Analogicznie do ptaków, ssaków.... założyłem temat o grzybach. Pora ku temu odpowiednia, bo coraz więcej grzybów owocuje Dzi miałem nawet okazję sie o tym przekonać doustnie
A to co znalazłem 2 dni temu. Langermania gigantea.
To ja 2 dni temu widziałam dwie czubajki kanie. I nie byłoby w tym nic niezwykłego gdyby nie fakt, że uchowały się niecałe 50m od terenów zamieszkałych i leż? niemalże na trasie do lotniska - weekendowego miejsca spacerów dla 1/3 Torunia (dlatego w weekendy trzymam się z dala od lotniska ).
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Przypomina ucho bzowe (Hirneola auricula-judae), występuje w Polsce, jest jadalne. Można je spotkać na bzach i klonach jesionolistnych. Jest blisko spokrewnione z chińskim grzybem 'mun'.
Pozwole sobie odkurzyć troche temacik - dziś w niewielkiej śródpolnej kępie drzew znalazłem kilka owocników czarki szkarłatnej (bo tak sie chyba ten grzybek zwie), dwa największe średnicy ok. 6-7cm.
Właśnie chciałem o niej napisać Jeden z wąwozów w Owczarach (lubuskie) - masa czarki szkarłatnej urozmaica okolicę
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Na naszym bielikowym odcinku (ujście Tążyny - most autostradowy) jest jedno miejsce, gdzie zawsze jest takie czerwone coś Też mi się wydawało że to się jakaś czarka nazywa... Fajnie wiedzieć
Pozwolę sobie zauważyć, że w Polsce występują 2 gatunki z rodzaju Sarcoscypha: czarka szkarłatna Sarcoscypha coccinea i czarka austriacka Sarcoscypha austriaca. A rozróżnić je można tylko pod mikroskopem po zarodnikach. Oba te gatuniki są pod ścisłą ochroną gatunkową.
W sieci istnieje rejestr gatunków chronionych i zagrożonychhttp://www.bio-forum.pl/messages/7259/7259.html , do którego warto zgłaszać swoje znaleziska grzybów chronionych. Służy to celom naukowym. Na podanej przeze mnie stronie można się zapoznać ze szczegółami tzn. jak zgłaszać, gdzie szukać pomocy w oznaczaniu. Gorąco polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum