FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy wsparcie zalesiania gruntów rolnych szkodzi przyrodzie?
Autor Wiadomość
platon 

Wysłany: 2007-06-02, 21:55   

Fajnie, tylko kto to sfinansuje

lagopus 

Wysłany: 2007-06-03, 16:02   

Myślałem o koszeniu ręcznym, namawiając do tego szkolne koła przyrodnicze. Obszar o którym piszę nie jest zbyt duży, więc myślę, że taka wycieczka w teren może okazać się ciekawym doświadczeniem dla uczniów ;)

IrekM 

Wysłany: 2007-06-03, 20:53   

maciek31-88 napisał/a:
Myślałem o koszeniu ręcznym, namawiając do tego szkolne koła przyrodnicze. Obszar o którym piszę nie jest zbyt duży, więc myślę, że taka wycieczka w teren może okazać się ciekawym doświadczeniem dla uczniów ;)

Jasne, tylko znajdź nauczyciela, który weźmie na siebie odpowiedzialność za gromadę uczniów z kosami. :?

MOJA OKOLICA

lagopus 

Wysłany: 2007-06-04, 14:04   

Pomyliłem się lekko :oops: mam tutaj na myśli wycinanie krzaków na jednej z łąk, na której rośnie storczyk kukawka.
No bo rzeczywiście trudno byłoby znaleźć takiego nauczyciela :mrgreen:

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-08-25, 23:21   

Hej,
przeglądając prasówkę na mos.gov.pl znalazłem taki fragment z Głosu Szczecińskiego:
Cytat:
Pomoc na zalesianie gruntów realizowane w ramach PRO W 2007-2013 może być
przyznana jednemu rolnikowi do powierzchni nie większej niż 20 ha. Nie mogą to być grunty położone na obszarach NATURA 2000.

Ktoś to potrafi potwierdzić?
Pozdrawiam
Szymon

pawpawla 

Wysłany: 2007-08-26, 08:08   

Cytat:
Pomoc na zalesianie (...) Nie mogą to być grunty położone na obszarach NATURA 2000. Ktoś to potrafi potwierdzić?

Tak. Taki zapis jest w PROW 2007-2013 - wsparcie w tym PROW dla zalesiania będzie wyłączone na obszarach Natura 2000, a poza tym nie ma wsparcia dla zalesiania łąk i pastwisk. W komentarzu jest, że "Program ten wyłącza ze wsparcia grunty położone w granicach obszarów Natura 2000 z uwagi na fakt, iż obszary te nie mają obowiązujących planów zarządzania wskazujących grunty bez przeciwwskazań środowiskowych do zalesiania wynikających z wymogów ochrony cennych gatunków roślin i zwierząt oraz siedlisk priorytetowych". To rezultat negocjacji Polski z Komisją, która nie zamierza wspierać przypadków typu Warmińskich Bocianów ...

maciek 

Wysłany: 2007-08-26, 22:18   

pawpawla napisał/a:
a poza tym nie ma wsparcia dla zalesiania łąk i pastwisk

ale w sensie ewidencyjnym? Czy to co jest aktualnie na grunicie?
Wiele gruntów które są ewidencyjnie rolami tak naprawdę to łąki (i odwrotnie)
A czy powyższy warunek (zastrzeżenie) o niezalesianiu gruntów na terenie obszarów naturowych dotyczy tylko PROW-u czy również zalesiania z innego tytułu (np typowych zalesień gruntów realizowanych przez nadleśnictwa na obszarach przejętych z PFZ-ów lub AWRSP)?

pawpawla 

Wysłany: 2007-08-27, 05:44   

maciek napisał/a:
a poza tym nie ma wsparcia dla zalesiania łąk i pastwisk
ale w sensie ewidencyjnym? Czy to co jest aktualnie na grunicie?
Wiele gruntów które są ewidencyjnie rolami tak naprawdę to łąki (i odwrotnie)

Dobre pytanie. Szczerze mówiąc... nie wiem - cytuję jak pisze w PROW. Obawiam się że w praktyce będzie to funkcjonowało w sensie ewidencyjnym, chyba że... rolnik wcześniej zgłosił pole jako łąkę do płatności.

Cytat:
A czy powyższy warunek (zastrzeżenie) o niezalesianiu gruntów na terenie obszarów naturowych dotyczy tylko PROW-u czy również zalesiania z innego tytułu (np typowych zalesień gruntów realizowanych przez nadleśnictwa na obszarach przejętych z PFZ-ów lub AWRSP)?

Zastrzeżenie dotyczy tylko wspierania zalesień z PROW. Tj. nie ma zakazu zalesiania na obszarach naturowych - nie będzie tylko placenia z PROW za zalesianie. Nadleśnictwa i tak zalesiają za swoje pieniądze.
Oczywiście, zakaz takiego zalesiania, które negatwynie wpłynęloby na sieldiska i gatunki naturowe na obszarze naturowym był, jest i będzie - w postaci art 33 ustawy o ochronie przyrody; obowiązuje tak samo rolnika jak i nadleśniczego.

Odpowiedz do tematu