FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dopłaty z Pakietów Rolnośrodowiskowych - a raczej ich brak
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2008-10-07, 06:39   

faktycznie pomyliłem sie - dla siedlisk do końca września a nie sierpnia

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-10-07, 18:16   

wieslawbaginski napisał/a:
Wtedy listy gatunków trzeba poszerzyć i zmienić kryteria na takie, które oceniałyby cały zespół awifauny, pytanie skąd wziąć odpowiednią ilość ekspertów o odpowiedniej ilości zasług ;)
Wiesiek nie zrozumiałeś mnie.
Zawsze myślałem, że eksperci wybierający gatunki diagnostyczne kierowali się tym czy te gatunki są:
-charakterystyczne dla łąk;
-są rzadkie
-spełnienie warunków pakietu spowoduje polepszenie jakości siedliska jak największej liczby gat. teoretycznie z nim współwystępujących. Nie chodzi mi o sprawdzanie całego zespołu ptaków.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-10-07, 20:54   

xhardcorex napisał/a:

Zawsze myślałem, że eksperci wybierający gatunki diagnostyczne kierowali się tym czy te gatunki są:
-charakterystyczne dla łąk;
-są rzadkie
-spełnienie warunków pakietu spowoduje polepszenie jakości siedliska jak największej liczby gat. teoretycznie z nim współwystępujących.

Ja też tak myślałem :) ,dopóki nie zobaczyłem listy 10 gatunków kluczowych,tj.: błotniak łąkowy,derkacz, czajka , biegus zmienny (Calidris alpina schinzii),kszyk, dubelt, rycyk , kulik wielki, krwawodziób i wodniczka.
Z których przynajmniej 1 musi występować na danej łące, albo by łąkę można było zakwalifikować musi być co najmniej:
"Pewne stwierdzenie gniazdowania gatunku kluczowego poza granicami inwentaryzowanej działki, ale nie dalej niż 250 m wraz ze stwierdzeniem w granicach działki co najmniej 3 innych gatunków kluczowych lub towarzyszących."

W tej sytuacji, o ile dobrze znam tereny po pruskiej melioracji rozpoczętej ponad 200 lat temu w szerokich moich stronach i wielokrotnie poprawianej, w tym ostatnio za pieniądze unijne, żaden ekspert (jak już pisałem) przy takim zestawie gatunków - jeżeli się go nie zmieni, nie będzie miał tu co robić.

Namor 

Wysłany: 2008-10-07, 22:37   

żaden ekspert (jak już pisałem) przy takim zestawie gatunków - jeżeli się go nie zmieni, nie będzie miał tu co robić.
chyba derkacza czasami można znaleźć ;)

maciek 

Wysłany: 2008-10-08, 07:17   

ee bez przesady czajka i derkacz powinny się czasem znaleźć.
a mnie sie spodobała lista "częstszych" gatunków towrzyszacych, które nalezy odnowtowywać:
- kraska
- batalion
- sowa błotna
;)

e-las 

Wysłany: 2008-10-08, 08:10   

maciek napisał/a:
"częstszych" gatunków towrzyszacych

Towarzyszące nie znaczą częstsze.

Swoją drogą pewnie 95% ekspertyz oprze się na czajce i derkaczu.
xhardcorex, skoro jednego roku jest czajka, to moze w następnym też będzie. a jeżeli wróci dopiero za 2 lata, to też warto taki teren zachować, co by miała gdzie wrócić.
Ważne żeby trafić na sezon, w którym ta czajka akurat będzie:)

maciek 

Wysłany: 2008-10-08, 08:28   

Chodziło mi o sformułowanie:
Cytat:
Następnie na wydzielonych RSO inwentaryzuje się ptaki należące do:
a) 10 gatunków kluczowych (gatunki, których ochronie ma służyć pakiet)
b) gatunków „towarzyszących” (są to pospolitsze gatunki ptaków typowe dla łąk
i pastwisk) tj.:
􀁸 Cyranka (Anas querquedula);
􀁸 Batalion (Philomachus pugnax);
􀁸 Brodziec pławny (Tringa stagnatilis);
􀁸 Sowa błotna (Asio flammeus);
􀁸 Kraska (Coracias garrulus);

􀁸 świergotek łąkowy (Anthys pratensis);
􀁸 Pliszka żółta (Motacilla flava);
􀁸 Pliszka cytrynowa (Motacilla citreola);
􀁸 Pokląskwa (Saxicola rubetra);
􀁸 Kląskawka (Saxicola torquata);
􀁸 świerszczak (Locustella naevia);
􀁸 Potrzeszcz (Miliaria kalandra).

e-las 

Wysłany: 2008-10-08, 08:59   

Cytat:
Chodziło mi o sformułowanie:

Jasne, sory.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-10-08, 09:43   

Namor napisał/a:
chyba derkacza czasami można znaleźć ;)

Zwłaszcza po pierwszym pokosie gdy stracą lęgi i zdesperowane nie mają gdzie się gnieździć, to potrafią odzywać się wszędzie gdzie popadnie lub gdzie taki zapadnie :) , co prawda krótko, bo pewnie zaraz lecą dalej gdy im samicy nie udało się się zwabić, ale za to ekspert będzie miał szansę takie nawet w środku dnia usłyszeć ;)

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-10-08, 10:03   

a też tak myślałem :) ,dopóki nie zobaczyłem listy 10 gatunków kluczowych,tj.: błotniak łąkowy,derkacz, czajka , biegus zmienny (Calidris alpina schinzii),kszyk, dubelt, rycyk , kulik wielki, krwawodziób i wodniczka.
Chciałbym poznać nazwiska ekspertów, którzy stworzyli tę listę. Najlepiej żeby jeszcze przyjechali na szkolenie do Brwinowa, to byłoby komu zadawać pytania :twisted:

to ekspert będzie miał szansę takie nawet w środku dnia usłyszeć ;)
i bardzo dobrze. Oby jak najwięcej rolników dało się namówić na ten pakiet. W sumie kryteria kwalifikacyjne są i tak "od czapy" to, co za różnica czy w roku przeprowadzania ekspertyz będą ptaki po stracie czy nie. Jak dla mnie to najważniejsze by rolnicy spełniali swoje zobowiązania na jak największej powierzchni użytków zielonych. Lepsze przystąpienie do pakietów rolnośrodowiskowych niz zalesieniowych ;)

ps. tylko niech mnie nie podejrzewa, że będę kwalifikował wszystkie łąki ;)

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-10-08, 11:01   

xhardcorex napisał/a:
Chciałbym poznać nazwiska ekspertów, którzy stworzyli tę listę.

Jak zwykle nikt się do niej nie przyzna :)
Radzę Ci dokładnie przeczytać regulamin kwalifikowania łąki do płatności, nie ma tam miejsca na dowolne interpretacje w imię wyższych celów, a ponieważ stoją za tym pieniążki zarówno dla rolnika jak i eksperta za jego nie przestrzeganie będzie można nieźle beknąć. Bo z płatnościami nie ma żartów - jak uczy doświadczenie w innych rolniczych programach.

maciek 

Wysłany: 2008-10-08, 11:02   

Cytat:
bardzo dobrze. Oby jak najwięcej rolników dało się namówić na ten pakiet

dopóki nie usłyszą kwoty do zapłacenia za dokumentację przyrodniczą... ;)
swoją droga to dziwny pomysł. Niby podpisujemy z rolnikami umowy ale z tego co się dowiedziałem rolnik ma zwracane za koszty transakcyjne (czyli np 2000 zł za 6 ha).
Ja osobiście wątpię aby rolnicy chcieli wchodzić w te pakiety, chociazby ze względu na wysoki koszt. Łatwiej im wejść w pakiet 3 z niższą co prawda płatnością ale bez kosztów. I moga juz sie dołączyc od przyszłego roku a nie dopiero od 2010 jak w przypadku pakietów 4-5. :/

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2008-10-08, 12:20   

a ponieważ stoją za tym pieniążki zarówno dla rolnika jak i eksperta za jego nie przestrzeganie będzie można nieźle beknąć.
Ciekaw jestem kto i w jaki sposób sprawdzi, że w danym roku na danej działce lęgowy był ptak z listy :roll: skoro dopiero po sezonie (od 2010) składany jest wniosek o płatności :?:

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-10-08, 12:39   

xhardcorex napisał/a:
Ciekaw jestem kto i w jaki sposób sprawdzi, że w danym roku na danej działce lęgowy był ptak z listy
Życzliwy sąsiad ;)

e-las 

Wysłany: 2008-10-08, 21:51   

xhardcorex napisał/a:
Ciekaw jestem kto i w jaki sposób sprawdzi, że w danym roku na danej działce lęgowy był ptak z listy

Życzliwy sąsiad

A może jakiś "nadekspert"?:)
wtedy trzeba by zrobic kurs na "nadeksperta":)

Odpowiedz do tematu