FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Budki dla ptaków - poradnik
Autor Wiadomość
Batman 

Wysłany: 2005-10-04, 17:55   

Mam tak? sam? budkę, u siebie na słupie, tylko ten patyk uci?łem. Była do dostania na jakiej kampanii edukacyjnej w zeszłym roku - ja j? dostałem na targach Poleko

dzikus 
Wydział: SiMR

Wysłany: 2005-11-28, 11:37   

Mam pytanie dotyczące budowy budki.
Chodzi o konstrukcję przedniej ścianki umożliwiającą otwieranie.
Po analizie obrazków, które autor umieścił na stronie http://ussuri.pl doszedłem do wniosku, że budowa musi wyglądać jak na którymś z moich rysunków (budka dla bogatki A).
Pytanie: Czy druga deska powinna sięgać aż do samego dołu skrzynki (rys. z prawej)?
Myślę:
Ze względów wytrzymałościowych na pewno tak. Deska stabilnie opiera się o dno budki.
Jednak wstawienie w ten sposób deski zmniejsza przestrzeń wewnątrz o dobre 20mm (przeróbka mojej starej budki odpada).
Także budując nową budkę należałoby zastosować boczne ścianki szersze o grubość tej deski, dłuższy daszek i dno.
Zwłaszcza przy seryjnej produkcji (szczególnie dużych budek) ma to konkretne znaczenie (koszt, ciężar).
Zastosowanie krótszej deski pozwala zmniejszyć gabaryty budki. Powiększona dolna część budki chyba powinna pomieścić gniazdo (około 135mm wysokości; można zwiększyć).
Nie wiem czy (młode) ptaki nie będą miały trudności z wydostaniem się (to wada czy zaleta).
Wadą takiego rozwiązania jest to, że ściana frontowa praktycznie spoczywa na gwoździu (można zastosować dwa).
Inny mój pomysł to zastosowanie listewki na dole (rys), która rozwiązuje problem przeciążonych gwoździ.
Proszę o komentarze.

[ Dodano: 2005-11-28, 11:50 ]
Pszepraszam nie wiem jak wkleić obrazki.

krotka-m-hyb.JPG
Plik ściągnięto 2052 raz(y) 55.73 KB

Budki.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 120 raz(y) 68.33 KB

mender 

Wysłany: 2005-11-28, 12:27   

Moim zdaniem pomysł arcyciekawy i logiczny, brawo! :grin: Poczekajmy jednak na wypowiedź naszego forumowego eksperta od budek - Adama.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-11-28, 12:51   

dzikus napisał/a:
Ze względów wytrzymałościowych na pewno tak

Potwierdzam, szczególnie w małych budkach typu A i B, stosowanie takich wynalazków nie sprawdza sie na dłuzszą metę, projekt prof. Sokolowskiego zweryfikowalo juz chyba 80 letnie stosowanie takich budek, dwie pełne deski to najlepszy wariant. (trzeba zobaczyc jak wygladaja ścianki wewnętrzne po kilku latach korzystania przez ptaki z budki, wtedy wszystko bedzie jasne...)
W budkach D czasami stosuje take rozwiązanie - pojedyncza deska frontowa z listwami mocującymi na dole i na górze podobnie jak na rysunkach Dzikusa. W budkach typu E, a wiec najwiekszych tylko tak. Jednak róznica polega na tym, że w wiekszych budkach mozna to zrobic solidnie - duze fragmenty desek przykręcone lub przybite kilkoma gwoździami/wkretami. Ostatnio z powodzeniem w budkach E stosuje otwieraną tylko dolną część przedniej ścianki, góra z otworem wlotowym przykręcona na stałe - puszczykom sie podoba :)
Oczywiście, takie rozwiazanie oszczednosciowe można zastosowac, szczegolnie jesli chodzi o przeróbke jakiejs starej budki, jednak w skali masowej nie polecam ze wzgledu na kłopoty z jakoscia. Duzo takich wynalazków oszczędnosciowych wisi w lasach i straszy brakiem przedniej ścianki, lu b scianka ta telepie sie w budce...

dzikus 

Wysłany: 2005-11-30, 12:40   

Dzięki za opinie.
Mam jeszcze jedno zagadnienie:
Czy budka A może wisieć w bezpośredniej blizkości budki B?
U mnie na podwórku już kilka lat wisiała budka dla szpaków na brzozie (około 7m nad ziemią).
W tym roku powiesiłem budkę A około 2m niżej na pniu oddalonym o góra 2 metry.
Szpaki wprowadziły się wczesną wiosną.
Nie jestem pewien czy odchowały młode. Być może kot się pożywił albo jakaś kuna.
Sikorki także się pojawiły ale nie wiem czy nie za późno (chyba w maju; szpaków już chyba nie było). Miały młode (głośno piszczały). W pewnym momencie wyleciała mała sikorka ale nie umiała latać, piszczała. Stara na drzewie również chałasowała. Jako że kot był w pobliżu postanowiłem włożyć ją spowrotem do budki. Wszedłem na drzewo i wrzuciłem ją do utworu budki. Od razy zamilkła (chyba nie złamała sobie karku?)
Po kilku dniach ciszy otworzyłem budkę. Wewnątrz były dwie nieżywe młode sikorki. Jedna już trochę rozłożona. W gnieździe było trochę mrówek.
Czy to mrówki uśmierciły ptaki?
Czy sikorki nie jedzą mrówek?
Czy to normalne, że były tylko 2 młode?
A może to jakiś drapieżca wybił młode?
Czy aby sikorki nie wyprowadzają dwóch lęgów?
Jak obecność szpaków wpłynęła na zachowanie bogatek?
Kiedy sikorki powinny zacząć pojawiać się w budce?
Proszę o komentarze.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-11-30, 15:22   

dzikus napisał/a:
Czy budka A może wisieć w bezpośredniej blizkości budki B?

Lepiej nie za blisko, bo szpaki wścibskie są i samą swoją obecnością hałaśliwą na wiosne płoszą sikory, lepiej powiesic gdzies dalej, np. sasiednie drzewo ale wlot z drugiej strony niz budki B.
dzikus napisał/a:
Czy to mrówki uśmierciły ptaki?

wątpie, raczej pożywiały sie martwymi sikorami
dzikus napisał/a:
Czy sikorki nie jedzą mrówek?

chyba jedzą, ale nie jestem pewien, za to krętogłów je głownie mrówki
dzikus napisał/a:
Czy to normalne, że były tylko 2 młode?

prawdopodobnie te 2 młode to te chore, osłabione lub najpóźniej wyklute, które nie opusciły budki razem z całym lęgiem. Normalnie bywa 5-11 młodych
dzikus napisał/a:
A może to jakiś drapieżca wybił młode?

raczej nie, były by wtedy jakies slady w budce, np. pogryzione pióra, lecz kot mógł wyłapac częsc podlotów juz poza budką
dzikus napisał/a:
Czy aby sikorki nie wyprowadzają dwóch lęgów?

wyprowadzają
dzikus napisał/a:
Jak obecność szpaków wpłynęła na zachowanie bogatek?

byc moze był to własnie drugi lęg, a sprowadziły sie do budki gdy u szpaków było juz spokojniej
dzikus napisał/a:
Kiedy sikorki powinny zacząć pojawiać się w budce?

pojawiają sie całą zimę, szczególnie na nocleg, sezon legowy - budowa gniazda - od 15 marca

dzikus 

Wysłany: 2005-12-05, 14:37   

Bardzo dziękuję za rozwianie wszystkich wątpliwości.
Coś będę musiał zrobić z tymi budkami żeby za rok nie było podobnych konfliktów.

[ Dodano: 2005-12-06, 10:55 ]
Mam kolejne pytanie.
Chodzi o uzuwanie gniazd z budek po sezonie lęgowym.
Czytałem, że chodzi o pasożyty.
Ale:
Czy jeśli nie usunę starego gniazda to zrobi to ptak na wiosnę?
Czy będzie budował gniazdo na starych śmiesiach (mniej roboty z noszeniem materiału)?
Dziko żyjącym ptakom nikt z dziupli nie wyjmuje gniazd i dają sobie radę.

[ Dodano: 2006-01-04, 13:01 ]
Czy kierunek powieszenia budki na drzewie ma jakieś znaczenie dla ptaków?
Z której strony drzewa najlepiej powiesić budkę?
Jak to się ma do poszczególnych gatunków ptaków?
(jeśli chodzi o puszczyki to chyba najlebszy jest kiesunek północny-zacieniony?)
Czy naturalne dziuple dzięcioły wykuwają z jakichś specyficznych kierunków,
czy tam gdzie im wygodniej (miększe drewno)?

Spotcheck 

Wysłany: 2008-02-06, 10:15   

Budki wieszamy plecami do kierunku huraganów w danej okolicy,w zimie kierunki są przeciwne :cry: Należy powiesić ją odchyloną min5cm od pionu-otworem w dół. Za Dzikusem rozwinę myśl;dobra praktyką są budki o wymiarach wg.mistrza p.Sokołowskiego jednak z potrójnie wierconą deską czołową czy z przedsionkiem,gankiem.Budkę malujemy-cały czas chodzi o bezpieczeństwo ptaka. Mimo tego co Wasz guru" z USSURI p. Tarłowski lansuje na swojej stronie www...

jurek1988 

Wysłany: 2008-05-22, 20:06   

:twisted:
Dzisiejszy spacer:
Prawie wszystkie moje budki rozkute przez dzięcioła dużego. Mimo podwójnej ścianki i przedłużenia otworu klockiem do 6 cm...
Niektóre budki były wokół otworu obite blachą i i tak zostały rozdzióbane.
Rozszalały się te dzięcioły na dobre. A do tego stały się cholernie uparte. Po pewnym czasie z rozdzióbywania rezygnują, by po paru dniach dokończyc dzieło. Ehh...

Jedyne (wątpliwe)pocieszenie- jedna rozdzióbana budka została zajęta przez szpaki.

Przyda mi się taka nauczka na przyszłośc. Przed następnym sezonem wymienię fronty na takie z klockiem dębowym, dodatkowo obiję górę frontu blachą. Nie daruję :twisted:

Parę lat temu Adam pisał o dzięciołach w tym wątku. Może macie świeże informacje na ten temat?

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-05-23, 10:11   

Czy ktoś może mi doradzić jak się robi budki..??A nawet pokazać instrukcje itp w necie...??Bo ja już raz probowałem ale nie wyszło...! :/ Z góry dziękuje..... :]

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

lagopus 

Wysłany: 2008-05-23, 10:48   

Eryk, to nic trudnego, wystarczy skorzystać z pomocy www.google.pl :)
wpisz budki lęgowe dla ptaków i wyświetli Ci się co najmniej kilkanaście wartościowych stron :oki:

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-05-23, 12:07   

Dal tych co chcą robić budki dla ptaków,pilchów i nietoperzy...! :-D
http://www.ussuri.pl/index.htm

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Spotcheck 

Wysłany: 2008-05-26, 11:37   

Hej! Mam pytanie do jurek88 -czy rozkute budki były pomalowane ? Dopuszczam taki romans ,że dzięcioły mniej chętnie stukają w pomalowane. Poza konkursem -zauważyłem w tvp ,że p. Tarłowski wieszał m.in. budki z pomalowanym tylko daszkiem ,hee -kropla drąży skałę ..Otóż najbardziej "pracuje'' dno skrzynki i to ono odpada -jeśli malować daszek ,nie malować ścianek ,to koniecznie pomalować właśnie nieszczęsne denko. Tak tutaj ,podobnie jak dla budowlańców -najgroźniejsza jest wilgoć.

jurek1988 

Wysłany: 2008-05-26, 12:23   

Pomalowałem w całości...
Widzę, że Spotcheck jesteś w temacie :)
A widziałaś już może takie odpadające dna? Też o tym myślałem, że pod wpływem grzybów mogą się rozpaść, deska jest mała, niegruba i sporo w niej gwoździ, przez co wzrasta możliwość pęknięcia po całej długości.
A co Ty na to jakby dawać od spodu jeszcze jedno, większe (szersze i dłuższe o grubość ścian) denko i przybijać je do bocznych ścianek i dna? Wartość estetyczna budki raczej by nie wzrosła, ale "żywotność" jak najbardziej.

Spotcheck 

Wysłany: 2008-05-26, 15:24   

Badanie kiedy i w których miejscach dzięcioły rozkuwają budki może być ciekawe ! ..Dno musi schować się między ściankami -powinno być najgrubszą użytą deską ( od 4cm ,przy gr. ścianek od 2.5 cm ). Byłoby miszczem użyć wkrętów do drewna ( z wcześniejszym nawierceniem by drewno nie pękło przy skręcaniu ) +zaszpachlowanie szpar i otworów po śrubach. Deskę denka pomalować dookoła ,nasypać trocin do środka by pachniało żywicą. Mocowanie podwójnego dna osłabi deski -jest to rozwiązanie zarezerwowane dla tajnych agentów ! Należy tak dłubać by estetyka stała się koniecznym dodatkiem.

Odpowiedz do tematu