FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Budki dla ptaków - poradnik
Autor Wiadomość
amikosik 

Wysłany: 2004-12-20, 14:04   

Na polach mokotowskich widziałem przmocowan? do latarni budkę 3 lokalow?.
Typowe dla miasta budownictwo wielorodzinne, z wielkiej płyty i zelektryfikowane.

budka.JPG
Plik ściągnięto 1853 raz(y) 34.84 KB

mender 

Wysłany: 2004-12-23, 12:49   

Działdowskie Koło dostało w tym tygodniu od Urzędu Miasta 11 budek dla pustułki. Dalismy stolarzowi budkę wykonan? przez Adama Tarłowskiego na wzór. Powiedzielimy, aby pomalować daszki DREWNOCHRONEM BARIERA. Ech.... niestety stolarz nie posłuchał i zroobił po swojemu. Budki co prawda sa o dobrych wymiarach, lecz niestety sa pomalowane bejc?. Czy bejca co chroni czy tylko daje kolorek?

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-12-23, 22:37   

Cytat:
Jak będzie wygl?dał w przyszłoci serwis tych budek
Chodzi mi o czyszczenie lub naprawę uszkodzeń
Czy miejsc ich wieszania s? naniesione na jak? mapę żeby trafić do każdej
Czy będzie sprawdzany stopień zasiedlenia i przez kogo, ewentualnie straty lęgów (sporo spotykam tam dzięciołów).

No to po kolei:
Z dotychczasowych doswiadczeń wynika ze minimum raz na 3 lata ekipa konserwatorska zajzy do tych budek wieszanych nad Wisł?. Na mapie to mamy zaznaczony rejon wieszania, zaznaczanie budek jest tu troche nierealne, nawet w parkach gdzie mam dokladn? mape rozmieszczenia i tak jej nie uzywam zazwyczaj, w zimie sa dobrze widoczne i niema problemu z znalezieniem. Stopień zasiedlenia będzie poznany po czyszczeniu jesiennym, zazwyczaj waha sie w granicach 80-90%, jesli kto chce sprawdzić to nie widze problemu, wogóle to juz kilka orodków naukowych sie przymierza do wykorzystania budek do różnych badań, wszystkich zachęcam i zapraszam do wykorzystania do tego naszych budek. Co do strat powodowanych przez dzięcioły, to głownie polegaj? one na przerabianu budek A na B poprzez poszerzenie otworów wlotowych..., straty w legach wymagały by dokładnych badań, a wczesniej juz o tym dyskutowalimy.

Cytat:
Jaki to będzie miało wpływ na zasiedlenie naturalnych dziupli których chyba tam nie brakuje

Dobry temat na prace doktorsk?... :idea:

Cytat:
A tak w ogóle to ile jest tych budek

W rejonie o którym piszesz ok. 500 w tym 6 dla traczy, innych wynalazków brak, w Warszawie jest budek nad Wisł? ok 1300, w tym dla traczy 21 i chyba 27 dla pustułek ale z głowy pisze i mogłem sie rypn?ć.

Cytat:
Czy we wszystkich typach budek należy wewn?trz instalować listewki pomagaj?ce ptakom wydostawać się na zewn?trz, nawet w przypadku, jeli do budowy budki zostały użyte deski nieheblowane?

Należy ocenic czy deska jest wystarczaj?co szorstka aby ptak lub nietoperz mógł zahaczyc sie pazurkami. Deski z traka tamowego s? i tak gładkie bez heblowania (takich uzywam i hebluje aby wszystko pasowało i miało wieksz? żywotnoć), z traka tarczowego maja fajne rysy, które wystarczaj? aby nawet pisklaki traczy sie wydostały (takie stosowano na Pomorzu). Listewki w rodku napewno niezaszkodz? a pomog?, w małych budkach ptaki radz? sobie nawet jak ich niema, a tam gdzie s? czasami po kilku latach znikaj?...

Cytat:
Czy bejca co chroni czy tylko daje kolorek?

Raczej daje tylko kolorek, zalezy od rodzaju, ale bejce i tak powinno stosowac sie do elementów drewnianych nienarazonych na deszcz. Nic nie szkodzi aby takie zabejcowane deski pomalować jakim impregnatem (choć to kosztuje, hehe i stolarz widac umie liczyc, bejca to grosze). A najlepiej na daszki przybic jakies linoleum.

amikosik 

Wysłany: 2004-12-23, 23:25   

Ja taż mam pytanie dotycz?ce budek. Jak powinna wygl?dać budka dla jerzyka? Z tego co słyszałem najlepiej jakby otwór miał kształt eliptyczny-poziomy. Ale jak z wymiarami?

amikosik 

Wysłany: 2005-01-05, 12:43   

Zajrzałem na stronę do rozmiarów budek lęgowych. Dla jerzyka głębokoć 50cm !!!
Bez danych na temat wysokoci otwory wlotowego ale przy rozmiarze płyty czołowej 10x20 cm to nie ma za wiele do wuboru.
Jak to jest też z otworem wejciowym? Jerzyki s? różnych rozmiarów?
Porównałem też ze stron? ussuri i nic się nie zgadza!!!

Jak to jest z budk? dla jerzyka? Czy kto mnie proszę, owieci?
Chcę tak? zrobić i się pogubiłem.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-05, 15:16   

dla mnie autorytetem w dziedzinie budek jest Adam i nie mam podstaw by nie ufać w jego wiedzę i dowiadeczenie., tym bardziej że Jego budki s? sprawdzone.

amikosik 

Wysłany: 2005-01-05, 17:23   

Nie kwestionuje autorytetu Adama ale budki dla jerzyków chyba jednak mog? być poziome.
Tutaj znalazłem trochę więcej specjalistycznych budek:
http://www.nietoperek2.webpark.pl/budki_ptaki.html
Budka na stronie Adama ma charakter bardziej uniwersalny i może służyć dla kilku gatunków.
Pamiętam jak prof. Luniak mówił że jeszcze lepiej jak kształt otworu wejciowego ma kształt poziomego owalu. Jerzyki przylatuj? póĽno i agresywnie walcz? o miejsca lęgowe.
Potrafi? eksmitować wróbla albo szpaka z wygodnego lokalu. St?d też pewnie zamieszkuj? budki dla szpaków takie jak na ussuri.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-01-05, 17:26   

trochę na marginesie :D

ciekawe czy autor (nasz forumialny Grzegorz) fotki budki nietoperzowej (tej z prawej) pod adresem:

http://www.nietoperek2.we...dki_nietop.html

wie, że ona tam jest :] :P

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

amikosik 

Wysłany: 2005-01-05, 17:41   

Nie widzę znaczka (c) ale też nie widzę podpisu kto jest autorem zdjęcia.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-05, 17:53   

Cytat:
Pamiętam jak prof. Luniak mówił że jeszcze lepiej jak kształt otworu wejciowego ma kształt poziomego owalu.

i taki włanie maj? budki które wykonuje Adam.

amikosik 

Wysłany: 2005-01-05, 18:08   

Ja patrzyłem tylko ja stronę www i tam niestety niczego takiego nie umiecił.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-05, 18:13   

i tutaj bura należy się Adamowi, bo na jego stronie znajduje się ułamek tego co On robi................
Adam!!!!!!!!!!!!!!!!!! aktualizować stronę!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szybszy 

Wysłany: 2005-01-05, 19:13   

Corvus napisał/a:
i tutaj bura należy się Adamowi, bo na jego stronie znajduje się ułamek tego co On robi................
Adam!!!!!!!!!!!!!!!!!! aktualizować stronę!!!!!!!!!!!!!!!!!

To nie do Adama to do webmastera - pani M. :-D Prosimy o flashowe animacje gdzie możemy wcielić się w rolę ptaka i "wejć" do każdej z budek. W tle ma grać trel godowy ptaka najczęciej zamieszkuj?cego dan? budkę. :?

amikosik 

Wysłany: 2005-01-05, 20:17   

Ooooo ....... i będziemy mogli we flashowych budkach znieć flashowe jajka?

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-01-05, 20:42   

Koledzy spokojnie, wszystko bedzie w swoim czasie, to ja nie mam czasu pisac, webmasterka tu nic nie winna a wrecz przeciwnie. Stronka o budce dla jerzyków własnie sie robi, na specjalne życzenie amikosika.

Na forum co niecos juz pisałem o tych budkach,
podany tez tam jest link do wersji niemieckiej, któr? udoskonaliłem :-D Historia pewnej budki
trzeci post od końca

Odpowiedz do tematu