Wysłany: 2004-09-21, 13:57 Czapla siwa - smiac czy plakać
poniżej zamieszczam link do forum Polskiego Zwi?zku Łowieckiego - dywagacje myliwych na temat czapli siwej - strzelac czy nie. Czytaj?c robi sie człowiekowi cieplo Może by tak wysmarować jak? któtk? instrukcję obsługi czapli i podesłać myliwym? Miłej lektury
Temat martwy,ale dołącze się do niego.Sam widziałem ,a raczej przeszkodziłem w towarzystwie kilku osób ,facetowi który na stawach rybnych strzelając do kaczek mierzył do lecących czapli.Gdybyśmy nie narobili rabanu z pewnościa by trafił.Z tego wynika że wiele czapli ginie wybijanych dla zabawy lub w imię dobrze spełnionego obowiążku tępienia szkodnika.
Temat martwy,ale dołącze się do niego.Sam widziałem ,a raczej przeszkodziłem w towarzystwie kilku osób ,facetowi który na stawach rybnych strzelając do kaczek mierzył do lecących czapli.
Według mojej wiedzy strzelanie do czapli siwych (= tępienie ich jako szkodniki "stawowe", jak sam SŁUSZNIE piszesz) na stawach hodowlanych - jest dozwolone prawem
Więc gostkowie z lufami mogą tam walić do czapli siwych..
Dla mnie problemem jest natomiast WŁAŚNIE strzelanie do tych kaczek na stawach
Myśliwi walą "do wszystkiego", a nie tylko strzelają do kilku (nielicznych) dozwolonych do polowań - gatunków
Dzieje się tak z cn. 2 powodów:
a) lubią strzelać do wszystkiego, ot, taki typ psychiki ,
b) nie są w stanie odróżnić kaczki łownej od chronionej (a któż, prócz super-kaczo-speców, odróżni dobrze np. samice kaczekk w locie ? )
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
Według mojej wiedzy strzelanie do czapli siwych (= tępienie ich jako szkodniki "stawowe", jak sam SŁUSZNIE piszesz) na stawach hodowlanych - jest dozwolone prawem
a mi sie wydaje że tylko tam gdzie jest ustanowiony "obręb hodowlany"............
a to nie to samo co po prostu stawy hodowlane.
nie na wszystkich kompleksach stawów są ustanowione obręby hodowlane.
.......to należy sprawdzać w pierwszej kolejnosci.
Cytat:
Ustanowienie obrębu hodowlanego wiąże się z następującymi okolicznościami prawnymi:
- art. 13 ust. 2 ustawy o rybactwie śródlądowym nakłada obowiązek uzgadniania z właścicielem obrębu hodowlanego wstępu na teren obrębu;
- nie obowiązują uprawnionego do rybactwa zakazy połowu ryb zawarte w art. 8 ust. 1 pkt 2-7 oraz zakaz pozyskiwania ikry ryb posiadających wymiary i okresy ochronne, i niszczenia ikry złożonej na tarliskach i krześliskach (art. 8 ust. 2 ustawy o rybactwie śródlądowym);
- sprzęt pływający służący do połowu ryb w obrębie hodowlanym nie musi być oznakowany i zarejestrowany ( art. 13 ust. 3 ustawy o rybactwie śródlądowym);
- zakaz grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, zamieszczony w art. 27 ust. 2 Prawa wodnego, nie dotyczy obrębu hodowlanego;
- zgodnie z załącznikiem Nr 2 do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną (Dz. U. Nr 220, poz. 2237) na terenie stawów rybnych uznanych za obręby hodowlane zniesiona jest ochrona częściowa kormorana czarnego i czapli siwej oraz wydry; - art. 16 ustawy o rybactwie śródlądowym zobowiązuje uprawnionego do rybactwa do oznakowania obrębu hodowlanego.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Niestety było to trzy lata temu,pisze to bo temat tego dotyczy,pan "walił" głównie do kaczek,głęboko się zirytował na moje pytanie czy są to same krzyżówki i w trakcie tej irytacji zauważył ,że nadciągają dwie czaple, a raczej tylko niewinnie przelatują nad terenem jego (lub nie jego) stawów.Czapla siwa o ile wiem jest chroniona i nie wolno do niej strzelać nigdzie,równie dobrze możnaby strzelać do bielika na stawach co się zresztą się czyni gdy jest taka okazja.Nie mówiąc już o krwawych rzeziach kormoranów jak nikt nie patrzy bo to one "zjadają 8 kilo ryb dziennie sztuka" i trzeba je za to ukarać tak by konały kilka dni w męczarniach,podziurawione ,wyrzucone z gniazda.Stawy są w Uchrze koło Chełma.
z tego co mi wiadomo (na podst. wypowiedzi Dr Kruszewicza) , to kormorany zjadają głównie tzw. chwast i właściciel stawu hodowlanego wbrew pozorom powinien być zadowolony
może SzymonB napisze tutaj więcej o kormoranach
z tego co mi wiadomo (na podst. wypowiedzi Dr Kruszewicza) , to kormorany zjadają głównie tzw. chwast i właściciel stawu hodowlanego wbrew pozorom powinien być zadowolony
może SzymonB napisze tutaj więcej o kormoranach
Na pewno szymbz ma o wiele więcj do powiedzenia w tym temacie, ale co do tego "chwastu", to IMHO dzieje się tak w tych akwenach, gdzie "chwast" dominuje. Nie wyobrażam sobie, żeby na stawach kormoran uganiał się za uklejką w gąszczu dorodnych smoltów
Upraszam o wybaczenie w mojej niewiedzy ,czyli z czaplą jest tak jak z kretem, jest pod ochroną ale w ogródku można go trachnąc łopatą.Bielik owszem podlega ochronie całkowitej ,ale na pewno nie dla włascicieli stawów rybnych bo ci nie przepuszczą okazji użycia strzelby gdy tylko zaszczyci ich teren.
"Zjada 8 kilo ryb dziennie" to nie moja wiedza tylko pana z wiatrówka i siekierą,Na terenie zatoki Puckiej kormorany są wręcz pożyteczne w innym miejscu nawet jedząc te nieco ponad dwa kilo dziennie mogą spowodowac duże straty i tu nie ma dyskusji,dokumentnie przepalone kałem drzewa pomijając (w rzucewie,nad zatoką pucką, jest taka cała kormorania sypialnia).
Czaple sa tak.że podstępnymi i skutecznymi czyli do skutku, wyjadaczami ryb wszelakich z oczek wodnych.Niedawno w parku oliwskim były śliczne karpiki ozdobne za tydzień ich juz nie było.Można podejrzewać człowieka ale w pobliskim zoo jest cały czapliniec więc nie mam złudzeń.
bo ci nie przepuszczą okazji użycia strzelby gdy tylko zaszczyci ich teren.
w takim razie popełniają przestępstwo i jeżeli jesteś świadkiem tego typu zachowań to powinieneś czym prędzej zawiadomić policję!
jerzy napisał/a:
Czaple sa tak.że podstępnymi i skutecznymi czyli do skutku, wyjadaczami ryb wszelakich z oczek wodnych
w końcu coś muszą jeść, jedne ptaki jedzą ziarna, inne owady, a czaple i kormorany jedzą ryby, jeżeli ptaków jest dużo w miejscu gdzie staw jest mały to logiczne jest że wyjedzą wszystkie ryby, ale gdy mają odpowiedni kompleks to będą przeprowadzać naturalną selekcję a ryby będą się rozmnażać i wszystko jest ok
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum