ale z tego jeziora jest już krótka droga do naturalnych wód śródlądowych, a obce gatunki nie wpływają korzystnie na funkcjonowanie ekosystemów, tego chyba nie trzeba tłumaczyć
kolejny stwierdzony przeze mnie ciekawy gatunek to trawianka-Perccottus glenii.
dzisiaj odłowiłem kilkanaście osobników w opisywanym już wcześniej niewielkim strumieniu w Pawłowicach nad Wisłą.
małe rybki, 1-3cm, zapewne tegoroczne i jednoroczne.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
dzień po jego umieszczeniu, zadzwonił do mnie dziennikarz z Dziennika Wschodniego twierdząc że na podstawia mojego artykułu i rozmowy chce napisać artykuł do gazety.
tak , też sie stało, ukazał się on dzisiaj, razem z moimi zdjęciami.
P.S.
...od rana dzwonią do mnie ludzie z Panoramy Lubelskiej i Teleexpresu.
byli już u mnie, ponagrywali rybki w akwa i pewnie ukaże sie to dzisiaj albo jutro.
powariowali ludzie.........
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
a co do wspomnianych raków amerykańskich (tylko one u mnie niestety występują), to miejscowa Straż Rybacka ubzdurała sobie, że to chronione raki i łowić ani ich, ani na nie, nie wolno ). Tak więc egzekwujący prawo czasem sami nie wiedzą, co jest co
P.S.
nie wiem czy dobrze widzę, ale czy trawianka nie ma czasem podobnej warstwy odbalskowej w gałce ocznej jak leszcz, jazgarz, czy sandacz..?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum