Witam
Jestem nowym uzytkownikiem forum i serdecznie witam wszystkich "starych wyjadaczy" . Mam pytanie , takie oto "coś" zostało złowione w Wiśle pod Warszawą
Wiem że to babka ale jaki gatunek ??? próbowałem sam "rozgryźć" temat wspierając się wiedzą ogólnie dostępną lecz pewne szczegóły mi nie pasują , czy ktoś potrafi oznaczyć gatunek tej rybki ??? Nawiasem mówiąc to zastanawiajaca jest szybkosc z jaką babki opanowują kolejne enklawy dostepne do tej pory tylko dla endemitów.
Dziękuję za wsparcie
Gdyby zdjęcie sie nie wgrywało podaję do niego link : http://www.fotosik.pl/pok...69533c7f26.html
dokładnie jest to babka rzeczna-Neogobius fluviatilis
....aktualnie jedna taka mieszka u mnie w akwa wraz z innymi krajowymi gatunkami.
re_ttro napisał/a:
Nawiasem mówiąc to zastanawiajaca jest szybkosc z jaką babki opanowują kolejne enklawy dostepne do tej pory tylko dla endemitów.
ano, już są nieźle rozprzestrzenione. występują na całej długości Bugu(który to był kanałem migracyjnym tego gatunku), gdzie to najczęściej mam okazje je łowić.
No tak , ale prosze zwróć uwagę że ta "moja" babka ma 4 promienie w I płetwie grzbietowej a Twoja ma 6 . To własnie mnie bardzo zastanawia. Kształt płetwy ogonowej u babki prezentowanej na zdjęciu 3 ( na samym dole ) jest także zupełnie inny jak tej "mojej". Najbardziej zblizona wygladem jest ryba ze zdjęcia 1 ( u samej góry ) ale te promienie ????? echhh może przesadzam ???
No tak , ale prosze zwróć uwagę że ta "moja" babka ma 4 promienie w I płetwie grzbietowej a Twoja ma 6 . To własnie mnie bardzo zastanawia.
faktycznie, masz rację. przyznam się że nie zwróciłem na to uwagi.
w takim razie postaram się napisać maila do pewnego człowieka, który powinien sobie z tym poradzić.
jak coś będę widział to dam znać.
Odnośnie pierwszych fotek to spr będzie łatwiejsza jeżeli zajrzysz rybie przypominającej piranie w pyszczek zapewne ujrzysz tam ząbki kształt ich jest ważny jeżeli w zarysie przypominają one zęby ludzkie ( prostokątne ) to jest to pirapitinga, jeżeli zęby będą ostre trójkątnego kształtu to masz w akwa jakąś piranie możliwe SERRASALMUS sp.
Sam musisz spr jej behawior i wygląd paszczy Ci powie
odnośnie drugiej fotki jest słaba mało czytelna ryba jest wygięta płetwy wydają sie szpiczaste zrób fotkę z boku czysta ładną wiem że to nie jest łatwe ale może się uda wtedy zobaczymy pozdr Hambi
Dzięki za wskazówki hambriento ząbki są w kształcie trójkąta czyli mam piranie w domciu od kilku lat i nic o tym nie wiedziałem , a co do 2 rybki to dam fotkę jak tylko ją zrobię. Nie wiem czy to aż tak ważne, ale na tej fotce nie widać że moja rybka ma 2 "wąsy".
PS na tej stronce http://piranha.coolstart.nl/ pod nazwą Pistobrycon Calmoni znalazłem bardzo podobną rybkę czy to ta sama
Czy na tej stronce jest twoja pirania sam nie wiem pewnie tak jestem zwykłym amatorem więc nie wypowiem się dalej
Wiesz przynajmniej że jest to pirania i raczej marchewką gotowaną jej nie karm:) znasz pewnie wymagania takich rybek mam nadzieje ze dysponujesz sporym baniakiem bo inaczej ryby te czuja sie źle i mogą być agresywne względem innych osobników nawet tego samego gatunku. Jeżeli masz możliwości i czas na"zabawę'' to czemu nie sprobować dokupić kilku sztuk i zrobić prawdziwą "Amazonkę"
Moim zdaniem jest to fajny impuls do tego aby zapoznać się bliżej z tymi rybkami bliżej sam sporo szukałem i wydaje mi się że nieźle można dokształcić sie przez internet w temacie piranii . Teraz mam sporo zajęć więc sobie odpuszczę ale w niedługim czasie podejrzewam coś w tym celu zrobię.
Co do foty nr2 to wąsiki w kącikach pyszczka mogą powiedzieć nam o tym że jest to ryba karpiowata ale to już chyba wszyscy wiedzą pozdrawiam Hambi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum