Czy bywalcy kujawsko-pomorskiego się orientują w jakim dokładnie miejscu znajdują się łąki trzęslicowe w Rynarzewie? Te w Foluszu są mi doskonale znane, ale po rynarzewskich nie łaziłam. Czy to są te wysunięte na W od krajowej 5?
Myślicie że postawią estakadę? O zmianach poprowadzenia S5 ze względu na rzadkie gatunki rosnące w Foluszu to było wiadomo od dawna, dobrze że naukowcy trzymają rękę na pulsie, tylko ciekawe co z tego wyniknie...
_________________ "...i rosnąć w górę i w głąb, by triumfalną zielenią zaszumieć w końcu jak dąb zwycięstwa..."
Tematyka była podjęta niedawno w temacie Natura 2000, ale i tu dla niej znajdzie się miejsce.
Najprościej sprawdzić to za pomocą dodania warstwy ShadowList 2008 (dostępna na stronie http://www.kp.org.pl/n2k/shl2008) do programu Google Earth i samodzielnie wypatrzeć jak położony jest proponowany obszar. Zaraz sprawdzę i wrzucę jakiś "screen"
Poza tym pełna nazwa tego obszaru to Równina Szubińsko - Łabiszyńska, a łąk trzęślicowych jest tam zaledwie ułamek procenta. Przekształcenie znajdujących się tam gleb i forma użytkowania zadecydowała o zakwalifikowaniu większości tamtych użytków zielonych do "niżowych i górskich łąk użytkowanych ekstensywnie". Ciekawi mnie też jakie to gatunki zostały tam odnalezione... i liczę na niespodziankę (mało kto pamięta, że na tejże równinie jeszcze w latach 70/80 obserwowany był mieczyk błotny).
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
faktycznie mogłam przejrzeć dział Natury 2000 i tam wstawić posta, jednak kontynuując temat tutaj:
do końca października będzie trwała weryfikacja zgłoszonych obszarów. Jako że budowa estakady, czy budowa drogi w odcinkach jest ciężka do akceptacji proponuje się podzielenie obszaru, aby teren pod S-5 wyjąć spod ochrony.
dr inż. Ewa Krasicka-Korczyńska (nadal wykładowca obecnego UTP w Bydgoszczy - Atterdag miałeś wątpliwości:)) przekonuje, iż w miejscu planu wiodącej ekspresówki siedliska mają mniejszą rangę co do ich cenności, dlatego "obszar chroniony zostanie raczej podzielony, a ich granice będą przebiegać wzdłuż obu krawędzi drogi". - można przeczytać artykuł w Pałukach artykuł
_________________ "...i rosnąć w górę i w głąb, by triumfalną zielenią zaszumieć w końcu jak dąb zwycięstwa..."
Tak też myślałem, że zrobią. Nawet jeśli w tym miejscu obszar jest stosunkowo wąski to o estakadzie można zapomnieć. Pytanie tylko jak to się ostatecznie zakończy... i czy ostatnie terenowe działania nie przyniosły jakiś nowych informacji.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum