Fajny temat to może też coś napisze o swoich doświadzeniach.
Z rybkami mialem doczynienia od zawsze. Tak sobie kiedyś wymyśliłem, że fajnie było by hodować takie nasze polskie rybki. Wszyscy wokoło mieli jakieś gupiki,mieczyki i inne a mi zawsze podobały się nasze,polskie rybki. Od pomysłu do realizacji długa droga ale wreszcie kiedyś- udało się! Pomysł narodził się jeszcze w szkole podstawowej ale z jego realizacją musiałem poczekać do czasu szkoły średniej. Od mojego pierwszego akwarium aż do teraz z rybek tropikalnych miałem raz 6 gupików (jakieś 2 miesiące i zdechły ) a oprócz tego zawsze znajdzie się w moim akwarium glonojad, albo nawet 4 (ale teraz mam 2). Za to rybek polskich mialem całą masę Pamiętam pierwsze akwarium, czas 2 klasy szkoły średniej i rybki...Te pierwsze to kiełbie, płotka,leszczyk i karasie. W moim małym 20l akwarim życie zawrzało,oj zawrzało...tylko nie tak jak bym chciał... Wszytkie rybki panicznie bały się ruchu i hałasu (wszelkie pukanie w szybkę odpadało ) potrafiły całymi godzinami leżeć na dnie lub w końcie akwarim a pokarm pobierały tylko w porze nocnej albo po długim czasie spokoju. Swobodnie pływajace i barszkujące rybki to nie tu. Nie pamiętam jak długo miałem to akwarium i co stało się z rybkami, ale wniosek był jeden: jeśli chcę mieć kawałek polskiego jeziora w pokoju razem z kawałkiem polskiego ekosystemu to muszę mieć wieksze akwarium. I potem było 60l, a teraz mam 100l i już myśle o większym. Bo tak naprawde jeśli chcemy zapwenić rybkom spokój i swobodę to im większe akwarium tym lepiej,ale mniej niż 100l to raczej odpada.Przez ten 12 letni czas przewineło się jeszcze kilka gatunków; mialem liny,szczupaczka sandacza,okonia (który złapany w sierpniu (2,5cm) razem z kolegą urósł tak,że w maju roku następnego przy dł. 16cm musiałem go wypuścić bo akwarium było dla niego za małe i przez ten okes zjadł wszystkie rybki oprócz jazgarzy i glonojada) leszcze,płocie,jazia,karpia,ciernika,wzdręgę,ukleje i...to chyba wszystkie. Nigdy nie udalo mi się rozmnożyć żadnej rybki,chociaż najbliżej byłem z ciernikami-w maju po wpuszczeniu do akwarim samiec zaczął robić gniazdo po upływie 30min(!) i nastepnego dnia samiczki złożyły jaja. Wszystko pięknie ale w tym akwarium były karasie srebrzyste i po pierwszej nocy w gniazdku nie było ani jednego jaja...Z ciernikami miałem też problem z pożywieniem, jadły tylko pokarm żywy (dafnie) a znimi jak wiadomo jest trochę kłopotu. Wszystkie moje rybki byłu wpuszczane do akwarium jako narybek. I tak po latach chowu mam kilka spostrzeżeń na temat akwarium slodko-zimnowodnego: 1)do chowu wybierajmy tylko te rybki które nie są chronione wymiarami i okresami ochronnymi! 2)pamietajmy że są to ryby dzikie i w celu szbkiego oswojenia najlepiej wpuszczać je jak najmniejsze (najlepiej wylęg podchowany) 3)ryby rosną! wybierajmy tylko te gatunki które osiągają male rozmiary np. kiełb pospolity.Bardzo ładnie płocie,wzdręgi i okonie szybko rosną i nawet 100l akwarium jest w krótkim czasie zamałe 4)Drapieżniki odpadają ze wzgl. na wymiary ochronne i fakt,że szybko przechodzą na dietę rybną co kończy się nie za dobrze dla reszty naszych małych rybek 5)Do naszej krajowej hodowli polecam:ciernika,kiełbia pospollitego (pamietajmy że inne są pod ochroną-w razie wątpliwości nie zabierajmy ich do domu)ukleję i tak ja napisał Corvus czebaczki amurskie i bassy. To chyba wszystki rady jakie w tej chwili pamiętam,jeśli coś przeoczyłem lub ktoś się z czymś nie zgadza to piszczie śmialo! Dodam tylko że to niesamowita frajda obserwować stadko kiełbi jak ustawia się pod prąd wody z filtra i przy okazji żeruje sobie od czasu do czasu Teraz myślę o dużo większym akwarum ale dorosle życie nie sprzyja temu hobby,ciagle tylko praca,szkoła i jakieś wyjazdy. Ech cięzko jest ale trzeba sobie jakoś radzić...Pozdrawiam wszystkich i czekam na inne fajne opisy.
Corvus czy możesz mi udzielić jakichs rad co do chodowli szczupaka i sandacza w akwarium? szczególnie interesuje mnie sprawa karmienia?-jak często i czym w jakim wieku?
narazie to rozważania teoretyczne bo nie mam nic (kiedyś przez około 5 lat miałem akwarium 60 l z glonojadami , molinezjami ostropyskimi i mieczykami hellera - tak sie mnożyły molinezje , że musiałem oddawać do zoo , mieczykom tez sie powodziło)
_________________ proszę o rady odnośnie chodowli polskich ryb
Ja często miałem gupiki w słojach,(kiedyś nawet jednego neonka,ślimaki,glonojada)niedawno były próby z akwarium 33l,miałem 2 kiryski,5 danio,3 żałobniczki i parę gupików jeszcze ze słoja,ale akwarium nie miało filtra i musiałem zmieniać wodę co było bardzo męczące aż w końcu rybki pozdychały i tak na razie zakończyła się moja przygoda z akwarystyką
Ale zastanawiam się nad małym akwarium(10-15l) z gupikami,bo one są mało wymagające,a o takie małe akwarium mógłbym lepiej zadbać bez filtra
a czy to aż tak wielki wydatek zwykły wewnętrzny filtr, spełniający od razy także funkcję napowietrzania. kwestia 30-40zł. za tą cenę kupi się wielkość filtra który starczy do obiętości ok 50 litrów.
ruch wody i filtrowanie są nizbędne dla zachowania odpowiedniej biologii w akwa.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
u mnie filtry nie są takie tanie nie pamiętam cen no ale kiedys chchcialem kupic i wydaje mi się że cena zaczynała się od 50zł
jeśli nie chcesz kupować w sklepie to kup na allegro,
za niewiele ponad 40zł można mieć filtr firmowy aquael do baniaka 60-100l.
a jak poszukasz to mniejsze są za ok 30-40zł.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
hmm myślę że nie będe raczej kupował bo nie zamierzam zajmować się akwarystyką dłużej ,a z tymi gupikami to był głupi pomysł bo rybki najlepiej wyglądają i najlepiej im się powodzi w takim super urządzonym akwarium a ja takiego nie zamierzam miec,bo to dodatkowy obowiązek a i tak mam sporo zwierzaków a na razie ide do 3 gim to i tak bede mial sporo szkolnych obowiązków
w takim akwarium 35 l bez problemu mozna stosowac chocby zwykly filtr gąbkowy (4-5 zł). wsadzasz w taki rurkę z napowietrzacza - tzw brzęczyk, pompka- za ok 15 zł i masz filtrowanie jak ta lala Kilka godzin pracy filtra i woda kryształ raz na jakis czas wyjmij te gąbke i wyplukaj pod bieżącą wodą
najważniejsze to mieć dużo roslinek a mało rybek, wtedy woda sama oczyszcza sie w pewnym stopniu
Im większe akwarium, tym łatwiej utrzymać w nim równowagę. Mały filtr wewnętrzny np. FAN-mini kosztuje około 25zł. Jest przede wszystkim cichszy od brzęczykowego. Do tego zbiornik minimum 20 litrów. A co do hodowli szczupaków i sandaczy, to akwarium powinno mieć przynajmniej kilka arów powierzchni
Hej ! Niestety mam dopiero 12 lat ale wiedza na temat zwierzaków
Mam ich bardzo dużo...Ale ....
no tak Niedawno byłam nad jeziorkiem w moim mieście i powiem wam jedno z takich dzikrzych rybek do naszego akwa najlepiej prezętują się kiełbie...Są to rybki zdrowe i nieprzenoszą dużo grożnych chorób na te nasze z zoologa . Wkłada się siatkę do bajorka i za 15 minut się wyciąga mały narybek
po tygodniu rybki przyzwyczajają się do jedzenia suszonego pokarmu takiego z zoologa i nierosną terz takie duże ja jednego złapałam i ży6je już rok ma niecłe 10 cm a mam 60 i nadodatek mam kropkowany ogonek cierniki też są fajne
ja w zimnowodnym mam siedem kiełbików, dwa okonki, dwa jazgarki i... bojownika (który okazał się być samcem, więc musiał byc oddzielony od doroslego samca )
małe kiełbiki są naprawdę interesujące, "łypią " oczami (jako jedne z niewielu rybek mają migawkę ), przeswityujące łuski, pasek wzdłuż kręgosłupa, nakrapiane płetwy, wąsiki - alternatywa dla popularnych kirysków
pewnie suchy też jedzą, głównie jednak ochotką karmię. Co ciekawe te denne rybki na planktonie też żerują
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum