Mam jeszcze następuj?ce pytanie: w niektórych budkach lęgowych podczas usuwania starych gniazd można natrafić na obecnoć ptasich pasożytów, np. pcheł. Czy istnieje jaki sposób na skuteczne pozbycie się ich, czy wystarczy dokładne usunięcie starego gniazda czy też s? jakie inne sposoby?
bardzo dokładnie usun?ć to się chyba nie da, bo takie drobne pasożyty wchodz? w najdrobniejsze szpary między deskami. ja jak usuwam stare gniazda i materiał staram się to robić w miarę dokładnie tak by jak najmniej go zostawało. poza tym nie wszystkie pasożyty bytuj?ce np na młodych pochodz? ze starego materiału, częć jest przynoszona do budki/gniazda na piórach i skórze dorosłych ptaków.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Ostatnio mam okazję podziwiać jakim wzięciem wród ptaków ciesz? się budki Adama.
Dla tych, którym nie starczyło budek pozostaj? tradycyjne metody planowania i rozwoju rodziny.
W Bieszczadach zauważyłem taki oto sposób na mocowanie budki do drzewa.
Ten sposób stosuje pewien producent z Zielonej Góry, a może i inni, dowcip polega na tym ze t? tasme trzeba oczywiscie poluzowywać. Próbowałem kilka razy i w wiekszosci kończyło sie to uszkodzeniem budki lub tamy. Niestety wyglada na to ze działa tu zasada bierz kase i znikaj, a poniewaz lenicy sa przyzwyczajeni ze budki spadaj? po paru latach więc biznes sie kręci dalej...
Te budki s? bardzo złej jakosci, chyba ze zeczywiscie załozenie bylo że wisz? 1 sezon, potem sa dewastowane przez wszelkie drapiezniki i dziecioły. Kuny i wiewiórki oraz wrony otwieraj? daszki i częstuja sie zawartosci?, a drzewo jak przyrasta na gruboć miażdzy budke... poprostu horror, znam z autopsji bo pewien mój klient obwiesił tym cał? swoja działke w Józefowie k. Wawy.
PS. jak sie jeszcze raz tym fotkom przyjzalem to moze tu łatwiej poluzowac ta tasme, tamte w Józefowie były tak załozone że nie dawało rady, ale i tak jak sie to zaniedba to sie budka rozleci, a jak sie nie rozleci to stanie sie płapka dla ptaków.
Na stronce Ussuri nowa podstrona: skrzynka lęgowa dla jerzyka kilka fotek budki i wymiary wewnętrzne. Chc?c zrobić tak? budkę należy doliczyć gruboć materiału, zazwyczaj 2 cm.
(...)
Otwór wlotowy mozna umiecic tez z boku budki i mocowac j? wzdłuż dłuższego boku, trzeba jednak wtedy wlot umiescic w narożniku aby była jak najwieksza odległoć do gniazda (gniazdo buduj? na końcu budki)
(...)
Mam nadzieję, że sie w maju pochwalisz ile budek powiesiłe i gdzie, amikosiku?
W nawi?zaniu do postu Adama...
Jerzyki przyleciały, to pora się pochwalić. Zbudowałem eksperymentaln? budkę dwukomorow? w otworami rozmieszczonymi niesymetrycznie. Jerzyki u mnie na osiedlu zakładaj? gniazda w otworach stropodachów, odległoć między otworami jest kikadziesi?t cm. Moja skrzynka jest zrobiona z desek długoci 80cm, więc odległoć między wejciami jest podobna. Dla zmiejszenia konfliktów umieciłem otwory wejciowe niesymetrycznie. Skrzynka wisi na balkonie w miejscu, gdzie inni maj? skrzynki na kwiaty - na zewnętrznej stronie cianki balkonu, równolegle do ciany bloku.
Przed zamontowaniem postawiłem skrzynkę na krawędzi balkonu i pstrykn?łem fotkę dokumentaln?. Jak na razie interesuj? się ni? tylko wróble.
Nawi?zuj?c do wieszania budek... Spotykam się często z przeswiadczeniem, że wbijanie gwoĽdzi w drzewo mu szkodzi, w zwi?zkiu z tym budki przywi?zywane s? do drzewa. Na zał?czonym zdjęciu budka przyczepiona została drutem do drzewa - efekt widoczny; drzewo (wierk) urosło, drut nie wytrzymał i pękł, co widać...
Coraz częciej przekonuję się, że otwory wlotowe skrzynek dla mniejszych ptaków musowo powinny byc obite blach?. Wczoraj sprawdzalimy z Marcinem skrzynki w parku miejskim w Łosicach. Wszystkie skrzynki (bez wyjatku) typu B (dla szpaka) były zajęte przez... oczywicie szpaki. Ponadto otwory dwóch skrzynek dla sikor, w których w ub. roku były modraszki (te przez 3 sezony) oraz bogatki, rozkute przez dzięcioła zajęte zostały...oczywicie przez szpaki! Ciekawostk? jest to, że 100% skrzynek jest zajęta. Ale w jednej s? trzmiele! Kolejn? ciekawostk? jest większa liczba mazurków. W ub. roku były w 1 skrzynce, w tym; aż w 6! Kolejn? ciekawostk? jest krętogłów, który zaj?ł t? sam? skrzynkę co rok temu!
Kto pytał o puszczyki w budkach? Przez 10-13 lat puszczyki zajmowały budkę, któr? powiesiłem w łęgu wierzbowo-topolowym w dolinie Bugu. Budka wisiała na starej wierzbie na wys. 6-8 m. Naturalnie ta sama budka nie wisiała przez ten czas, co 5-7 lat musialem zmieniać na inn?. Niemniej ptaki niemal corocznie wyprowadzały młode. Niestety, w ubiegłym roku drzewo wraz z budk? zostało cięte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum