FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Budki dla ptaków - poradnik
Autor Wiadomość
goeta 

Wysłany: 2008-05-28, 20:46   

Gdzie mogę znaleźć informację odnośnie budowy budki dla zięby albo innych łuszczaków, czy w ogóle takie istnieją ?
Z góry dziękuje

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-05-28, 21:16   

goeta napisał/a:
budki dla zięby
Zięba sama buduje gniazdo :] Wydaje mi się że większość łuszczaków też ;)

amikosik 

Wysłany: 2008-05-28, 22:33   

Spotcheck napisał/a:
Badanie kiedy i w których miejscach dzięcioły rozkuwają budki może być ciekawe ! ..Dno musi schować się między ściankami -powinno być najgrubszą użytą deską ( od 4cm ,przy gr. ścianek od 2.5 cm ). Byłoby miszczem użyć wkrętów do drewna ( z wcześniejszym nawierceniem by drewno nie pękło przy skręcaniu ) +zaszpachlowanie szpar i otworów po śrubach. Deskę denka pomalować dookoła ,nasypać trocin do środka by pachniało żywicą. Mocowanie podwójnego dna osłabi deski -jest to rozwiązanie zarezerwowane dla tajnych agentów ! Należy tak dłubać by estetyka stała się koniecznym dodatkiem.

Coś za bardzo kombinujesz z tymi skrzynkami. Zdecydowanie polecam kontakt z Adamem - SKRZYNKOWYM GURU. Tysiące jego skrzynek wiszą w całej Polsce- to są lata doświadczeń i praktyki. Ty natomiast próbujesz wynaleźć koło.

Adam Tarłowski
tel. 606 277 567
ussuri@ussuri.pl..
http://forum.bocian.org.pl/viewforum.php?f=50

Spotcheck 

Wysłany: 2008-06-16, 11:35   

Kształt skrzynki lęgowej jest dowolny -idąc za amikosikiem -kula -miszcz! U "Nowobogackich" w eksponowanej części zieleni/ogrodu można nawiązać do budynku obok :kształtem (daszku) ,kolorem.. W innym klimacie -budkę wyciętą w pniaku ,w ogrodzie japońskim -ptaki zamieszkają w symbolicznej wiszącej latarence ,no nie?

kOKOn 

Wysłany: 2008-09-12, 09:46   

Czy ktoś stosował, wokół otworu wlotowego budki, zamiast blachy kawał gumy albo linoleum?
Wydaj mi się, że taki materiał mógłby skuteczniej chroniłby otwór wlotowy przed rozkuwaniem.

jurek1988 

Wysłany: 2008-09-12, 15:40   

Ciekawy pomysł! :res:
Niedługo będę zmieniał przednie ścianki w zniszczonych budkach, wypróbuję :oki:

Odpowiedz do tematu