FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Czapla siwa - smiac czy plakać
Autor Wiadomość
grzegorzb 

Wysłany: 2004-09-21, 13:57   Czapla siwa - smiac czy plakać

poniżej zamieszczam link do forum Polskiego Zwi?zku Łowieckiego - dywagacje myliwych na temat czapli siwej - strzelac czy nie. Czytaj?c robi sie człowiekowi cieplo :evil: Może by tak wysmarować jak? któtk? instrukcję obsługi czapli i podesłać myliwym? Miłej lektury :D

http://www.lowiecki.pl/fo...i=21843&t=21843

jerzy 

Wysłany: 2008-06-05, 13:40   

Temat martwy,ale dołącze się do niego.Sam widziałem ,a raczej przeszkodziłem w towarzystwie kilku osób ,facetowi który na stawach rybnych strzelając do kaczek mierzył do lecących czapli.Gdybyśmy nie narobili rabanu z pewnościa by trafił.Z tego wynika że wiele czapli ginie wybijanych dla zabawy lub w imię dobrze spełnionego obowiążku tępienia szkodnika.

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-05, 19:44   

i znowu dominuje głupota ludzka, po co oni w ogóle strzelają do tych ptaków?

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

jerzy 

Wysłany: 2008-06-05, 21:08   

Na pewno nie chodzi o pióra do kapeluszy elegantek tylko o to by żywemu zwłaszcza w locie nie przepuścić.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-06-05, 21:39   

jerzy napisał/a:
Temat martwy,ale dołącze się do niego.Sam widziałem ,a raczej przeszkodziłem w towarzystwie kilku osób ,facetowi który na stawach rybnych strzelając do kaczek mierzył do lecących czapli.

Kiedy to miało miejsce, teraz?

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-05, 21:57   

Według mojej wiedzy strzelanie do czapli siwych (= tępienie ich jako szkodniki "stawowe", jak sam SŁUSZNIE piszesz) na stawach hodowlanych - jest dozwolone prawem :]
Więc gostkowie z lufami mogą tam walić do czapli siwych..

Dla mnie problemem jest natomiast WŁAŚNIE strzelanie do tych kaczek na stawach :]
Myśliwi walą "do wszystkiego", a nie tylko strzelają do kilku (nielicznych) dozwolonych do polowań - gatunków :idea:
Dzieje się tak z cn. 2 powodów:
a) lubią strzelać do wszystkiego, ot, taki typ psychiki :/ ,
b) nie są w stanie odróżnić kaczki łownej od chronionej (a któż, prócz super-kaczo-speców, odróżni dobrze np. samice kaczekk w locie ? :] )

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-06-05, 22:46   

Kejbii napisał/a:
Według mojej wiedzy strzelanie do czapli siwych (= tępienie ich jako szkodniki "stawowe", jak sam SŁUSZNIE piszesz) na stawach hodowlanych - jest dozwolone prawem

a mi sie wydaje że tylko tam gdzie jest ustanowiony "obręb hodowlany"............
a to nie to samo co po prostu stawy hodowlane.

nie na wszystkich kompleksach stawów są ustanowione obręby hodowlane.
.......to należy sprawdzać w pierwszej kolejnosci.

Cytat:
Ustanowienie obrębu hodowlanego wiąże się z następującymi okolicznościami prawnymi:
- art. 13 ust. 2 ustawy o rybactwie śródlądowym nakłada obowiązek uzgadniania z właścicielem obrębu hodowlanego wstępu na teren obrębu;
- nie obowiązują uprawnionego do rybactwa zakazy połowu ryb zawarte w art. 8 ust. 1 pkt 2-7 oraz zakaz pozyskiwania ikry ryb posiadających wymiary i okresy ochronne, i niszczenia ikry złożonej na tarliskach i krześliskach (art. 8 ust. 2 ustawy o rybactwie śródlądowym);
- sprzęt pływający służący do połowu ryb w obrębie hodowlanym nie musi być oznakowany i zarejestrowany ( art. 13 ust. 3 ustawy o rybactwie śródlądowym);
- zakaz grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, zamieszczony w art. 27 ust. 2 Prawa wodnego, nie dotyczy obrębu hodowlanego;
- zgodnie z załącznikiem Nr 2 do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną (Dz. U. Nr 220, poz. 2237) na terenie stawów rybnych uznanych za obręby hodowlane zniesiona jest ochrona częściowa kormorana czarnego i czapli siwej oraz wydry; - art. 16 ustawy o rybactwie śródlądowym zobowiązuje uprawnionego do rybactwa do oznakowania obrębu hodowlanego.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-05, 23:03   

Dzięki, Corv, za uściślenie :res:
NO to niech teraz młodzi przyrodnicy sprawdzają, gdzie strzelane, a gdzie "obręby hodowlane" :P

jerzy 

Wysłany: 2008-06-06, 09:52   

Niestety było to trzy lata temu,pisze to bo temat tego dotyczy,pan "walił" głównie do kaczek,głęboko się zirytował na moje pytanie czy są to same krzyżówki i w trakcie tej irytacji zauważył ,że nadciągają dwie czaple, a raczej tylko niewinnie przelatują nad terenem jego (lub nie jego) stawów.Czapla siwa o ile wiem jest chroniona i nie wolno do niej strzelać nigdzie,równie dobrze możnaby strzelać do bielika na stawach co się zresztą się czyni gdy jest taka okazja.Nie mówiąc już o krwawych rzeziach kormoranów jak nikt nie patrzy bo to one "zjadają 8 kilo ryb dziennie sztuka" i trzeba je za to ukarać tak by konały kilka dni w męczarniach,podziurawione ,wyrzucone z gniazda.Stawy są w Uchrze koło Chełma.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-06-06, 10:50   

jerzy napisał/a:
Czapla siwa o ile wiem jest chroniona i nie wolno do niej strzelać nigdzie

to źle wiesz..............
przeczytaj mój poprzedni post.
jerzy napisał/a:
równie dobrze możnaby strzelać do bielika

bielik podlega ochornie całkowitej, ścisłej.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-06-06, 11:16   

jerzy napisał/a:
one "zjadają 8 kilo ryb dziennie sztuka

z tego co mi wiadomo (na podst. wypowiedzi Dr Kruszewicza) , to kormorany zjadają głównie tzw. chwast :roll: i właściciel stawu hodowlanego wbrew pozorom powinien być zadowolony :roll:
może SzymonB napisze tutaj więcej o kormoranach ;)

Wolny Tybet !!!

mateo76 
MSC

Wysłany: 2008-06-06, 11:46   

BeaJolKa napisał/a:
z tego co mi wiadomo (na podst. wypowiedzi Dr Kruszewicza) , to kormorany zjadają głównie tzw. chwast :roll: i właściciel stawu hodowlanego wbrew pozorom powinien być zadowolony :roll:
może SzymonB napisze tutaj więcej o kormoranach ;)

Na pewno szymbz ma o wiele więcj do powiedzenia w tym temacie, ale co do tego "chwastu", to IMHO dzieje się tak w tych akwenach, gdzie "chwast" dominuje. Nie wyobrażam sobie, żeby na stawach kormoran uganiał się za uklejką w gąszczu dorodnych smoltów :-D

jerzy 

Wysłany: 2008-06-06, 13:04   

Upraszam o wybaczenie w mojej niewiedzy :) ,czyli z czaplą jest tak jak z kretem, jest pod ochroną ale w ogródku można go trachnąc łopatą.Bielik owszem podlega ochronie całkowitej ,ale na pewno nie dla włascicieli stawów rybnych bo ci nie przepuszczą okazji użycia strzelby gdy tylko zaszczyci ich teren.
"Zjada 8 kilo ryb dziennie" to nie moja wiedza tylko pana z wiatrówka i siekierą,Na terenie zatoki Puckiej kormorany są wręcz pożyteczne w innym miejscu nawet jedząc te nieco ponad dwa kilo dziennie mogą spowodowac duże straty i tu nie ma dyskusji,dokumentnie przepalone kałem drzewa pomijając (w rzucewie,nad zatoką pucką, jest taka cała kormorania sypialnia).
Czaple sa tak.że podstępnymi i skutecznymi czyli do skutku, wyjadaczami ryb wszelakich z oczek wodnych.Niedawno w parku oliwskim były śliczne karpiki ozdobne za tydzień ich juz nie było.Można podejrzewać człowieka ale w pobliskim zoo jest cały czapliniec więc nie mam złudzeń.

lagopus 

Wysłany: 2008-06-06, 14:14   

jerzy napisał/a:
bo ci nie przepuszczą okazji użycia strzelby gdy tylko zaszczyci ich teren.

w takim razie popełniają przestępstwo i jeżeli jesteś świadkiem tego typu zachowań to powinieneś czym prędzej zawiadomić policję!

jerzy napisał/a:
Czaple sa tak.że podstępnymi i skutecznymi czyli do skutku, wyjadaczami ryb wszelakich z oczek wodnych

w końcu coś muszą jeść, jedne ptaki jedzą ziarna, inne owady, a czaple i kormorany jedzą ryby, jeżeli ptaków jest dużo w miejscu gdzie staw jest mały to logiczne jest że wyjedzą wszystkie ryby, ale gdy mają odpowiedni kompleks to będą przeprowadzać naturalną selekcję a ryby będą się rozmnażać i wszystko jest ok

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-06, 16:35   

BeaJolKa napisał/a:
może SzymonB napisze tutaj więcej o kormoranach

A po co szymbz ma pisać TUTAJ o kormoranach, skoro jest już na forum sążnisty wątek o kormoranach, gdzie się udzielał był głęboko ?? :idea:

Odpowiedz do tematu