozumień.

Gajowy 

Wysłany: 2004-01-27, 15:46   

to ja już tylko zacytuję sam siebie:

Cytat:
JESTEM ZA ELEKTROWNIAMI WIATROWYMI, Sˇ ONE NA PEWNO MNIEJ SZKODLIWE OD, NP. ELEKTROCIEPŁOWNI ZASILANYCH WĘGLEM, ALE RÓBMY TO Z POSZANOWANIEM DLA ISTNIEJˇCEJ PRZYRODY

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-01-27, 15:49   

AMEN

piotrrski 

Wysłany: 2004-01-27, 15:54   

To prawda ta wypowiedż nie jest moja, błedem moim było niepodanie Ľródła za co z góry przepraszam. Chodziło mi o przytoczenie konkretnych argumentów na których redagowanie brak mi czasu. Wydaje mi sę że jest to najbardziej godne uwagi Ľródło energi, jestem jak najbardziej za!!! Zgadzam się również z Tob? panie Gajowy co do lokalizacji... :D

piotrrski 

Wysłany: 2004-01-27, 15:55   

aha NIE JESTEM W ŻADEN SPOSÓB ZWIˇZANY Z Tˇ FIRMˇ

Rey 

Wysłany: 2004-01-27, 20:16   

krotom napisał/a:
chwileczkę... nie popadajmy w obłęd... nie wszystko kr?ży wokół ochrony ptaków. Musimy szukać alternatywych Ľródeł energii bo z tym co mamy za długo nie "poci?gniemy". Na każdy pomysł znajdzie się jaki oponent któremu co nie pasuje: elektrownie wodne NIE, bo zagradzaj? rybom wędrówkę-z drugiej jednak strony wylewy spowodowane powstaniem takowej elektrowni wykorzystuj? niektóre ptaki, elektrownie słonecznie NIE ... bo puszczaj? w niebo "zaj?czki" i płosz? lataj?ce ptaki-no wybaczcie.

Nie chodzi o to aby nie korzystać z alternatywnych Ľródeł energi, tylko o to aby nie stawiać ich na obszarze ptasiej ostoi o randze międzynarodowej. Nie mam nic przeciwko elektrowniom wiatrowym, tylko niech nie będ? one umieszczane tam gdzie mog? ogromnie szkodzić ptakom np. w miejscach ich migracji i rozrodu jakim jest bez w?tpienia Dolina Noteci.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-01-28, 14:01   

Rey napisał/a:
Nie mam nic przeciwko elektrowniom wiatrowym, tylko niech nie będ? one umieszczane tam gdzie mog? ogromnie szkodzić ptakom np. w miejscach ich migracji i rozrodu jakim jest bez w?tpienia Dolina Noteci.

Ale wyglada na to, ze tu wlasnie wystepuje konflikt interesow. Wiatraki musza byc umieszczane tam, gdzie wieja silne wiatry. To jest podstawowy warunek ich ekonomicznego istnienia. A z silnych pradow powietrznych korzystaja rowniez ptaki. Tak wiec jest dwoch chetnych do tego samego zrodla energii. Mi osobiscie wydaje sie, ze przyroda w caloksztalcie i tak zyska na ograniczeniu tradycyjnych elektrowni opartych na kopalinach, na rzecz energi alternatywnej. Szkody wyrzadzane w tym momencie przez klasyczne elektrownie nie sa tak spektakularne jak te pociete ptaki spod wiatrakow, ale mimo to o wiele wieksze. I grozniejsze, bo tak na pierwszy rzut oka niewidoczne. DDT rowniez dzialalo po cichu, a jakie przynioslo szkody :(

Rey 

Wysłany: 2004-01-28, 14:34   

Cytat:
. Szkody wyrzadzane w tym momencie przez klasyczne elektrownie nie sa tak spektakularne jak te pociete ptaki spod wiatrakow, ale mimo to o wiele wieksze. I grozniejsze, bo tak na pierwszy rzut oka niewidoczne.

Zgoda ale mimo wszystko nie powinno się stawiać elektrowni wiatrowych na tak cennych terenach. Ile jest u nas ostoi ptactwa o randze międzynarodowej ? Bardzo niewiele. A czy jak warunki wiatrowe były by korzystne na Bagnach Biebrzańskich to też należało by tam postawić wiatraki( oczywicie zakładaj?c że pomijamy ograniczenia prawne obowi?zuj?ce w tym momencie) ? Dlaczego Dolina Noteci ma być pokrzywdzona ? Ona także jest bardzo cenna przyrodniczo i niewiele ustępuje Biebrzy. Swoj? drog? przydała by się jaka forma ochrony tej ostoi.

Jarek P 

Wysłany: 2004-01-30, 09:44   

Wydaje mi się, że pr?dy powietrzne występuj?ce w dolini nizinnej rzeki, a te występuj?ce na s?siaduj?cej wysoczyĽnie s? praktycznie identyczne. Istotne różnice mog? dotyczyć natomiast terenów górskich.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-05, 10:00   

dodałem kilka zdjęć wiatraków znajduj?cych się w morzu nieopodal Kopenhagi... zainteresowanych odsyłam pod :arrow:
http://www.bocian.org.pl/...at.php?cat_id=2
jeli kogo interesuj? fotki w lepszej jakoci (ok 0,5 MB-1600x1200) proszę o kontakt

Odpowiedz do tematu