FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Butelki i puszki -śmiertelne pułapki dla wielu owadów
Autor Wiadomość
Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-12, 15:34   

pulsatilla1214 napisał/a:
czytałem

Ze zrozumieniem ? :>

:lol:

[sorka NMSP]

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-12, 15:49   

Cytat:
To może moderator Kejbii, należy po prostu, do kontestatorów cudzych postów, dla zwykłej przekory

zerkając na post powyżej - chyba i jedno, i drugie ;)

P.S.

a cóz oznacza ta często stosowana nowomowa:

Cytat:
[sorka NMSP]

:-P ? Zrozumienia brak, gdyż choć znam język ojczysty dość dobrze, czegoś takiego nie kojarzę. Poza tym używanie skrótów to zły nawyk, typowy dla anglofonów :>

JózefK 

Wysłany: 2008-06-12, 15:59   

Kejbii napisał/a:
Mamy tu wolny rynek i swobodę gospodarczą. Narzucanie przez państwo nowych, regulowanych układów gospodarczych czy sztwnych cen na cokolwiek jest obecnie trudne do przeprowadzenia

Ale w sprawach ochrony środowiska, reguły prawidłowej gospodarki, nie zawsze mają zastosowanie, bo np. jaki jest gospodarczy sens, że miliony metrów sześciennych, najlepszego drewna dębowego, murszeje, zamiast trafić na rynek? Gdzie tak jest? Otóż w Białowieskim PN. Bilety od zwiedzających- chyba na administrację nie starczy. Dochody z turystyki- w powijakach. Podobnie jest ze zbieraniem śmieci. Bez dofinansowania ze strony Państwa skupu opakowań, metodami wolnorynkowymi, to się nie uda. I tak jest na całym świecie, nawet w krajach, podawanych za przykład przez J. Korwina-Mikke, głównego propagatora wolnego rynku. JK.

nettie 

Wysłany: 2008-06-12, 16:20   

JózefK napisał/a:
A mówiąc o interwencji rządu, nie mam na myśli tworzenie przepisów, nakazujących zbieranie, tylko regulacji powodujących jakąkolwiek opłacalność tego procederu. JK.

Czemu nie - ja np. pisząc o regulacjach miałam na myśli również właśnie "odgórne" organizowanie zbiórek śmieci co określony czas, bo zauważ, że co prawda można by wprowadzić większą opłacalność zbierania szkła, puszek czy złomu ale nie dotyczy to innych śmieci - plastiku, folii i innych, tym bardziej, że to jest brudne więc nie przyjęliby jako odpłatny plastik

JózefK 

Wysłany: 2008-06-12, 21:56   

nettie napisał/a:
Czemu nie - ja np. pisząc o regulacjach miałam na myśli również właśnie "odgórne" organizowanie zbiórek śmieci co określony czas,

Może nie spędziłaś młodości w komuniźmie, tak jak ja i nie masz niechęci do różnych akcji, organizowanych odgórnie. Czy naprawdę coś takiego Cię kręci? Ja po prostu dostaję mdłości. A plastiki, czyste i brudne, też mogą być skupowane. JK.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-12, 22:35   

? Zrozumienia brak, gdyż choć znam język ojczysty dość dobrze, czegoś takiego nie kojarzę. Poza tym używanie skrótów to zły nawyk, typowy dla anglofonów

Jak wejdziesz między kruki to kracz jak i ony. Wszakoż wpierw naucz się ich języka :P

NMSP = nie moge się powstrzymać. Skrót wprowadzony na Forum lata świetlne temu przez pewną moderatorkę, przeze mnie podchwycony skwapliwie :P

PS. Nie odniosłeś się do wytkniętego Ci braku "butelkowej" kumacji, Cwaniaku, sprytnie odwracając kota ogonem, znam Cię ja :lol:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-13, 00:37   

dziękuję za wyjaśnienie ;) poszperałem w necie, faktycznie jakiś slang młodzieżowy :>

Cytat:
Jak wejdziesz między kruki to kracz jak i ony. Wszakoż wpierw naucz się ich języka

... na szczęście nie każdy kracze jak inni, niektórzy wolą pozostać sobą nawet między innymi :cool:

co do lat świetlnych - proponuję posługiwać się pojęciami, które znamy ;)

" Rok świetlny (LY – light year) jest to odległość, jaką światło pokonuje w ciągu jednego roku ziemskiego. Jest to więc jednostka odległości (długości) a nie czasu, jak niektórzy sądzą! Mówienie, że "minęły już lata świetlne" jest niestety popularnym bełkotem"

z forumowym pozdrowieniem ;)

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-13, 07:14   

Mówienie, że "minęły już lata świetlne" jest niestety popularnym bełkotem

Oczywista oczywistość :res:
WIĘCEJ JUŻ TU NIE BEDĘ Z TOBĄ DOWCIPKOWAŁ, SORKA, STRASZNY OT ROBIMY :/

[PS. To ja się na Ciebie zasadzę, namierze Cię na jakimś językowym potworku ja, wszyscy zachwaszczeni jezdeśmy :lol ]

nettie 

Wysłany: 2008-06-13, 13:24   

JózefK napisał/a:

Może nie spędziłaś młodości w komuniźmie, tak jak ja i nie masz niechęci do różnych akcji, organizowanych odgórnie. Czy naprawdę coś takiego Cię kręci? Ja po prostu dostaję mdłości. A plastiki, czyste i brudne, też mogą być skupowane. JK.

Co do życia w tzw. komuniźmie - to nie ma nic do rzeczy, a wyciąganie tego typu wniosków w stosunku do dyskutanta jest nie na miejscu. Nie chodzi mi o akcję, bo jeżeli mamy obowiązek, to właściwy organ ma się tym zająć, jeżeli nikt się tym nie zajmie, to nie będzie zrobione.
Ileż to śmieci zbiera się na Dzień Ziemi - a jest to organizowane odgórnie. Ochrona przyrody wymaga działań odgórnych, na tym w ogóle opiera się prawo. W przeciwnym razie może w ogóle nie być ustawy, obszarów chronionych - niech każdy o przyrodę i środowisko dba sam jeżeli mu się to opłaca.

mazah 

Wysłany: 2008-06-13, 14:09   

Proponuję przestać się sprzeczać :grin:
Może, ktoś z Was znalazł w lesie taką butelkę z uwięzionymi lub martwymi chrząszczami i mógłby coś o tym napisać. Np. o ilości owadów, składzie gatunkowym?
Ja mam gdzieś fotkę przedstawiającą zawartość takiej butelki PET, wysypaną na ściółkę. Jak ją znajdę to wrzucę(ale dopiero w poniedziałek).Pozdrawiam

nettie 

Wysłany: 2008-06-13, 14:52   

Z moich obserwacji wynika, że głównie są to granatowe żuki, ale nigdy nie widziałam tak licznych jak opisałeś. Poza tym zastanawiam się, czy przyczyną ich śmierci nie jest to, że po prostu się topią w resztce napoju lub nim zatruwają.

Corbie 

Wysłany: 2008-06-13, 14:58   

Jestem za !
Każdy ma własny pogląd na sprawę, ale od samego gadania niewiele się zmieni.
Pomyślałem sobie, że z Twojego postu i artykułu, który podał Mateusz_C zrobię jakieś podsumowanie w formie plakatu i powieszę u siebie w pracy. Trochę ludzi się przewija, może komuś coś utkwi w głowie.
Jakąś fotkę też może zdołam zrobić.

JózefK 

Wysłany: 2008-06-13, 15:08   

Byłem dzisiaj w pobliskim lesie. Liściasty, dąb, brzoza, olcha, osika, wierzba, "akacja".
Leżały tam 4 butelki typu "pet". Nie było w nich chrząszczy. Były mrówki. Zdawały się być całkiem zadowolone. Były żywe i posiadały umiejętność wchodzenia i wychodzenia do i z butelki. Przykro mi, ale nie wziąłem tych butelek. Nie chciałem pozbawiać tych mrówek odrobiny wilgoci jaką tam miały. A obecnie panuje tu susza. Więc, może innym razem. Pozdr. JK.

nettie 

Wysłany: 2008-06-13, 15:47   

Corbie napisał/a:

Pomyślałem sobie, że z Twojego postu i artykułu, który podał Mateusz_C zrobię jakieś podsumowanie w formie plakatu i powieszę u siebie w pracy. Trochę ludzi się przewija, może komuś coś utkwi w głowie.

Dobry pomysł z plakatem, proponuję uwzględnić i rozszerzyć jeszcze taką kwestię - otóż jeżeli mamy obszar chroniony typu Białowieski PN, gdzie mamy wiele gatunków rzadkich owadów, które przecież nie ograniczają się do penetracji tylko samej części objętej ochroną ścisłą, ale wychodzą gdzie chcą zwyczajnie, i tam czyhają na nie takie pułapki - to wówczas mamy zagrożenie dla danego rzadkiego gatunku, i to niejednego przecież.
A gdzie ten plakat miałby widnieć?

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-13, 20:45   

Myślę że przy wejściu do Parku, na parkingach, początkach szlaków. Ten plakat byłby dobry ale nie tylko w jednym obszarze chronionym ale może by zrobić akcję o większym zasięgu. Co do projektu plakatu mogę pomóc.

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

Odpowiedz do tematu