Szczególnie liczę na Oenanthe, specjalistę od flory bagiennej
Zdjęcie zrobione na terenie użytku ekologicznego "Młaki nad Pogorią I" w DG, są to młaki niskoturzycowe (torfowiska źródliskowe) powstałe w miejscu wysięku wód węglanowych ze stromej skarpy dawnej piaskowni (3 gatunki rosiczek, wyblin jednolistny, kruszczyk szerokolistny i takie tam .. )
Szczególnie liczę na Oenanthe, specjalistę od flory bagiennej
cóż, przeliczyłeś się jeśli chodzi o moją znajomość mszaków: nie znam tych gatunków. Mogę się wypowiadać jedynie o mchach które rosną na torfowiskach w niżowej Polsce, oraz o kilkudziesięciu innych pospolitych gatunkach. Nie jestem briologiem.
Mchy torfowiskowe a mchy ze źródlisk, zwłaszcza źródlisk wyżynnych, to zupełnie inna bajka; musiałbym to zebrać i oznaczyć krok po kroku. Trzeba też odróżnić mchy faktycznie związane z wysiękiem od tych które po prostu porastają martwe drewno (pierwszy jegomość wygląda na takiego).
Także przykro mi
Siedlisko nietypowe ze względu na wyjątkowy charakter wysięków węglanowych, to prawda. To dla nich były na liście cieni Natura 2000 "Lipienniki w Dąbrowie Górniczej"
Niedaleko jest też inny uzytek ekologiczny, Bagna w Antoniowie, torfowiska rzadkie i przejściowe, ostoja o randze miedzynarodowej, tam tylko wiem liczbowo, ze oznaczyli 9 wątrobowców i 79 taksonów mchów ( w tym 5 reliktowych). Niedosżły rezerwat;p
A w terenie wszystkie takie podobne te mszaki dla laika...
P.S.
Te zdjęcia raczej przedstawiają ten sam takson, łanami kękowymi porastał obszary u podnóża skarpy. Ale spróbuję cos przy okazji jeszcze dokładniej tam sfocić
to ci dopiero
Naprawdę niewyspany jestem
Komentowałem rośliny z postu Alcedo - a nie z Twojego
Natomiast jeśli chodzi o Twoje zdjęcia to myślę, że przedstawiają płonnika pospolitego Polytrichum commune (to ten z książki do biologii w liceum ) natomiast nie zgadza się to z "alkalicznością" siedliska - P. commune preferuje miejsca umiarkowanie kwaśne.
Sorry,
czym posługujesz się oznaczając mszaki? Jest na rynku dostępny jakis klucz?
Po polsku - nie ma (używanie Szafrana to mordęga a prezentowane tam ujęcia są lekko przedpotopowe); używam chyba najpopularniejszego w Europie klucza (wyłączając część krajów niemieckojęzycznych) Smith "The moss flora of the British Isles". Niestety, żaden profesjonalny klucz do mchów nie jest łatwy w użyciu Plusem tego jest to, że jest "sztuczny", czyli nie opiera się na cechach systematycznych, ale na tych najłatwiejszych do zweryfikowania. Można to sprowadzić z UK, kosztuje odpowiednio
Są też oddzielne klucze do wątrobowców. Stosunkowo sporo opracowań, w tym z kolorowymi zdjęciami, dotyczy torfowców.
drugi z gatunków ala mnie się widzi jako któryś z brachyteciumów (krótkoszy)
albo jakieś coś w stronę Leptodictyum ino za grube...zagięte nieco łebki ma...
Z książek o torfowcach fajna, anglojęzyczna i bogato ilustrowana jest autorstwa Danielsa i Eddy'ego: http://www.nhbs.com/title.php?tefno=17221
Co prawda ujęcie niektórych gatunków jest tam nieco kontrowersyjne, ale za to charakterystyka ekologiczna i wskazówki jak je odróżniać w terenie są bardzo cenne.
no szkoda, ze nie oznaczycie tych Ala, gdyz w moim najbliższym lesie wydaja sie byc bardzo podobne gatunki i to pospolite. Las dzis sztuczny, ale kiedys calkiem ladny musial byc, w runie trafil sie i tojad dzióbaty i paprotnik kolczysty, szczegolnie w zamierajacych, przesuszonych, wręcz karłowych olsach tego mchu duzo... Niedaleko i wiąz liczny z jesionem, pojedynczymi dużymi wierzbami, na skrawkach bardziej naturalnych... Gleba gliniasta, wapienna...
jeśli ktoś chce bardziej pewną informację o mchu to oprócz fotografii niech załączy choć następującą informację, łatwą do uzyskania za pomocą zwykłej terenowej lupki, a mianowicie:
ile nerwów mają listki lodygowe (0, 1 czy 2; chodzi o listki z głównego pędu, nie z odgałęzień) i jak długi ten nerw. Oraz inne cechy, np. czy są bujne chwytniki (taki "kutner") na łodydze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum