czy miałby ktoś ochote pomóc mi w oznaczeniu grzybków które mam na stronce? znam się na ptakach i ssakach niestety grzybki, owady i rośliny są moim słabym punktem ale bardzo chętnie je fotografuje. Jesli by się ktoś podjął to z góry bardzo dziękuję i jeśli żle podałem jakieś na stronce to też bardzo proszę o poprawę. Pozdrawiam Dawid
link do grzybków
http://www.foto-oruba.com/galeria/grzyby/
_________________ Dawid
Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne
dziś widziałem grzybiarza Wcześniej myslałem, że może jakis złomiarz, ale nie..
W reklamóweczce miał kilkanaście... smardzów, tak jak mnie poinformował zdziwiłem się, że przeciez grzyby to jesienią... Powiedzaił, że bardzo smaczne i właśnie najwcześniejsze grzyby
pulsatilla u nas też już smardze są bardzo fajune grzybki u nas są dwie odmiany Smardz jadalny i smardz stożkowy. Oczywiście obydwa są jadalne . Pozdrawiam i jeślio chcecie zobaczyć jak te grzybki wyglądają zamieszczam foto
Smardz.stozkowy-01.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 76.42 KB
Smardz.Jadalny-01.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 86.4 KB
_________________ Dawid
plumkanie czy nie w atlasie pisza o nich że są jadalne jak wiesz miszkam na Jurze w Zespole Jurajskich Parków Krajobrazowych i u nas wsumie wszystko jest pod ochroną Jesli chodzi o aspekty fotograficzne to dla mnie był to kolejny sfotografowany ładny grzybek jakiego znalazłem. Tak dopinając wszystkiego nie zjadłem go. choc jajeczniczka w kwietniu z grzybkami była by napewno pierwszorzędna. Pozdrawiam miłośników jajecznicy z grzybkami (tylko tymi nie pod ochroną) i nie halunkami
_________________ Dawid
Dawid, ale na terenie ZJPK chyba grzyby zbierać można...? Mam na mysli gatunki niechronione Park krajobrazowy to nie rezerwat ścisły Co tam zresztą zbieranie grzybów, problemem jest zabudowa ZJPK
Dawid, ale na terenie ZJPK chyba grzyby zbierać można...? Mam na mysli gatunki niechronione
zbierać można i jeść można (oczywiście te niechronione)to był taki żarcik z tym ZJPK. Choć powiem szczerze że nie miałbym nic przeciwko jakby to był rezerwat ścisły. Wkurza mnie to jeżdzenie crossowców i kładowców. rozjezdżają nam wszystko.
Pozdrawiam
_________________ Dawid
Jedna osoba znalazła w moich zdjęciach ponoć gatunek z czerwonej listy. Po prostu ten las nie przestaje mnie zaskakiwać. Pojęcia nie mam co jeszcze można w nim odnaleźć... Kiedyś usłyszałem takie stwierdzenie, że to jak cenny jest dany obszar nie świadczą o tym rośliny, a przede wszystkim grzyby. Zapewniam was, że życia by mi nie wystarczyło do sfotografowania i oznaczenia tych wszystkich grzybów co w nim są! (A może źle oznaczyłem ten gatunek?)
kisielnica trzoneczkowa - Exidia truncata
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Ja bym się z briologiem jeżeli by z lichenologiem siadł zgodził
O wartości obszaru i jego stanie zachowania świadczą porosty, a jeżeli chodzi o siedliska wilgotne to mszaki... jeżeli chodzi o grzyby to są albo i ich nie ma i nie widziałem jeszcze rezerwatów dla ich ochrony
Chociaż są czasem dodatkowym argumentem za ochroną jakiegoś obszaru.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
No właśnie chodziło mi o to, że chyba bogastwo grzybów jest dodatkowym, wspomagającym argumentem na rzecz ochrony jakiegoś terenu. W każdym razie na pewno źle nie jest, że ta kisielnica u mnie rośnie. Na pewno nie gorzej, gdyby jej nie było. Zawsze ciutkę lepiej. Żałuję, że na mchach i porostach się nie znam. Jestem świecie przekonany, że coś ciekawego by się znalazło. Może zacznę je fotografować, ale czy da się je tak oznaczyć?
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Niektóre tak, ale w większości wypadków jeno do rodzaju. Próbować jednakże zawsze można...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Witam. Znalazłem wczoraj smardze w lesie w Mysłowicach. grzybków było 9 . Czy wie ktos ktory to gatunek??? czy zas trzeba zarodniki pod mikroskop brac??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum