pytanie mam w związku z tegorocznymi szkoleniami na ekspertów... czy ktoś posiada wiedzę jak często będą organizowane tego typu szkolenia?? czy corocznie czy jest to powtarzane cyklicznie a jeśli tak to jak często czy po prostu takiej wiedzy jeszcze nie ma... będę wdzięczny za odpowiedz pozdrawiam
_________________ "Nie wierzę takim obrońcom przyrody, u których miłość do przyrody przeniknięta jest nienawiścią do człowieka"
Wczoraj odbyło się szkolenie dla pierwszej grupy osób, które wyraziły chęć zostania ekspertami przyrodniczymi. Nikt nie wspominał o kolejnych szkoleniach, przynajmniej nie w czasie funkcjonowania obecnej tury PROW 2007-2013.
Myślę, że najlepiej dowiedzieć się u źródła - na stronie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie znajdują się numery kontaktowe i trochę informacji o tegorocznych szkoleniach.
Szkolenie w odczuciu chyba większości nie było na najwyższym poziomie Nie wiele więcej się dowiedzieliśmy niż było w dostępnych dokumentach napisane.
Proponuję aby przed szkoleniem zapisać sobie szereg pytań, a najlepiej wysłać je w przypadku ornitologów do OTOP (szkolenia prowadzi Jobda, Krogulec i Chylarecki) w ten sposób dacie im szansę przygotować się lepiej do nich i dzięki temu uzyskacie wyczerpujące odpowiedzi. Odpowiedzi na pytania ze wszystkich szkoleń powinny w moim odczuciu znaleźć się jako FAQ w jakimś pedeefie na stronie CDR czy ministerstwa.
Koniecznie przemyślcie listę gatunków i zapiszcie propozycje jej zmian, bo takowe zwłaszcza w przypadku absurdalnej listy gatunków towarzyszących są możliwe
Ja osobiście poparłem propozycję dodania cietrzewia, który nieopacznie został pominięty w przypadku listy gat. kwalifikujących. Dzięki temu można będzie poszerzyć powierzchnię objętą programem, bo biotop tego gatunku jest niejako odmienny niż krwawodzioba czy czajki.
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Dostalem maila z CDR w którym zawarta była informacja ze kolejny cykl szkoleń przewidziany jest w lutym bądź na początku wiosny dla osób które nie są jeszcze na liście lub nie wystąpiły o wpisanie przez wojewodę na takowa
_________________ "Nie wierzę takim obrońcom przyrody, u których miłość do przyrody przeniknięta jest nienawiścią do człowieka"
W ostatnich dniach odbyły się również pierwsze szkolenia dla botaników. Czy ktoś może podzielić się wrażeniami? Ja byłem we wtorek, 28, ale będąc tam jednym z najmłodszych i najmniej doświadczonych uczestników (całkiem sporo z nich, w przeciweństwie do mnie, ekspertyzy takie już przeprowadzało), wolałem się nie wychylać za bardzo, i tu też trochę trudno mi ocenić przebieg szkolenia. Sporo się jednak dowiedziałem, m. in. tego, że dużo spraw, zdawałoby się oczywistych, wcale tak bardzo oczywistymi nie jest.
Jednocześnie mam pytanie co do ostatniej części szkolenia, dotyczącej wypełniania formularza dokumentacji siedliskowej. Tam, w części dotyczącej dotychczasowego użytkowania, jest punkt odnośnie wypalania: terminów i częstotliwości. Który rolnik przyzna się, że wypala trawę? W jaki sposób mam uzyskać taką informację? Czy też należy zdać się na życzliwego sąsiada? I jakie będą konsekwencje dla rolnika, jeśli widząc ślady pogorzeliska, zaznaczę odpowiednią rubrykę? A jeśli będzie to kseroterma, utrzymująca sie właśnie dzięki wypalaniom? Przecież nie mogę zalecić kontynuacji takiego sposobu użytkowania.
Dopytuję się o to, gdyż na ostatniej godzinie mnie nie było. W Brwinowie znalazłem się dzięki temu, że wpakowałem się do samochodu moich znajomych, którzy też mieli szkolenie w tym terminie, lecz z ostatniej godziny zrezygnowali, i do Łodzi wróciliśmy wcześniej.
Wielkie dzięki z góry
Cytat:
Odpowiedzi na pytania ze wszystkich szkoleń powinny w moim odczuciu znaleźć się jako FAQ w jakimś pedeefie na stronie CDR czy ministerstwa.
Według słów prowadzących zajęcia, tak ma rzeczywiście być, tylko nie wiadomo kiedy. Podobno "szybciutko". Na dodatek szykuje się nowelizacja rozporządzenia o programach, a to dlatego, że ma powstać słynna GDOŚ. Doczekamy się pewnie również dalszych poprawek.
_________________ Na szukanie lepszego świata nie jest jeszcze z późno
Byłem na szkoleniu ornitologicznym 30.10. Słabiutko. Pan Piotrek leciał po tematach i w ogóle nie chciał odpowiadać na pytania, albo pokrętnie. Rozwijał dyskusję na temat gatunków jabłonek, gatunków owiec i obliczania DPJ (w życiu nie będę tego robił). Czysta teoria, którą znam już z instrukcji. Totalny brak jednoznaczności, jakieś fantazje na temat wypełniania dokumentacji (a może Agencja to zaakceptuje, może nie...). Nic praktycznego - zabrakło mi przede wszystkim praktycznej prezentacji wypełniania dość długiej i skomplikowanej dokumentacji. Część z Chylareckim w porządku.
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
http://eksplor.pl.tl/
Ja z kolei byłem na szkoleniu dla botaników i cóż - wrażenia takie same jak i Wasze po ornitologicznych
Generalnie potraktowano te szkolenia jak "konsultacje społeczne" dla pakietów 4 i 5. Wiele pytań, mało odpowiedzi.
W przypadku siedlisk okazało się na przykład, że działki RSS muszą być zgodne z planem dopłat obszarowych (nie wiem czy dobrze to określiłem) np wyłaczeniu z działki podlegaja elementy liniowe szersze niż 2 m (rowy itp) o czym instrukcja sporządzania dokumentacji w ogóle nie wspomina, a wręcz przeciwnie - pozwala włączanie w ramach działki 10-20% takich niejednolitości.
problemów merytorycznych, dlaczego takie a nie inne siedliska, gatunki charakterystyczne raczej nie było, natomiast było wiele pytań odnośnie metodyki sporządzania. Zastrzeżenia miały zwłaszcza te osoby. które juz w tym roku wykonały ekspertyzy na wielu hektarach, a teraz wynika, że byc może te ekspertyzy nie zostaną przyjęte bo były błędy i niejednoznaczności w metodykach.
Też słyszałem o noweli instrukcji (czy rozporządzenia to nie wiem). Mam nadzieję że powstanie tak, aby można było rozpocząć następny sezon w miarę normalnie
hmm nie jest to proste. o ile w przypadku gatunków czy to ptaków czy roślin publikacji jest wiele (atlasów, kluczy itp) o tyle w przypadku siedlisk sprawa się komplikuje. Można poczytać sobie manuale, czy "przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski" W. Matuszkiewicza. Większość poglądowych prezentacji na potrzeby oznaczania siedlisk powstało na potrzeby programów rolnośrodowiskowych albo inwentaryzacji w LP.
Wysłany: 2008-11-17, 21:52 kto może skorzystać z prś
mam takie pytanie:
czy tylko rolnicy są potencjalnymi odbiorcami PRŚ?
czy Lasy Państwowe albo NGO'sy mogą być beneficjentami?
wiem, że niektóre NGOsy realizują PRŚ we własnych rezerwatach, nie wiem tylko, kto w danym przypadku występuje z wnioskiem: dana organizacja, czy osoba trzecia (rolnik) na drodze jakiejś umowy albo w ogóle może inaczej się to odbywa?
szczegółowe wymagania przystąpienia do programów rolnosrodowiskowych w ramach PROW 2007-2013:
Kryteria dostępu
Wnioskodawca (ROLNIK) może ubiegać się o pomoc finansową, jeśli:
* jest rolnikiem, posiadaczem samoistnym tzn. właścicielem gospodarstwa rolnego lub zależnym tzn. dzierżawcą lub użytkownikiem gospodarstwa rolnego położonego w granicach Rzeczpospolitej Polskiej
* został mu nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zwany dalej "numerem identyfikacyjnym"
* łączna powierzchnia posiadanych przez niego działek rolnych na których jest prowadzona działalność rolnicza wynosi minimum 1 ha , a program realizowany będzie na minimum 0,1 ha
* na terenie całego gospodarstwa rolnego przestrzegane są podstawowe wymagania:
o do dnia 31 grudnia 2008 r. minimalne normy w rozumieniu przepisów o płatnościach do gruntów rolnych i oddzielnej płatności z tytułu cukru -;
o od dnia 1 stycznia 2009 tj.od momentu przejścia Polski na system płatności jednolitej cross-compliance inaczej zasada wzajemnej zgodności (dotyczy zagadnień z zakresu ochrony środowiska, zdrowia publicznego, weterynarii, zdrowotności roślin, dobrostanu zwierząt oraz wymagań odnośnie utrzymania gruntów rolnych)
* posiada szczegółowy plan rolnośrodowiskowy przygotowany dla jego gospodarstwa przez doradcę rolnośrodowiskowego
* przygotuje i złoży wniosek o przystąpienie do programu;
* podejmie się prowadzenia szczegółowych zapisów dotyczących gospodarowania i podstawowych danych dotyczących zwierząt (DJP/ha), potrzebnych dla celów kontroli i monitoringu
pozdrawiam
Proponuję aby przed szkoleniem zapisać sobie szereg pytań
Czy ornitolodzy mogą się pochwalić jakie kwestie nurtowały większość uczestników kursów w poszczególnych terminach
Czy wspominano coś o możliwości przekazania kompetencji ws. wyznaczania terminu koszenia, zamiast obecnego minimum (1.08) Ja się nawet zastanawiałem nad wysłaniem listu do ministerstwa z podpisami uczestników, którzy (przynajmniej na moim terminie) byli zgodni w tej kwestii, wszak dla czajki czy rycyka termin 1 lipca byłby ok. Dzięki temu więcej rolników mogłoby skorzystać z pakietu, bo 1-lipcowe siano dla nich przedstawiałoby jakąś wartość paszową.
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum