FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia po spotkaniach oddziałowych... :)
Autor Wiadomość
Marfu 

Wysłany: 2004-10-19, 20:12   

Kto nie byl, niech zaluje. Michal Zmihorski obiecal napisac cos o swoich wynikach i o mozliwosciach pobadania pojdziek w przyszlym sezonie wiosennym, wiec czekajmy az sie odezwie na ptakach.

Mirek 

Wysłany: 2004-10-19, 20:49   

I tyle o zebraniu?! Michał odezwie się na naszym Forum?

Judy 

Wysłany: 2004-10-19, 21:31   

Cytat:
Kto nie byl, niech zaluje

Żałować można, ale poważni ludzie się ucz? w takich godzinach :wink:

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-10-22, 15:27   

Cytat:
Kto nie byl, niech zaluje.

owszem - żałuję i to bardzo zwłaszcza, że byłem w 1/3 drogi na zebranie jak mi się zagotowała woda w chłodnicy :/ i niestety musiałem wracać... w dodatku jestem przez to uziemiony w Wa-wie i wpadam do sieci tylko czasem jak jestem u Sika :|

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2004-10-22, 21:06   

Tak czy siak nie mogłem być, a sowy mnie interesuj? - to dobrze, że Michał Żmichorski napisze w "Ptakach" :)

PS. Wskazane przypominki uczynnego duszka na SB o zbliżaj?cym się spotkaniu wtorkowym :wink:

Marfu 

Wysłany: 2004-11-15, 08:42   

Przypominam o zebraniu Oddzialu Warszawskiego - 16 listopada (wtorek) Marcin Brzezinski opowie o norce amerykanskiej, a w dyskusji spodziewa sie pytan o szopa pracza.

Tradycyjnie - 18.00, Wyzsza Szkola Ekologii i Zarzadzania, Reytana 16.

Osoby majace zarezerwowane kalendarze z robalami... Powinny sie stawic...

[ Dodano: 16 Lis 2004 09:57 pm ]
Kto nie byl, niech znowu zaluje. Solidna porcja wiedzy o norce amerykanskiej i jej wplywie na ptaki. I na norke europejska.

W paru slowach. Norka wystepuje na calym kontynencie polnocnoamerykanskim. W Polsce w hodowli od lat 50., na wolnosci od poczatku lat osiemdziesiatych. Obecnie najwiecej jej jest w Polsce NE, mniej NW. Na poludniu jeszcze prawie nie wystepuje.

Na Mazurach jej zagęszczenia siegaja 10 os. / 10 km linii brzegowej jeziora. To bardzo duzo, chociaz na Slonsku dochodzi do 20. Zyje do lat trzech, czyli krotko. Jest bardzo plastyczna, zarowno jezeli chodzi o srodowisko, jak i o pokarm. Pokarm to głównie (w przeliczeniu na biomase) plazy, ryby, raki, w mniejszym stopniu ptaki, ssaki, owady.

Eksperymentalnie sprawdzano, jak czesto znajduje gniazda ptakow - byla gatunkiem, ktory najczesciej znajdowal gniazda z jajami (potem dzikie psowate, wydra, inne).

Im wieksze zageszczenie lyski i perkoza dwuczubego , tym wiecej jest ptakow w pokarmie. Norki zyjace w poblizu kolonii ptasich maja w pokarmie wielokrotnie wiecej ptakow. Czyli, ze korzystaja z tego pokarmu jak jest dostepny.

Sprawdzano, jakie jest pozyskanie przez mysliwych krzyzowki - w latach 1980-1997 spadlo. Najsilniej w NE Polsce, mniej w innych, a w poludniowej wcale... Pizmak - podobnie, ale spadek w NE Polsce - przeogromny! Jest to rownoczesne z wejsciem norki do Polski.

Na Mazurach liczebnosc lyski spadla od lat 70. okolo 50 razy. Perkoza dwuczubego nie, ale zmienil swoja biologie rozrodu - dzis legnie sie w wielkich koloniach, do 400 par. Na Słonsku bardzo duze straty zwiazane z norka ponosza labedzie, gesi i kaczki. Zwlaszcza w koszach legowych :-( - podczas wiosennych zalewow kosze zachecaja ptaki do pozostania, ale jednoczesnie sa dla norek jedynymi miejscami bez wody, wiec...

Skad sie wziela w Polsce? Przyszla ze wschodu, gdzie ja wypuszczano, aby byla w srodowisku. Oraz oczywiscie uciekinierzy z ferm hodowlanych (to glownie polnocnyzachod Polski i zachod). Czy sie te dwie populacje polaczyly - nie wiadomo. Czy dzis dalaby sobie rade bez uciekinierow z hodowli - nie wiadomo, ale pewnie tak.

Czy cos mozna zrobic - NIC...

Czy ich ofiary sie przystosuja do nowego drapieznika - NIE WIADOMO...

Niestety, norka europejska przegrywa z norka amerykanska - ta ostatnia jest wieksza, silniejsza, jej samce chetnie... tentego z samicami europejskiej, po czym samice europejskiej juz nie maja ochoty. Wszedzie, gdzie pojawia sie norka amerykanska, europejska zanika.

To tyle.

Mirek 

Wysłany: 2004-11-16, 22:11   

Niezły wykładzik. Takie ładne zwierz?tko, a tyle narobiło zamieszania w przyrodzie!

NORBERT 

Wysłany: 2004-11-17, 08:30   

No i wychodzi na to że norka ostro daje się we znaki amerykańskiemu piżmakowi i rakowi

Ja dodam tak? ciekawostkę
Na pytanie co następne po jenocie, norce i szopie
Padła odpowiedĽ że idzie wiewiórka szara
Podobno przechodzi już Alpy
A więc b?dĽmy czujni

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-11-17, 19:35   

Z t? wiewiór? to naturalna ekspansja??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Marfu 

Wysłany: 2004-11-17, 20:27   

No - jest to gatunek z Ameryki, wiec zostala sprowadzona do Europy, a dalej juz sie rozlazi sama.

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-11-18, 14:33   

drobne uzupełnienie tego co napisał Marfu oraz sprostowanie, ale od pocz?tku.

Samce odławiane s? wielokrotnie częciej. Nie wynika to z dysproporcji liczebnoci płci a jedynie z tego, że samce s? o wiele bardziej mobilne i przez to łowione częciej. Samce chwytano do ponad 4 km a samice jedynie do 500 m.

Cytat:
Na poludniu jeszcze prawie nie wystepuje.

wydaje mi się, że te dane nie s? najnowsze - chyba dotycz? lat 90-tych. Obecnie prawdopodobnie jest już dokładnie wszędzie ale to oczywicie wymaga potwierdzenia.

Cytat:
bardzo plastyczna, zarowno jezeli chodzi o srodowisko, jak i o pokarm

przy czym nacisk na pokarm. Rzeczywicie wygl?da to tak, że jeli w okolicy jest jaka kolonia to automatycznie skacze w pokarmie udział ptaków i to ostro... :/
Zaznaczyć tu należy, że jednak ze względu na metodykę (analiza odchodów) można się spodziewać, że zaniżony jest udział np. łatwostrawialnych jaj ptaków.

Cytat:
Eksperymentalnie sprawdzano, jak czesto znajduje gniazda ptakow - byla gatunkiem, ktory najczesciej znajdowal gniazda z jajami (potem dzikie psowate, wydra, inne).

np. na jeziorze Łuknajno ponad 70% gniazd testowych (z jajami oczywicie kurzymi) wyjadały norki (n=245)

Cytat:
Na Słonsku bardzo duze straty zwiazane z norka ponosza labedzie, gesi i kaczki

nie do końca - łabędzie sobie radz? co dziwiło autora ponieważ gęsi s? niewiele mniejsze a straty s? dużo większe... jednak wydaje mi się, że łabędĽ jest jednak sporo większy i w dodatku bardzo zdeterminowany w obronie gniazda i młodych...

Cytat:
Skad sie wziela w Polsce? Przyszla ze wschodu, gdzie ja wypuszczano, aby byla w srodowisku

Pierwsze stwierdzenie na przełomie lat 70 i 80 w Białowieży co bardzo mocno sugeruje kierunek ekspansji...

co do dolewu krwi z ferm hodowlanych nie jest sprawa jeszcze doć jasna. Prawdopodobnie takie dolewy nie maj? wpływu na istnienie populacji tego ssaka (przypuszczalnie mog? jedynie wpływać na zagęszczenie). To oczywicie tylko spekulacje - potrzebne s? badania genetyczne stwierdzaj?ce stopień spokrewnienia dzikich z fermowymi. Problem jednak jest spory ponieważ właciciele ferm patrz? nieufnie na tego typu przedsięwzięcia...

U nas jak wiadomo powstaj? nowe, wielkoobszarowe fermy. Problem polega na tym, że znowu stajemy się mietnikiem Europy. W Skandynawii zaostrzono przepisy i biznesmeni zwi?zani z fermami przenosz? się do Polski - maj? tani? siłę robocz? oraz sprzyjaj?ce temu procederowi przepisy... Jeli polscy politycy w porę się nie zreflektuj? i nie zaostrz? przepisów nie będziemy spać spokojnie bo tak na prawdę duże zagęszczenie może być poważnym zagrożeniem dla rodzimej fauny...

Na zakończenie dodam, iż norka amerykańska wypełniła niszę ekologiczn? po norce europejskiej i demonizowanie jej roli w przyrodzie nie do końca wydaje się uzasadnione...

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-11-18, 14:36   

Mopek napisał/a:
Na zakończenie dodam, iż norka amerykańska wypełniła niszę ekologiczn? po norce europejskiej i demonizowanie jej roli w przyrodzie nie do końca wydaje się uzasadnione...

Wpadła czy sama j? sobie zrobiła? ;)

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-11-18, 14:37   

wpadła - norka europejska wymarła u nas długo przed pojawieniem się amerykańskiej

Marfu 

Wysłany: 2004-11-18, 16:31   

Cytat:
Cytat:
bardzo plastyczna, zarowno jezeli chodzi o srodowisko, jak i o pokarm

przy czym nacisk na pokarm.

Nie. Z naciskiem na oba. ?rodowiska wybiera wszelkie brzegowe z woda, albo podmokle - moga byc to rzeki, jesiora, stawy, kanaly... wszystko.

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-11-18, 16:40   

hmm... no nie wiem ale to dla mnie jednak mała plastycznoć... brzegi rzek, jezior i innych akwenów to nadal styk l?du z wod? - znam zwierzęta o wiele większej plastycznoci

w dodatku jak potwierdził Marcin norka niechętnie wypuszcza się zbyt daleko w gł?b akwenów (przez co perkozy tworz? kolonie z dala od trzcinowisk, w głębi zbiornika), a i niechętnie wypuszcza się w gł?b l?du co daje możliwoć funkcjonowania np. tchórzowi

Odpowiedz do tematu