Kompletnie nie docieraj? do mnie cykle rozmnażania krasnorostów. W całych Szweykowskich jest tylko Polysiphonia, tymczasem powszechnie wiadomo , że krasnorosty maj? kilka (2? 3?) typów cykli płciowych, w tym jaki haplodiplobiontyczny. Przeguglałam wszędzie w najróżniejszych językach i nie mogę znaleĽć nic sensownego (pominęłam serwisy typu "ci?gi na każd? okazję", bo tam s? zwykle straszne błędy). Czy kto z Was zna jaki tajny odnonik albo ma pod ręk? sensowny opis, który mógły wskanować? Będę straaaaasznie wdzięczna!
Żeby nie było, że się lenię, kilka "wydajemisiów" do weryfikacji:
* cykl haplodiplobiontyczny to taki, w ktorym wystepuje karposporofit i tetrasporofit
* Polysiphonia ma c. haplodiplo, a Batrachospermum juz nie
* inne (nie haplodiplo) krasnorosty maja albo dominujacy sporofit, albo gametofit
* cykl nie ma nic wspolnego z kwestia, czy przemiana pokolen jest izo, czy hetero
Uff. Przepraszam za zanudzanie, ale pomyslcie pozytywnie: Tajemnica Rozrodu Krasnorostow pozostaje do odkrycia
(hint: w Glonach Podbielskowskiego i Encyklopedii Biologicznej UJ nie ma)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum