Czułem ze one rosną w Polsce bo że byly to wiedziałem ale ponoć je wytępiono co nie wydawalo mi sie prawda ,pewnie jakby poszukać to by sie jeszcze znalazlo w innych miejscach
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Było kiedyś stanowisko trufli pod Bydgoszczą w rezerwacie w Ostromecku
Ma ktoś ochotę na trufle? Ja bym skosztował. Kto jedzie? Będą grzybki!
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Na stanowisku na Wielkim Ostrowie był to łęg dębowo-wiązowo-jesionowy z fragmentami innych lasów podmokłych
A tam, trzeba się by wybrać by zobaczyć... spróbować czy aby na pewno nie kwaśne
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
No to co, zakładamy super biznes ? Potrzebujemy działki np. w rejonie świętokrzyskim czy na południe od Łodzi, sadzonek dębów (leśnicy, do dzieła !) introdukujemy trufle a potem tylko po iluś tam latach tresujemy świnie i robimy kokosy na tym szlachetnym grzybku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum