|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Walne zgromadzenie członków TP Bocian |
Autor |
Wiadomość |
xhardcorex
Jerzy Jeż

|
Wysłany: 2011-11-09, 23:29
|
|
|
Po pierwsze, mi też się nie podoba, że zazwyczaj kompensacją do inwestycji są budki, ale tak jest chyba wygodniej, zwłaszcza dla inwestorów, czy z korzyścią dla ptaków... wątpię.
Po drugie: zdarzyło mi się czyścić budki różnego typu i różnych producentów. Zapewniam, że lepiej zapłacić Adamowi 2 lub 3 krotną cenę, niż kupować budy np. z Hajnówki. Za mercedesa zawsze trzeba było zapłacić więcej niż za Daewoo Dobrze jak jakość jest proporcjonalna do ceny. Czy trzeba było ustalać wyłączność Adama na dostawy?... nie wiem (o ile to prawda co Wiesiek pisał !)
Marek Kowalski napisał/a: | "Społecznie to ja się bawię z dziećmi po południu" | Jak każda osoba, która żyje z OP.
Błażeju, czy koordynowałeś projekt pilchowy z myślą, że nie weźmiesz za to ani grosza
Wykonana dobrze praca = adekwatne do niej wynagrodzenie |
_________________ 25.10 mamy szansę wykopać złodziei i aferzystów, którzy od 25 lat zadłużają nasz kraj. Nie głosuj na bandę PO; PiS; PSL; SLD bo to przez nich płacisz tysiąc złotych na obsługę długu. Popierając Partię KORWIN wybierasz Wolną Polskę. W imieniu patriotów dziękuję za Twój głos.
 |
|
|
|
 |
vermilion
|
Wysłany: 2011-11-10, 00:08
|
|
|
Warto chyba sprostować nadinterpretację "monopolu budkowego" wg Wieśka Kalickiego
"Zarząd upoważnia członków Zarządu do kupowania skrzynek lęgowych od Adama Tarłowskiego bez analizy ceny" - tak brzmi tekst decyzji "monopolowej"
Czy jest, gdzieś w niej napisane, że TP "Bocian" ma kupować budki wyłącznie od Adama Tarłowskiego? Nie trzeba mieć IQ Einsteina żeby wywnioskować, że NIE
Dlaczego taka uchwała? Tylko dlatego, że Wiesiek Kalicki wywierał presję, aby przed każdym zakupem budek sprawdzać oferty rożnych firm i wybierać najtańszą. Bo wg niego Adam ma drogie. Prawdą jest, że Adam nie ma najtańszych budek, ale jest to solidny produkt. Każdy kto miał chodź trochę do czynienia z budkami wie, że cena nie idzie z jakością i że warto zapłacić więcej i zainwestować w budki lepsze jakościowo.
W każdym bądź razie Adam Tarłowski nie jest jedynym producentem budek u którego Bocian składa zamówienia. Biuro siedleckie w zasadzi nie zaopatruje się wcale w firmie Adama. Skrzynki dla płomykówki zamawiane są u sprawdzonego wykonawcy w Siedlcach, a pustułkowe chyba w Serpelicach obecnie. |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
Wysłany: 2011-11-10, 00:44
|
|
|
xhardcorex napisał/a: | Po pierwsze, mi też się nie podoba, że zazwyczaj kompensacją do inwestycji są budki, ale tak jest chyba wygodniej, zwłaszcza dla inwestorów, czy z korzyścią dla ptaków... wątpię. |
najczęściej z kompensacją nie ma to nic wspólnego! często jest to na pograniczu prawa a etycznie wyjątkowo wątpliwe... ale to osobny temat poruszany z resztą nie raz na forum.
xhardcorex napisał/a: | Po drugie: zdarzyło mi się czyścić budki różnego typu i różnych producentów. Zapewniam, że lepiej zapłacić Adamowi 2 lub 3 krotną cenę, niż kupować budy np. z Hajnówki. Za mercedesa zawsze trzeba było zapłacić więcej niż za Daewoo Dobrze jak jakość jest proporcjonalna do ceny. |
nie wiem ile budek kontrolowałeś ale uwierz mi ja w swoim życiu przerobiłem ich ogrom! są oczywiście również kiepskie, których zakup to wyrzucanie pieniędzy w błoto a zakładanie to działanie na szkodę ptaków i nietoperzy (dokarmianie kun) ale spotkałem bardzo dużo doskonałych budek i wiem, że były kupowane za duuuuużo niższą cenę. I myślę, że takie budki miał na myśli autor listu (pewności nie mam bo go nawet osobiście nie znam). Są dużo tańsze a jakością wcale nie ustępują tym "jedynie słusznym". Zamiast jednak podjąć choć pozory dyskusji na ten temat zarząd podejmuje uchwałę monopolizującą dostawcę budek (oczywiście jeśli to co pisze autor to prawda a na razie nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć)
xhardcorex napisał/a: | Czy trzeba było ustalać wyłączność Adama na dostawy?... nie wiem |
mi natomiast nasuwa się jedno określenie: SKANDAL!
xhardcorex napisał/a: | Jak każda osoba, która żyje z OP. |
być może ale zwróć uwagę na formę - do tego się odniosłem - odpowiedź jest arogancka i cyniczna! I uwierz mi byłem świadkiem wielu tego typu...
xhardcorex napisał/a: | Błażeju, czy koordynowałeś projekt pilchowy z myślą, że nie weźmiesz za to ani grosza:?: |
xhardcorex, ja nie kwestionuję tego, że ludzie poświęcający swój czas na ochronę przyrody powinni otrzymywać wynagrodzenie za pracę. To akurat kwestionował swojego czasu Kowalski wobec mnie Nie do końca neguje to również autor listu pisząc "Nie byłoby w tym nic nie właściwego, gdyby to podlegało ocenie czynnika społecznego." Mi chodzi jednak zupełnie o coś innego - o nadużycia, wykorzystywanie ludzi (wiem to m.in. na swoim przykładzie - właśnie w związku z realizacją wspomnianego przez Ciebie projektu - ale nie tylko), tworzenie z organizacji coś w stylu tzw. "własnego folwarku" i w razie konieczności pozbywanie się niewygodnych ludzi I to o to zdaje się głównie chodziło autorowi listu... Moje doświadczenie w tej materii właściwie całkowicie pokrywa się z obserwacjami tego człowieka. Człowieka, którego nawet nie znam! o czymś to jednak świadczy
vermilion napisał/a: | "Zarząd upoważnia członków Zarządu do kupowania skrzynek lęgowych od Adama Tarłowskiego bez analizy ceny" - tak brzmi tekst decyzji "monopolowej" |
skąd Ty masz dostęp do takich informacji? masz wgląd w dokumentację? daj no trochę
i paradoksalnie - ten zapis doskonale pokazuje jak to wszystko funkcjonuje |
_________________ Błażej Wojtowicz® Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Nietoperzy
MoLoS.pl - ekspertyzy
 |
|
|
|
 |
Kejbii
Kejbii

|
Wysłany: 2011-11-10, 00:45
|
|
|
maciek napisał/a: | Ja tego listu nie dostałem drogą mailową, mimo iż jestem członkiem (i nie tylko) TP Bocian. |
Ja dostałem. Funkcji żadnej w TP nie pełnię. Ciekawe, w jaki sposób zbudowana została "lista dystrybucyjna" do rozesłania listu od Przew. Kom. Rewizyjnej ...
To nie dość, że muszę przerwać ważny wyjazd w Bieszczady w sobotę to jeszcze jadę na potencjalnie nieważne walne ..
Pozdrr, Kejbii |
_________________ https://www.facebook.com/...i/photos_albums
Kazik - Piosenka Milipantów
http://www.youtube.com/watch?v=fHp1NviVGZs
Nauka jest metodą badania świata, a nie raz na zawsze ustaloną wizją świata, więc nie ma gwarancji, że uprawomocni oświeceniowe ideały ludzkiej racjonalności - John Gray, London School of Economics |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
|
|
|
 |
maciek

|
Wysłany: 2011-11-10, 07:22
|
|
|
mopek napisał/a: | spoko, myślę, że nawet jak będzie formalnie nieważne to jednak będzie bardzo ważne |
No tak - nawet jeśli jego ustalenia będą bezprawne, to dyskusja i spotkanie zwaśnionych grup jest bez wątpienia potrzebna. Mam tylko nadzieję że uda się pogadać bez pyskówek |
|
|
|
 |
maciek

|
Wysłany: 2011-11-10, 07:35
|
|
|
mopek napisał/a: | jednocześnie wyjaśniając dlaczego |
tyle że uzasadnienie tez było ukryte |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
Wysłany: 2011-11-10, 15:46
|
|
|
maciek napisał/a: | tyle że uzasadnienie tez było ukryte |
wiesz co by się tu działo gdybym napisał jawnie uzasadnienie a ukrył treść listu? same wpisy "sprawdzam"
wracając do tematu - zwróćcie uwagę jak postrzegane jest TPB w środowisku po tych wszystkich latach, ano niestety jako to od zakładania budek i platform... i to mam wrażenie przez działania i lobby jednego producenta |
_________________ Błażej Wojtowicz® Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Nietoperzy
MoLoS.pl - ekspertyzy
 |
|
|
|
 |
Kejbii
Kejbii

|
Wysłany: 2011-11-10, 23:59
|
|
|
mopek napisał/a: | wracając do tematu - zwróćcie uwagę jak postrzegane jest TPB w środowisku po tych wszystkich latach, ano niestety jako to od zakładania budek i platform | '
Dobrze, ze powrót do tematu ! Bo mam inne przemyślenia, mopq, niż Twoje w cytacie powyżej. Oto one:
1/ postrzeganie, to ono bardzo subiektywne jezd, i osobniczo zmienne .. ; nie jesteś Ty obiektywnym obserwatorem, ojj, nie jesteś Pomyśl, czy możesz uogólniać swoje postrzeganie na tzw."środowisko" ;
2/ mało ważne wg mnie jest, jak jakieś towarzystwo przyrodnicze jest postrzegane w "środowisku" - od wielu lat zauważam, że kwasy są "wszędzie"; mam nawet na ten temat własną teorię psychologiczną, czemu tak jest (szczegóły osobiście, by nie bełkotać tutaj.. );
2/ ważnym natomiast wg mnie jest, jaki ma towarzystwo przyrodnicze potencjał postrzegania na forach szerszych (wiem, trochę enigmatyczna myśl, ale póżno już jest ). Np. przez ludków mniej lub bardziej "lubiących" przyrodę, a jeszcze nie będących na etapie członkostwa w "towarzystwach". W tym kontekście uważam, że taka np. Polska Kartoteka Przyrodnicza pod egidą Bociana jest strzałem w dziesiątkę.
Dzieląc się tą myślą, pozdrawiam serdecznie
Kejbii |
_________________ https://www.facebook.com/...i/photos_albums
Kazik - Piosenka Milipantów
http://www.youtube.com/watch?v=fHp1NviVGZs
Nauka jest metodą badania świata, a nie raz na zawsze ustaloną wizją świata, więc nie ma gwarancji, że uprawomocni oświeceniowe ideały ludzkiej racjonalności - John Gray, London School of Economics |
|
|
|
 |
mopek
administrator TVN killer

|
Wysłany: 2011-11-11, 00:14
|
|
|
Kejbii napisał/a: | nie jesteś Ty obiektywnym obserwatorem, ojj, nie jesteś Pomyśl, czy możesz uogólniać swoje postrzeganie na tzw."środowisko" ; |
wielce możliwe, że obiektywnym obserwatorem to ja nie jestem, ojj nie jestem ale to akurat nie moje stwierdzenie a zapożyczone od niejakiego GrzegorzaBP który środowisko zna dużo lepiej niż ja i obserwatorem jest - jak mniemam - bardziej obiektywnym i chyba bliżej mu do Bociana niż mi choć i jemu się przy okazji oberwało od wielkiego Cenzora "Jedynie Słusznej Opcji Budkowej" i to za jakże niewinny wpis:
Cytat: | jak ćwierkają wróble w ramach obserwatora wybiera się również przedstawiciel WKP - w sumie chce zobaczyć co się dzieje w organizacji, z którą współpracuje... |
więc Kejbii - po raz kolejny pudło coś nie masz szczęścia w tym temacie, oj nie masz |
MoLoS.pl - ekspertyzy
 |
|
|
|
 |
Pełek
Wielki Integrator

|
Wysłany: 2011-11-13, 18:49
|
|
|
a czy w sobotę ktoś z Warszawy jedzie do Siedlec na to wydarzenie i ma miejsce w aucie czy też mam myśleć o pociagu ?? |
_________________ Jakub Pełka
Turysta przyrodniczy
"Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling |
|
|
|
 |
Pełek
Wielki Integrator

|
Wysłany: 2011-11-21, 13:55
|
|
|
A to i ja coś od siebie:
W dniu 19 XI 2011 w Siedlcach odbyło się nadzwyczajne walne zebranie członków Towarzystwa Przyrodniczego „Bocian” w celu uzupełnienia Komisji Rewizyjnej. Całość spotkania zrealizowana była w Miejskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Siedlcach.
Spotkanie rozpoczęło się o godzinie 11.00. Nic nie zapowiadało by miało się szybko zakończyć. Pierwszy incydent nastąpił na minutę przed rozpoczęciem kiedy w specyficzny sposób przekazano składki i deklaracje kilku nowych kandydatów-członków Towarzystwa Przyrodniczego „Bocian”. Zaistniała sytuacja wzbudziła kontrowersję czy dane osoby przyjąć w poczet członków czy też z uwagi na formę odrzucić te kandydatury. Wtedy to wyszły pierwsze niedoskonałości statutu. Po blisko godzinie dyskusji ustanowiono przerwę w celu formalnego zapisania danej grupy.
Następnie po rezygnacji jednego z członków komisji rewizyjnej rozpoczęto dyskusję – ile osób można a ile należy powołać do Komisji. Po burzliwych obradach wspieranych statutem
ustanowiono 2 nowych członków Komisji Rewizyjnej – Krzysztofa „Kejbi” Bolechowskiego oraz Marcina „Szybszego” Wierzbickiego.
Późniejszym etapem obrad było przedstawienie sprawozdania przewodniczącego Komisji Rewizyjnej. I tu się zrobiło gorąco. Na przedstawione „zarzuty” odpowiadało część panującego Zarządu prezentując liczby, dane, oraz informacje o prawie pracy. Ciężko jednoznacznie powiedzieć która strona miała rację, nie udało się tego ustalić... zabrakło kilkunastu godzin, a i wtedy pewnie nie udałoby się osiągnąć consensusu.
Ostatnią część obrad przeprowadzono bez oświetlenia (złośliwość rzeczy martwych) natomiast nie przeszkodziło to w powołaniu Komisji Statutowej mającej na celu wprowadzenie zmian w Statucie. Komisja to jeden organ natomiast wszyscy członkowie i zainteresowani mogą przesyłać swoje uwagi i spostrzeżenia do bieżącego statutu - przez dodanie komentarzy w dokumencie on-line (DOKUMENT ). Będą one mogły być uwzględnione przez Komisje i poddane pod głosowanie na najbliższym Walnym zgromadzeniu. Podjęto również decyzję o czasowym zawieszeniu udzielania pełni praw członkowskich (dot. praw wyborczych) nowych członków (od dnia 20.11.2011) na okres pół roczny co zostanie wpisane do Statutu. Jest to związane z zachowaniem porządku przy aktualnej napiętej sytuacji „politycznej” w Towarzystwie by nagle nie zapisało się 150 członków zwolenników rozwiązania X i nie przegłosowało (na zasadzie „kupienia głosów”) rozwiązań korzystnych dla danej grupy.
Spotkanie zakończyło się ok. godziny 17.30.
Fotorelacja dostępna pod linkiem:FOTORELACJA
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi do treści / zdjęć proszę o kontakt. |
_________________ Jakub Pełka
Turysta przyrodniczy
"Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|