FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jesiotr
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2007-06-11, 10:45   

przez przypadek znalazłem się w niedziele w ośrodku zarybieniowym w Grzęcy, gdzie dowiedziałem się ze okoliczne wody zarybiane są jesiotrem syberyjskim (widziałem nawet te cudaki), jesiotr kanadyjski jest podobno za drogi i na razie go sprowadzać nie będą

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-06-12, 13:59   

Skoro jesiotrom do cyklu rozwojowego potrzebne jest wędrówka do morza, to jakim cudem z Drwęcy przeskoczy on tamę we Włocławku? ;)

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-06-12, 14:14   

Tetrao, na geografii to chyba zaglądałeś koleżankom pod spódniczki, co :?: :> Drwęca wpada do Wisły ciut powyżej Torunia i jedyne co jesiotrom może przeszkadzać w wędrówce, to donośny głos Ojca Dyrektora :D

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-06-12, 16:54   

Cytat:
donośny głos Ojca Dyrektora

:res: :res: :res:

..ale toruńskiej Tuba Dei nie przebije ;-)

...kiedys też przy ujsciu Drwęcy łowcy jesiotrów zbudowali zamczysko, ale juz ruina i rybkom ulga :>

Swoja drogą na jakiej podstawie wpuszczają jesiotra syberyjskiego do wód otwartych :tup: ??? To zabronione :oki:

----

pomyłka Szymona niewielka, skoro niedlugo Nieszawa może odciąć Drwęcę :-P

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-06-12, 19:20   

claviceps napisał/a:
Drwęca wpada do Wisły ciut powyżej Torunia i jedyne co jesiotrom może przeszkadzać w wędrówce, to donośny głos Ojca Dyrektora

ożesz ale wtopa :lol:
a mapa mi przed nosem jak byk wisi... :oops:

a mama zawsze powtarzała - nie zawracaj kijem Wisły ;) :tup:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-06-19, 15:48   

chyba jesiotry coraz powszechniejsze, gdyż...

na wodach mojego macierzystego okręgu PZW wprowadzono

wymiar ochronny sterleta i czeczugi - 30 cm :roll: :lol:

szcezrze mówiąc nie wiem jak je odróżnić od "naszego" jesiotra :mrgreen: poza tym coś mały ten wymiar... :cool:

P.S.

czyżby PZW Katowice przeprowadził radosną twórczość zarybieniową :-P ?

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2007-06-19, 20:00   

pulsatilla1214 napisał/a:
chyba jesiotry coraz powszechniejsze, gdyż...

na wodach mojego macierzystego okręgu PZW wprowadzono

wymiar ochronny sterleta i czeczugi - 30 cm :roll: :lol:

szcezrze mówiąc nie wiem jak je odróżnić od "naszego" jesiotra :mrgreen: poza tym coś mały ten wymiar... :cool:

P.S.

czyżby PZW Katowice przeprowadził radosną twórczość zarybieniową :-P ?
a gdziesz to czyzby na Pogorii? ;-)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

hambriento 

Wysłany: 2007-06-20, 00:21   

Z tego co mi wiadomo to w/w nazwy odnoszą sie do jednego gatunku zarówno sterlet jak i czeczuga to Acipenser ruthenus :) . Jak go odróżnić od innych gatunków proste iść na bazar kupić i oznaczyć ja tak zrobiłem :P . Sterlet posiada wąsiki z mocno zaznaczonymi falbankami(żaden inny jesiotr tak sporych falban nie ma), oraz mały pyszczek w stosunku do innych gatunków. Poza tym jak dobrze pamiętam ma chyba najwięcej tarczek bocznych bo ponad 50-ąt.

RyB 

Wysłany: 2008-04-30, 18:48   

Jesiotr z Grzmięcy
Od kilku lat do Drwęcy trafia narybek jesiotra ostronosego. Na razie w niewielkich ilościach. Niedługo będzie go więcej.
Jesiotr, królewska ryba uzyskująca 4 metry długości i 350 kilogramów wagi, jest gatunkiem istniejącym od milionów lat. Właściwości ikry jesiotra zwanej kawiorem spowodowały, że ryba ta stała się cenionym towarem. Jeszcze na początku XX wieku odławiano na Bałtyku prawie 200 ton tych ryb.
Nadmierne, rabunkowe odłowy oraz zanieczyszczenie Bałtyku i rzek, doprowadziły do wyginięcia tego gatunku.
Ostatni odłowiony w Polsce w 1965 roku pod Chełmnem, okaz tej ryby mierzył prawie trzy metry i ważył 135 kilogramów. Od tego czasu nie ma prawdopodobnie tych ryb w polskich wodach. Od kilku lat badania nad możliwością przywrócenia jesiotra polskim rzekom, prowadzi grupa naukowców z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie przy współudziale Okręgu Toruńskiego PZW.
- Do rzeki trafiło już kilkanaście małych jesiotrów ostronosych ze specjalnymi nadajnikami telemetrycznymi. Celem jest obserwacja wędrówek wpuszczonej do rzeki populacji. Od tego roku nie będziemy kupować ikry, a wylęg. Będziemy go sprowadzać razem z Niemcami, którzy chcą powrotu jesiotra do Odry - mówi Arkadiusz Mierzejewski.
Zakład Gospodarki Rybacko-Wędkarskiej w Grzmięcy (gmina Zbiczno) uczestniczy w programie rządowym restytucji jesiotra bałtyckiego i już teraz prowadzi wylęg narybku jesiotra, ze sprowadzonej z Kanady ikry. Do Drwęcy w Lubiczu i Brodnicy, w ubiegłym roku wpuszczono 10 gramowy narybek w miejscach, w których były niegdyś tradycyjne tarliska jesiotrów bałtyckich.
Bałtyk zasiedlał, obok jesiotra zachodniego, również jesiotra ostronosego, który w naturze występuje w wodach przybrzeżnych Kanady. Dorosłe osobniki tego gatunku wchodzą na tarło do dwóch rzek Św. Jana i Św. Wawrzyńca. Od 2004 roku trwa współpraca z ośrodkami rozrodczymi w Kanadzie, skąd do naszego kraju trafia ikra jesiotra.
- Mamy jeszcze 150 sztuk jesiotrów 10 gramowych w naszym ośrodku, które zostaną wpuszczone do Drwęcy. W lipcu jedzie do Kanady ekipa, której zadaniem będzie pozyskanie wylęgu ostronosa. Zobaczymy jaką przeżywalność w stosunku do ikry, będzie miał wylęg. Ten gatunek ryby wędrownej, po pobycie w rzece, spływa do morza, po około 40 kilometrów dziennie.
Po 13 - 14 latach pobytu w Bałtyku wróci na tarło do rzeki. Będzie to wówczas ryba dochodząca do 1,5 metra długości. Do tego czasu musi się dużo zmienić w gospodarce rybackiej. Chodzi o przebudowanie przepławek i nie poławianie sieciami dennymi - informuje Arkadiusz Mierzejewski, ichtiolog.
Niegdyś w Drwęcy można było spotkać te potężne ryby. Ciało jesiotra przypomina rekina. Grzbiet ubarwiony jest na popielatoszaro, czasem brązowoszaro, z zielonkawym połyskiem, a brzuch - na żółtawo lub biało z połyskiem srebrzystym.
- Dwie rzeki w Polsce: Drawa i Drwęca zostały objęte rządowym programem restytucji jesiotra. Myślę, że jest realna szansa, że za kilkanaście lat uda się złowić w Drwęcy jesiotra. Obfite zarybianie łososiem, trocią, certą i jesiotrem, musi przynieść pozytywne efekty - dodaje ichtiolog.
Arkadiusz Mierzejewski, ichtiolog, odpowiedzialny w Grzmięcy za wylęg narybku jesiotra i innych ryb... wędrownych
Artykuł z Gazety Pomorskiej.

Odpowiedz do tematu