Wg mnie najpopularniejsze to zbrojnik niebieski (to ten powszechnie znany ciemny glonożerca) oraz glonojad syjamski, całkiem inny wyglądem. Jasny i z rzędem ciemniejszych plamek wzdłuż ciała, bardziej podobny do zwykłych rybek niż ten jego opancerzony kuzyn. Też ma przyssawkę i niezbyt ładny zwyczaj przysysania się do rybek Silnie terytorialny, a zbrojniki pokojowe są
Jestes pewien, ze to odrebne gatunki, a nie jedynie barwne formy tego samego gatunku, Hubert..? Zółte glonojady częste, ale pomaranczowego jescio nie widzialem
Przydałby się na forum specjalista od systematyki zbrojników
Znaczna różnica wielkości jest. Niestety dzisiaj jeden ciemny mi zdechł , nie mam pojęcia dlaczego, ale w sklepie kiedyś usłyszałem, że jak rybka zdechnie zaraz po zakupie to wcześniej musiało być z nią coś nie tak .
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Te co pokazałeś w linku to własnie forma albinotyczna zbrojnika niebieskiego (maja czerwone oczy). Podobnie są spotykane formy albinotyczne wśród kirysków.
Czyli ten sam gatunek.
P.S.
Różnica wielkości o niczym nie świadczy, zbrojnik rośnie i do 30 cm. Po prostu mogą to być młodsze i starsze sztuki. Ryby w przeciwieństwie do np ptakow czy ssakow rosną wlaściwie całe swoje życie, wzrost nie ulega zahamowaniu po osiągnięciu dojrzałości.
Te glonojady należą do gatunku liposarcus multiradiatus, jeden z nich to albinos. W zooologikach jest sprzedawany pod błędną nazwą plecostomus. Rosną do 50 cm, nie polecam do małych akwarii. W diecie potrzebuje dużo drewna, jako źródło celulozy. Nie można powiedzieć, że zjada same glony, gdyż trzeba go karmić również warzywami, dla urozmaicenia diety pokarmami suchymi w postaci tabletek z dużą zawartością glonów spirulina. W akwarium z tymi zbrojnikami koniecznie muszą być korzenie, czyli drewno nezbędne w diecie tych ryb.
Dam jedną fotkę:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum