Wysłany: 2004-02-17, 14:49 Apel - mam nadzieję konstruktywny
Zakopmy topór wojenny. W większoci lenicy, ochroniarze, zieloni itp. maj? na sercu ochronę naszej przyrody. Skupmy się na konkretach. Każdy z nas ma szansę wpłyn?ć na kształt Programu Ochrony Przyrody, który raz na 10 lat jest sporz?dzany w każdym nadlenictwie. Przed rozpoczęciem prac odbywa się tzw. I KTG (komisja techniczno gospodarcza). Zapraszani s? na ni? również przedstawiciele lokalnych i regionalnych organicacji. Aby nie być gołosłownym np. w pimie RDLP w Białymstoku na I KTG dotycz?c? prac urz?dzania lasu dla Nadlenictwa Supral zaproszeni sa m.inn.
- Pólnocnopodlaskie Towarzystwo Ochrony Ptaków,
- Narodowa Fundacja Ochrony ?rodowiska Biuro Porozumienia "Zielone Płuca Polski",
- ?wiatowy Fundusz Na Rzecz Przyrody,
- Komitet Ochrony Orłów,
- Klub Przyrodników,
- Stowarzyszenie Uroczysko.
Jest to pierwsze lepsze pismo jakie mi wpadło w ręce (mam nadzieję, że nie naruszam tutaj jakich przepisów). Gdy kto został pominięty a przyjedzie, pewnie też nie będzie wyrzucony. Rzecz jest w tym, że na większoci z tych spotkań s? przedstawiciele jednej góra 2 organizacj pozarz?dowych (dodam, że zapraszane s? również wszystkie samorz?dy z danego terenu). Na takie spotkania należy przyjeżdzać przygotowanym. Nie mówić tylko ogólnie, że należy dbać o ptaszki i zwierz?tka, bo to każdy wie. Ale gdy znamy np. lokalizaję gniada jakiego drapieżnika, a wiemy że nie ma jeszcze ustalonej strefy, to możemy to zgłosić (często bywa na KTG też Wojewódzki Konserwator Przyrody). Jeli na tym terenie występuje jaki rarytas przyrodniczy, który wymaga jakiego specjalnego traktowania to też możemy zgłosić taki wniosek. Nikt nie gwarantuje, że każdy wniosek zostanie zaakceptowany, natomiast gwarantuje to ,że będzie rozpatrywany. Z moich dowiadczeń wynika, że najczeciej przyjeżdża kto z Komitetu Ochrony Orłów. Sporo ich wniosków jest uwzględnianych, a dzięki uwagom, często krytycznym, program jest lepszy. Bywa też niestety i tak, że kto doć agresywnie domaga się spełninia wszystkich postulatów, co bywa nierealne z uwagi na rodki finansowe i jest wtedy przepychanka jak na dzisiejszym forum i w końcu wszyscy się zrażaj? do siebie. Gor?co namawiam do uczestniczenia w tego typu spotkaniach , tzn przed rozpoczęciem prac. Maciek pisał wczeniej o wykładaniu planu do opiniowania. To moim zdaniem za póĽno, lepiej wczeniej wpływać na kształt planu, niż póĽniej wytykać jakie usterki.
A czy moje madlenictwo udostępni mi taki plan lub przynajmniej powie kiedy będzie tworzony nowy? Czy jest może jaka strona internetowa, która pokazuje jakie gminy (nie mówi? już o konkretnych zbiorowiskach lenych) wchodz? w skład danego nadlenictwa? Domniemywam, że nadlenictwa nie pokrywaj? się z powiatami.
Całoć jest nudna jak flaki z olejem, ale interesuj?cy tekst jest od str. 134, szczególnie zał?czniki ( "w sprawie konsultowania - z samorz?dami terytorialnymi oraz lokalnymi i regionalnymi organizacjami społecznymi - przedsięwzięć z zakresu trwale zrównoważonej gospodarki lenej oraz zadań wynikaj?cych z programu ochrony przyrody, projektowanych dla nadlesnictwa w planie urz?dzenia lasu").
Namor, popieram i potwierdzam w całej rozciagłoci to co tu napisałe. Kazdy zainteresowany ma możliwoć wpływania na kształt i treć programu ochrony przyrody. Dla mnie na przykład, jako wykonawcy tego typu opracowań bardzo ważne sa wszelkie dane dotycz?ce cennych obiektów przyrodniczych na terenie konkretnego nadlenictwa. To prawda, że na KTG sa zapraszania przedstwaiciele zarównowo organizacji przyrodniczych jak i lokalnych społecznoci. Co prawda rzadko się zjawiaja (moze odstrasza ich nazwa Komisja Techniczno-Gospodarcza???)
I żeby nie być gołosłownym. Pisze obecnie Program dla Nadlesnictwa Gołdap. Jeżeli kto z Was ma informacje o cennych przyrodniczo elementach - gniazdach drapieżników, stanowiskach rzadkich rolin itp. to proszę o kontakt. Zacznijmy w końcu działać.
Czy jest może jaka strona internetowa, która pokazuje jakie gminy (nie mówi? już o konkretnych zbiorowiskach lenych) wchodz? w skład danego nadlenictwa? Domniemywam, że nadlenictwa nie pokrywaj? się z powiatami.
To prawda, podział na nadlesnictwa i Regionalne Dyrekcje LP nie pokrywa się z podziałem administracyjnym kraju. S? np nadlenictwa które administruj? na terenie kilkunastu powiatów i kilku województw.
Ale tego typu szczegółowe informacje zawsze można znaleĽć w Elaboracie planu urz?dzenia lasu dla konkretnego nadlenictwa i często w programie ochrony przyrody. Poza tym na stronach internetowych poszczegolnych dyrekcji i nadlenictw sa orientacyjne mapki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum