Rozmnażanie "glonojadów" ??
Pytanie wstępne dla Ciebie Co to są tzw. glonojady w Twoim i akwarystycznym żargonie ?? czy jest to zbrojnik niebieski A.dolihopterus??
Jeżeli jest to gat. w/w to urządzenie zbiornika służacego do tarła nie będzie zbyt kłopotliwe Po prostu wystarczą groty z kamieni jak nie masz wsadź łupinę po kokosie, świetnym sprzętem jest rurka PCV zawsze możesz do niej zajrzeć i spr czy ikra już jest. Po złożeniu ikry odłow samicę w takim małym zbiorniku samiec moze nie dać jej spokoju a ona bidna nie bedzie miała gdzie uciec(samiec broni złożonej ikry nawtet przed matką). Jeszcze jedno co do wielkości akwa:D sam musisz ocenić jezeli masz w nim mały filtr bądz warunki są stabilne to możesz bez problemu jeżeli szybko rosną glony (tak ze za kilka dni szyby są zielone może być problem z ikrą i młodzieżą(większa siemrtelność)) Jednak jestem dobrej myśli jeżeli Twoja parka ma się ku sobie to szybko dochowasz się młodych a jak nie to lipa czasem niewiedząc czemy pary nie chcą sie rozmnażąć(może dobór faworyzujący hehe) powodzenia :Dpapa
Hehe to mnie troszkę rozbawiłeś Mam nadzieje że wiesz chociaż jak rozpoznać samca od samicy .
1 Kup kilka małych zbrojników niebieskich(zawsze trafisz w parkę )
2 Przy odpowiednim karmieniu po kilku dobrch miesiącach bedziesz miał ładne selekty
3 Z moich obserwacji przystępują do trła po raz pierwszy mając okolo 7 cm ale nie wielkość jest tutaj wyznacznikiem a dojrzałość.(jak bedziesz je trzymał w 15 litrach to pewno skarowacieją kup sobie lepiej wiekszy baniak bo ten o którym wspomniałeś może posłużyć jeno za tarlisko a nie jako zbiornik ogólny!!!)
4Wykarz ogromną cierpliwość
Ps Nie ma nic lepszego od myślenia przyszłościowego popieram aa jak rozmnożysz mile widziane fotki:D
Mam akwarium 120litrowe ale tam ma 2 gurami 2 kiryśniki chyba samca glonojada zbrojnika niebieskiego (ma bardzo duże poroże i ok 15cm), kosiarke, 3 skalary (duże) więc tam nie mam na co liczyć a to 15l chcę tylko tam rozmnożyć. A źle zrobię jeżeli kupię już duże glonojady??
Jeżeli masz kase i zalezy Ci tylko na tym żeby jak najszybciej rozmnozyć to możesz kupić samice bo z opisu wynika że samca już masz. Jest tylko jedna sprawa ja w handlu jeszcze nie spotkałem dorosłej samicy zwykle maja samce na sprzedaż jak uda Ci sie kupić 2-3 samice to podejrzewam ze któraś mu podpasuje .Pozdrawiam Hambi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum