FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:45
PYTANIA
Autor Wiadomość
Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-01-26, 18:25   PYTANIA

Czy grzyby należące do czerwonej listy grzybów (1013 gatunków w PL) mogą nie być ściśle chronione (kształcą nas że ściśle jest coś koło 90gat :/ ) ktoś wyjaśni ??

i pare problemow moze sie tu jeszcze pojawic...

Przewodnik Beskidzki

BeaJolKa 

Wysłany: 2007-01-26, 18:34   

http://www.forum.nagrzyby.pl/index.php
popytaj fachowców ;-)

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2007-01-26, 18:42   

Pełek napisał/a:
Czy grzyby należące do czerwonej listy grzybów (1013 gatunków w PL) mogą nie być ściśle chronione (kształcą nas że ściśle jest coś koło 90gat ) ktoś wyjaśni ??
Mogą nie być w ogóle chronione - podobnie zresztą jak rośliny. Lista gatunków chronionych jest ustalana w postaci rozporządzenia i mam moc prawną, bo wynika z delegacji ustawowej. Natomiast czerwona lista, czy też czerwona księga, to raczej pogląd autorów opracowania (czy raczej ich troska) o gatunki rzadkie lub ginące. Zwyczajowo jest brana pod uwagę, cytowana, ale nie ma żadnej mocy prawnej.

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2007-01-26, 18:57   

Np. niektóre gatunki są bardzo rzadkie, ale są trudne do oznaczenia, lub niepozorne i mało efektowne - wtedy zwykle nie są chronione (nie jest to bezwzględna reguła). Są natomiast w czerwonych listach (z uwagi na ich rzadkość lub zagrozenie). Z drugiej strony gatunki bardzo pospolite, np. "kruszyna pospolita" są chronione (ochrona częściowa) z uwagi na to, że są surowcem farmakopealnym, a państwo chce mieć nad tym kontrolę.

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2007-01-26, 20:17   

Namor napisał/a:
farmakopealnym
czyli jak wynika z nazwy, mozna z niego zrobic jakiegoś farmakologicznego specyfika?

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-01-26, 21:01   

tak, np. kora kruszyny jest używana w ziołolecznictwie, Alcedo

Wbrew pozorom naprawdę wiele roslin ma zastosowanie w lecznictwie, nawet dziś w dobie syntetycznych leków...

Problem wykorzystania w lecznictwie i kolizji z ochroną dotyczy i goryczek, pierwiosnków z nazwy lekarskich, kopytnika, miodunek, zimowita i wielu innych.

Długi czas rośliną niechronioną, a umieszczoną w Polskiej Czerwonej Księgi Roślin był wilczomlecz złoty (Euphorbia epithymoides, syn. E. polychroma), ktory ma w Polsce jedno jedyne izolowane miejsce występowania na wapiennych wzgórzach w północnej części Dąbrowy Górniczej, oderwane daleko na północ od granic swego naturalnego zasięgu. Do niedawna (chyba do 2004 i nowej listy gatunków chronionych) nie była to roślina chroniona, teraz wreszcie jest. A co ciekawe jest to efektowna roślina i łatwa do rozpoznania (powszechnie sadzona w ogrodach w celach ozdobnych)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-01-27, 11:48   

Namor napisał/a:
Np. niektóre gatunki są bardzo rzadkie, ale są trudne do oznaczenia, lub niepozorne i mało efektowne - wtedy zwykle nie są chronione (nie jest to bezwzględna reguła).

Są też nawet efektowne i rzadkie gatunki, których chronić tak jakby nie trzeba, bo mają niezagrożone stanowiska. I dlatego, jak podejrzewam, nie wpisano ich na listę roślin chronionych. Np. taki dębik ośmiopłatkowy:

"+kwiaty duże, białe, na długich, wyprostowanych, kutnerowatych szypułkach

>dwa typy kwiatów: obupłciowe oraz męskie

>szeroko rozwarte, śr. do 4 cm, o 6-10 (zwykle 7-8) płatkach o kremowym odcieniu"

, który sobie rośnie niezagrożenie w Tatrzańskim PN.

Takie mam spostrzeżenie nt. niektórych niechronionych, a rzadkich roślinek, mam nadzieję, że słuszne ? [bom amator a nie floriszpec..]

IrekM 

Wysłany: 2007-10-06, 17:25   

Żeby nie mieszać w innych tematach i nie zakładać nowego, pytam tutaj:
Na rynku wydawniczym jest całe mnóstwo atlasów grzybów, na grzybach nie znam się prawie wcale i nie jestem w stanie określić wartości danej pozycji, a przydałby mi się dobry atlas. Głównie zależy mi na grzybach rzadkich i chronionych. Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś pozycję ?

MOJA OKOLICA

Priam 

Wysłany: 2007-11-01, 13:10   

Co to za porost:

Odpowiedz do tematu