Niedaleko mojego miejsca zamieszkania (Lubartów), jest stare wyrobisko kopalni piasku ( we wsi Trzciniec). Raz wybrałem się tam na ryby i złowiłem kilka ryb do złudzenia przypominające różnaki, ale jest kilka problemów Po pierwsze pływałem w tym zbiorniku, chodziłem po nim i nigdy nie natknąłem się na żadne małże . Po drugie, starzy więdkarze nie wiedzą co to za ryby , a różnaki to chyba każdy z nich powinien znać ( mój ojciec np.wie jak wyglądają, więc zakładam, że każdy ,,stary wyjadacz" powinien je znać ). Jesli to różanki to ekstra, jeśli nie to co to wogóle może być
Musisz dokladnie opisac te rybki. Rozanki sa bardzo charakterystycznie ubarwione (lekko rozowy , a w okresie tarla intensywniej zabarwiony, brzuch) sa to sliczne male ok 6cm rybki. Co do miejsca wystepowania, to niestety ale skojki i szczezuje sa nieodzownym warunkiem ich wystepowania. Polecam zaznajomic sie z biologia tych rybek sa one pewnego rodzaju ewenementem wsrod naszej fauny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum