FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:21
Obserwacje grzybów
Autor Wiadomość
Dawid.Klucze 

Wysłany: 2007-03-21, 22:00   Potrzebuje pomocy

czy miałby ktoś ochote pomóc mi w oznaczeniu grzybków które mam na stronce? znam się na ptakach i ssakach niestety grzybki, owady i rośliny są moim słabym punktem ale bardzo chętnie je fotografuje. Jesli by się ktoś podjął to z góry bardzo dziękuję i jeśli żle podałem jakieś na stronce to też bardzo proszę o poprawę. Pozdrawiam Dawid
link do grzybków
http://www.foto-oruba.com/galeria/grzyby/

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-14, 21:14   

dziś widziałem grzybiarza :oki: Wcześniej myslałem, że może jakis złomiarz, ale nie.. :>

W reklamóweczce miał kilkanaście... smardzów, tak jak mnie poinformował :res: :res: zdziwiłem się, że przeciez grzyby to jesienią... ;-) Powiedzaił, że bardzo smaczne i właśnie najwcześniejsze grzyby :mrgreen:

Nie wspominałem, że gatunek chroniony... ;-)

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2007-04-15, 12:08   

pulsatilla u nas też już smardze są :D bardzo fajune grzybki u nas są dwie odmiany Smardz jadalny i smardz stożkowy. Oczywiście obydwa są jadalne . Pozdrawiam i jeślio chcecie zobaczyć jak te grzybki wyglądają zamieszczam foto

Smardz.stozkowy-01.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 76.42 KB

Smardz.Jadalny-01.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 86.4 KB

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-16, 00:00   

miał te odmiany okrągłej... ;-) Hej, hej :mrgreen:

Cio to za plumkanie, ze sa oba jadalne :tup: ? oba sa niejadalne, bo sa chronione :oki: :lol:

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2007-04-16, 00:35   

plumkanie czy nie w atlasie pisza o nich że są jadalne :D jak wiesz miszkam na Jurze w Zespole Jurajskich Parków Krajobrazowych i u nas wsumie wszystko jest pod ochroną :D Jesli chodzi o aspekty fotograficzne to dla mnie był to kolejny sfotografowany ładny grzybek jakiego znalazłem. Tak dopinając wszystkiego nie zjadłem go. :mrgreen: choc jajeczniczka w kwietniu z grzybkami była by napewno pierwszorzędna. Pozdrawiam miłośników jajecznicy z grzybkami (tylko tymi nie pod ochroną) i nie halunkami :-D

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-16, 22:55   

Dawid, ale na terenie ZJPK chyba grzyby zbierać można...? Mam na mysli gatunki niechronione ;-) Park krajobrazowy to nie rezerwat ścisły :mrgreen: Co tam zresztą zbieranie grzybów, problemem jest zabudowa ZJPK :/

Masz rację, nawet z pieczarkami pyszna.... :oki:

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2007-04-17, 00:10   

pulsatilla1214 napisał/a:
Dawid, ale na terenie ZJPK chyba grzyby zbierać można...? Mam na mysli gatunki niechronione ;-)

:) zbierać można i jeść można (oczywiście te niechronione)to był taki żarcik z tym ZJPK. Choć powiem szczerze że nie miałbym nic przeciwko jakby to był rezerwat ścisły. Wkurza mnie to jeżdzenie crossowców i kładowców. rozjezdżają nam wszystko.
Pozdrawiam

Ptyś 

Wysłany: 2007-06-10, 00:34   

idzcie na forum : "na grzyby" to sobie przeczytacie jak chronią smardze :twisted: :twisted: :twisted:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-23, 22:53   

Jedna osoba znalazła w moich zdjęciach ponoć gatunek z czerwonej listy. Po prostu ten las nie przestaje mnie zaskakiwać. Pojęcia nie mam co jeszcze można w nim odnaleźć... Kiedyś usłyszałem takie stwierdzenie, że to jak cenny jest dany obszar nie świadczą o tym rośliny, a przede wszystkim grzyby. Zapewniam was, że życia by mi nie wystarczyło do sfotografowania i oznaczenia tych wszystkich grzybów co w nim są! (A może źle oznaczyłem ten gatunek?)

kisielnica trzoneczkowa - Exidia truncata

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-03-02, 12:23   

Cephalotus napisał/a:
Kiedyś usłyszałem takie stwierdzenie, że to jak cenny jest dany obszar nie świadczą o tym rośliny, a przede wszystkim grzyby

A zgadnij, co rzekłby tutaj err... briolog ? :>

:lol:

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-03-02, 12:50   

Ja bym się z briologiem jeżeli by z lichenologiem siadł zgodził :]

O wartości obszaru i jego stanie zachowania świadczą porosty, a jeżeli chodzi o siedliska wilgotne to mszaki... jeżeli chodzi o grzyby to są albo i ich nie ma i nie widziałem jeszcze rezerwatów dla ich ochrony ;)

Chociaż są czasem dodatkowym argumentem za ochroną jakiegoś obszaru.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-03-02, 12:53   

Mi o lichenologa chodziło ... dumał, szto eta daże briolog :oops:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-02, 16:11   

No właśnie chodziło mi o to, że chyba bogastwo grzybów jest dodatkowym, wspomagającym argumentem na rzecz ochrony jakiegoś terenu. W każdym razie na pewno źle nie jest, że ta kisielnica u mnie rośnie. :] Na pewno nie gorzej, gdyby jej nie było. Zawsze ciutkę lepiej. :) Żałuję, że na mchach i porostach się nie znam. Jestem świecie przekonany, że coś ciekawego by się znalazło. :] Może zacznę je fotografować, ale czy da się je tak oznaczyć?

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-03-02, 16:37   

Niektóre tak, ale w większości wypadków jeno do rodzaju. Próbować jednakże zawsze można...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

bladii77 

Wysłany: 2008-04-17, 20:18   

Witam. Znalazłem wczoraj smardze w lesie w Mysłowicach. grzybków było 9 :) . Czy wie ktos ktory to gatunek??? czy zas trzeba zarodniki pod mikroskop brac??

smardz 1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 134.24 KB

smardz.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 141.32 KB

Odpowiedz do tematu