FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
rozmnażanie glonojadów
Autor Wiadomość
Qba931002 

Wysłany: 2008-02-20, 20:35   rozmnażanie glonojadów

Chcę rozmnożyć glonojady. Tylko nie wiem czy 15l nie będzie za małe dla tych glonojadów i nie wiem jakie kryjów :| ki tam dać :| :|

aZdn 

Wysłany: 2008-02-20, 21:27   

polecam kawałki kokosa i duze muszle, u mnie sie parokrotnie sprawdzilo (co prawda w duzym akwarium ogólnym) ;)

Qba931002 

Wysłany: 2008-02-20, 21:30   

Ok dzięki. A nie wiesz w jakim wieku glonojady mogą się rozmnażać?? I tak mniej więcej jakiej są wielkości?

Kuba

hambriento 

Wysłany: 2008-02-20, 21:52   

Rozmnażanie "glonojadów" ??
Pytanie wstępne dla Ciebie Co to są tzw. glonojady w Twoim i akwarystycznym żargonie :) ?? czy jest to zbrojnik niebieski A.dolihopterus??
Jeżeli jest to gat. w/w to urządzenie zbiornika służacego do tarła nie będzie zbyt kłopotliwe :D Po prostu wystarczą groty z kamieni jak nie masz wsadź łupinę po kokosie, świetnym sprzętem jest rurka PCV zawsze możesz do niej zajrzeć i spr czy ikra już jest. Po złożeniu ikry odłow samicę w takim małym zbiorniku samiec moze nie dać jej spokoju a ona bidna nie bedzie miała gdzie uciec(samiec broni złożonej ikry nawtet przed matką). Jeszcze jedno co do wielkości akwa:D sam musisz ocenić jezeli masz w nim mały filtr bądz warunki są stabilne to możesz bez problemu jeżeli szybko rosną glony (tak ze za kilka dni szyby są zielone może być problem z ikrą i młodzieżą(większa siemrtelność)) Jednak jestem dobrej myśli jeżeli Twoja parka ma się ku sobie to szybko dochowasz się młodych a jak nie to lipa czasem niewiedząc czemy pary nie chcą sie rozmnażąć(może dobór faworyzujący hehe) powodzenia :Dpapa

Qba931002 

Wysłany: 2008-02-20, 22:09   

Dzięki wielkie. Rzecz w tym że jeszcze nie kupiłem glonojadów. :| :| I właśnie czy mógłbyś mi doradzić jakie najlepiej kupić czyli (wielkość itp.)

Proszę i z gory dziękuje

Kuba

hambriento 

Wysłany: 2008-02-20, 22:37   

Hehe to mnie troszkę rozbawiłeś :D Mam nadzieje że wiesz chociaż jak rozpoznać samca od samicy :P .
1 Kup kilka małych zbrojników niebieskich(zawsze trafisz w parkę )
2 Przy odpowiednim karmieniu po kilku dobrch miesiącach bedziesz miał ładne selekty
3 Z moich obserwacji przystępują do trła po raz pierwszy mając okolo 7 cm ale nie wielkość jest tutaj wyznacznikiem a dojrzałość.(jak bedziesz je trzymał w 15 litrach to pewno skarowacieją :( kup sobie lepiej wiekszy baniak bo ten o którym wspomniałeś może posłużyć jeno za tarlisko a nie jako zbiornik ogólny!!!)
4Wykarz ogromną cierpliwość

Ps Nie ma nic lepszego od myślenia przyszłościowego popieram :D aa jak rozmnożysz mile widziane fotki:D

Qba931002 

Wysłany: 2008-02-20, 22:51   

Mam akwarium 120litrowe ale tam ma 2 gurami 2 kiryśniki chyba samca glonojada zbrojnika niebieskiego (ma bardzo duże poroże i ok 15cm), kosiarke, 3 skalary (duże) więc tam nie mam na co liczyć a to 15l chcę tylko tam rozmnożyć. A źle zrobię jeżeli kupię już duże glonojady?? :idea:

hambriento 

Wysłany: 2008-02-20, 23:00   

Jeżeli masz kase i zalezy Ci tylko na tym żeby jak najszybciej rozmnozyć to możesz kupić samice bo z opisu wynika że samca już masz. Jest tylko jedna sprawa ja w handlu jeszcze nie spotkałem dorosłej samicy zwykle maja samce na sprzedaż jak uda Ci sie kupić 2-3 samice to podejrzewam ze któraś mu podpasuje :) .Pozdrawiam Hambi

Qba931002 

Wysłany: 2008-02-21, 12:53   

A samica zbrojnika niebieskiego kiedy może już składać ikre?

Qba931002 

Wysłany: 2008-02-21, 21:24   

A jest jakieś prawdopodobieństwo że uda mi się rozmnażyć te zbrojniki w 15 litrowym akwa??

Odpowiedz do tematu