FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkie ryby
Autor Wiadomość
Antek 

Wysłany: 2003-11-02, 22:09   Rzadkie ryby

Znalazłem stanowisko różanki na południu woj. warmińsko-mazurskiego .Czy kto ma namiary na ludzi zajmuj?cych się zagrożonymi gatunkami ryb w Polsce.

mender 

Wysłany: 2003-11-03, 13:41   

Antek!
A sk?d jeste? Może z okolic Działdowa albo Lidzbarka Welskiego? Jeżeli tak, to bardzo prosze o kontakt. Mój mejl : mender@o2.pl
Pozdrawiam!

orconectes 

Wysłany: 2003-11-04, 14:57   Re: Rzadkie ryby

Antek napisał/a:
Znalazłem stanowisko różanki na południu woj. warmińsko-mazurskiego .Czy kto ma namiary na ludzi zajmuj?cych się zagrożonymi gatunkami ryb w Polsce.

Antku, w jakiego rodzaju zbiorniku "namierzyles" rozanki (jezioro, staw, glinianka, rzeka, strorzecze)? Czy wystepuje tam obfitosc malzy z rodzinu Unidae (skojkowate czyli te wielgachne). Jaka jest presja wędkarska w obrębie zbiornika?
Jesli sie da to czuwaj nad t? populacj?, w ujęciu krajowym nie jest to niby żaden ewenement ale sam byłem wiadkiem stanowisk obfitych w różanki, ktore na skutek np masowego zarybiania drapieżnikami - stawały się przeszłoci? :-((.
Pozdrawiam orconectes

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2003-11-05, 11:41   

Hej Antku.
jestem wędkarzem, i nad wod? bywam rednio co tydzień. według moich spostrzeżeń rózanka jest gatunkiem doć rozpowszechnionym( przynajmniej na łowiskach gdzie najczęciej wędkuje). w tym roku stwierdzałem j? na Bugu, pocz?wszy od Janowa Podlaskiego a skończywszy na Broku. jest w Wile, np. w okolicach Maciejowic, Kozienic. widywałem różanki na zbiiornikach należ?cych do systemu wodnego kanału Wieprz-Krzna. np. Mosty, Podedwórze.
pozdrawiam!!!

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-05, 11:47   

Cytat:
np. w okolicach Maciejowic, Kozienic.

??? a gdzie dokładnie? to moje okolice :mrgreen:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2003-11-05, 11:53   

Hej Mopek
dokładnie np. w samych Pawłowicach( Piotrowicach???) w tym roku w wakacje na obozie ornitologicznym siedleckich ornitologów, przy okazji łapaqnia drobnicy w małym strumyczku uchodz?cym do Wisły, wpadło mi do siatki kilka różanek. widywałem je w ,,klatkach'' przy główkach w Maciejowicach.

Monika 

Wysłany: 2003-11-05, 11:54   

Mopku jak Ty znajdziesz czas na wędkowanie... to ja....

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2003-11-05, 11:56   

Mopek !!
nie flirtuj z Moni? , bo ja jestem w biurze!!! no no no...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-05, 11:58   

:shock: ..... :roll:

idę pracować... ale do Piotrkowic i tak pojadę :mrgreen:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

beskidzianin 

Wysłany: 2005-08-07, 14:34   Strzebla przekopowa w Beskidzie Żywieckim?

Jeden ze starych wędkarzy opowiadał mi, że dawniej spotykał strzeble przekopowe (Gmina Rajcza) w jakich dołkach, rowach, ale póĽniej wyginęły z powodu zanieczyszczeń. Przetrwały tylko strzeble potokowe.

ZaP 
Harris user :)

Wysłany: 2005-10-28, 12:51   

różanek jest całe mnóstwo na mazowszu, na pocz?tku lat 90tych prawie ich nie było, teraz praktycznie każde starożecze Narwi, Bugu jak i te rzeki, Omulew, Orzyc, Brok... naprawde dużo teraz tej ładnej rybki... Ja do ogl?dania polecam złote jaĽie, mało tego a wrażenie niesamowite...
ZaP

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-10-28, 13:01   

ooooooooo to ten tamat jeszcze istnieje............ lata całe........ ;) a dokładniej dwa.

ZaP napisał/a:
Ja do ogl?dania polecam złote jaĽie, mało tego a wrażenie niesamowite...

nigdy nie spotkałem tej formy barwnej w naturalnym rodowisku. widziałem ja kilka razy, ale w stawach parkowych.......

ZaP 
Harris user :)

Wysłany: 2005-11-06, 16:40   

w tym roku złowione 4 sztuki w omulwi (Zawady-Brodowe ł?ki) i 2 w orzycu (Podo)..
Piękna ryba - w słoneczne dni wygl?da jak rekin i czasem pływa z płetw? grzbietow? nad wod? ...
ZaP

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-01-07, 15:14   

Wymierają ryby oceanicznych głębin :cry:

ogardy 

Wysłany: 2006-01-23, 08:47   

ZaP napisał/a:
różanek jest całe mnóstwo na mazowszu, na pocz?tku lat 90tych prawie ich nie było, teraz praktycznie każde starożecze Narwi, Bugu jak i te rzeki, Omulew, Orzyc, Brok... naprawde dużo teraz tej ładnej rybki... Ja do ogl?dania polecam złote jaĽie, mało tego a wrażenie niesamowite...
ZaP

Podobno, z tego co czytalem rozanka ze wzgledu na gorzki smak jest niechetnie zjadana przez ryby drapiezne. Czy ktos moze to potwierdzic?

Odpowiedz do tematu