Włanie skończyłem na Zoologii omawianie ryb promieniopłetwych Acitnopterygii, więc postaram się co napisać.
Brzana różni się od brzanki długoci? płetwy odbytowej. U brzanki jest ona dłuższa i może sięgać do podstawy płetwy ogonowej. Na tym zdjęciu nie widac wyraĽnie jak długa jest ta płetwa. Ja zupełnie nie mam opatrzenia, więc może wypowie się nasz forumialny ichtiolog Corvus
To co pisał Mender jest prawd?: rzeczywicie najłatwiej rozpoznać te gatunki między sob? po budowie płetw. szczególnie odbytowej, której tylna krawędĽ jest u brzanki zaokr?glona oraz:
Cytat:
może sięgać do podstawy płetwy ogonowej.
a u brzany jest równo cięta i nie taka długa.
no ale włanie tych cech nie sposób dojrzeć na tym zdjęciu. Ponadto ciało brzanki jest najczęciej lekko plamowane, tutaj widać jakie plamki ale s? to w moim mniemaniu zmiany chorobowe które często widuję (szczególnie u płoci)
u Brzany płetwy maj? u nasady czerwonawe zabarwienie, tutaj jedynie płetwa ogonowa tak wygl?da. Szarawe zabarwienie płetw bardziej pasuje do brzanki.
Także pokrywa skrzelowa swoim kształtem bardziej przypomina brzankow?.
Naprawdę z takiego zdjęcia nie jestem wstanie jednoznacznie wykluczyć jednego lub drugiego gatunku. nie widać subtelnych cech charakterystycznych.
Jeli jednak miałbym co obstawić to obstawił bym brzankę-Barbus meridionalis, lecz nie jest to oznaczenie a jedynie przypuszczenie.
Jeli jednak miałbym co obstawić to obstawił bym brzankę-Barbus meridionalis, lecz nie jest to oznaczenie a jedynie przypuszczenie.
I bys wygrał, wykonałem telefon do "stawowego" (aby go op., że żle trzymał rybcie do foty ) i sie okazało, że wzi?ł j? do domu, otworzył m?dra ksi?żkę i oznaczył - jako brzane (aczkolwiek powoływał sie na płetwę grzbietow? i z?bkowanie/twardoć pierwszego(?)/ostatniego(?) jej promienia)
Ja postawiłbym na młod? brzanę Barbus barbus, choć nie naogl?dałem się dotychczas ich zbyt wiele i te brzany, które widziałem były sporo większe, a brzankę widziałem jedynie w... formalinie.
A czy plamkowanie widoczne na zdjęciu nie jest przypadkiem charakterystyczne włanie dla małych brzan a w póĽniejszym czasie zanika? Tu musiałby się wypowiedzieć kto kto nie rzadko miał do czynienia z małymi brzanami.
Poza tym płetwa ogonowa (tę akurat widać nieĽle) ma niemałe wcięcie, w przeciwieństwie do subtelniejszego takowego u brzanki, co wskazywałoby na jej większ? kuzynkę.
No i zasięgi występowania. Z tego co mi wiadomo występowanie brzanki ogranicza się (z grubsza ujmuj?c) do górnej Wisły i jej podkarpackich dopływów. Do Baryczy stamt?d trochę daleko. Ale... wszystko jest możliwe.
[ Dodano: 2004-10-29, 01:11 ]
A, jeszcze jest brzana karpacka, wykazuj?ca cechy porednie a występuj?ca w Polsce w Sanie, Wisłoce i nie wiem gdzie jeszcze...
Cytat:
powoływał sie na płetwę grzbietow? i z?bkowanie/twardoć pierwszego(?)/ostatniego(?) jej promienia)
Witam (pierwszy post na tym forum). Co do brzanki barwy tej ryby jako do mnie nie przemawiaj?. Jakie wyblakłe. Może wina aparatu ?. Przyznam się, że kilka razy małem te rybki w rękach (brzana i brzanka) i zawsze miałem kłopoty z odróżnieniem (ryb do 20 cm). Na tym zdjęciu jednak bym się nie pokusił o stwierdzenie co to za ryba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum