Znalazłem stanowisko różanki na południu woj. warmińsko-mazurskiego .Czy kto ma namiary na ludzi zajmuj?cych się zagrożonymi gatunkami ryb w Polsce.
Antku, w jakiego rodzaju zbiorniku "namierzyles" rozanki (jezioro, staw, glinianka, rzeka, strorzecze)? Czy wystepuje tam obfitosc malzy z rodzinu Unidae (skojkowate czyli te wielgachne). Jaka jest presja wędkarska w obrębie zbiornika?
Jesli sie da to czuwaj nad t? populacj?, w ujęciu krajowym nie jest to niby żaden ewenement ale sam byłem wiadkiem stanowisk obfitych w różanki, ktore na skutek np masowego zarybiania drapieżnikami - stawały się przeszłoci? :-((.
Pozdrawiam orconectes
Hej Antku.
jestem wędkarzem, i nad wod? bywam rednio co tydzień. według moich spostrzeżeń rózanka jest gatunkiem doć rozpowszechnionym( przynajmniej na łowiskach gdzie najczęciej wędkuje). w tym roku stwierdzałem j? na Bugu, pocz?wszy od Janowa Podlaskiego a skończywszy na Broku. jest w Wile, np. w okolicach Maciejowic, Kozienic. widywałem różanki na zbiiornikach należ?cych do systemu wodnego kanału Wieprz-Krzna. np. Mosty, Podedwórze.
pozdrawiam!!!
Hej Mopek
dokładnie np. w samych Pawłowicach( Piotrowicach???) w tym roku w wakacje na obozie ornitologicznym siedleckich ornitologów, przy okazji łapaqnia drobnicy w małym strumyczku uchodz?cym do Wisły, wpadło mi do siatki kilka różanek. widywałem je w ,,klatkach'' przy główkach w Maciejowicach.
Wysłany: 2005-08-07, 14:34 Strzebla przekopowa w Beskidzie Żywieckim?
Jeden ze starych wędkarzy opowiadał mi, że dawniej spotykał strzeble przekopowe (Gmina Rajcza) w jakich dołkach, rowach, ale póĽniej wyginęły z powodu zanieczyszczeń. Przetrwały tylko strzeble potokowe.
różanek jest całe mnóstwo na mazowszu, na pocz?tku lat 90tych prawie ich nie było, teraz praktycznie każde starożecze Narwi, Bugu jak i te rzeki, Omulew, Orzyc, Brok... naprawde dużo teraz tej ładnej rybki... Ja do ogl?dania polecam złote jaĽie, mało tego a wrażenie niesamowite...
ZaP
w tym roku złowione 4 sztuki w omulwi (Zawady-Brodowe ł?ki) i 2 w orzycu (Podo)..
Piękna ryba - w słoneczne dni wygl?da jak rekin i czasem pływa z płetw? grzbietow? nad wod? ...
ZaP
różanek jest całe mnóstwo na mazowszu, na pocz?tku lat 90tych prawie ich nie było, teraz praktycznie każde starożecze Narwi, Bugu jak i te rzeki, Omulew, Orzyc, Brok... naprawde dużo teraz tej ładnej rybki... Ja do ogl?dania polecam złote jaĽie, mało tego a wrażenie niesamowite...
ZaP
Podobno, z tego co czytalem rozanka ze wzgledu na gorzki smak jest niechetnie zjadana przez ryby drapiezne. Czy ktos moze to potwierdzic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum