a więc (na szybko, piszesz, że potrzebujesz pilnie, a ja nie mam czasu w najbliższych dniach, więc teraz tylko to co wiem od razu):
- DSC00137.JPG - Atrichum undulatum żurawiec falisty;
- DSC00135.JPG i DSC00123.JPG - Dicranaceae jakieś (DicranellaOrthodicranum );
- DSC00117.JPG - Eurhynchium zdaje się (w każdym razie jakies Brachytheciaceae);
- DSC00132.JPG i DSC00120.JPG - Brachytheciaceae jakieś (pewnie Brachythecium);
- DSC00128.JPG - przypomina knotnik zwisły Pohlia nutans.
Myślę, że korzystając z tych wskazówek możesz spróbować je oznaczyć używając książki do oznaczania mchów. Tak "na oko" no naprawdę wiele więcej nie można powiedzieć (w każdym razie ja nie potrafię).
Witam ! Jestem tu nowy, choć od pewnego czasu interesuję się mchami, głównie tymi co posiadają formy submersyjne
Mam do Was wielką prośbę, bo niestety nie mam jeszcze super wiedzy o mchach o zidentyfikowanie tych mchów, chce powiekszyc swoja wiedze
1
1
1
2
2
Jeśli będą potrzebne jakieś inne fotki podrzucę, dysponuje tylko kompaktem i mogę zrobić tylko trochę lepsze zdjęcia od powyższych.
Potrzebuję też nazw gatunkowych mchów mogących rosnąć pod wodą, oczywiście polskich.
Moja wiedza ogranicza się tylko do fissidensów, fontinalisów, leptodictyum i drepanocladusów.
Kilka metrów od lasu, na polance między brzózkami w lekkim zagłębieniu na wilgotnym terenie (po śniegu), były to jedyne gałązki przypominające bardziej formę submersyjną niz emersyjna, gdyż znajdowały się pod liśćmi które trzymały wilgoć, wokół było ok 5 różnych gatunków mchów w tym Drepanocladus sp. no i trawy. Jak wspomniałem były to jedyne gałązki przypominające formę submersyjną, mchy tworzyły kępy z których część znajdowała się pod liśćmi, a inna nie.
Mogę spróbować ich poszukać w tamtym miejscu.
Tak się przedstawiają przy drepanocladus sp. anducus znajdującym się w centrum.
W prawym dolnym rogu jest to Pearlan moss czyli Blepharostoma trichophyllum, a raczej tylko młoda submersyjna gałązka.
Po lewej też jeszcze tego mchu nie określiłem, a pozostałych dwóch fotki w poprzednim poście są.
Mech rósł przy brzegu okresowo zalewanego zbiornika, rósł na ziemi, ale wiem, że może też przyrastać do drewna (gałęzie nie do końca zanurzone). Forma na zdjęciach jest w 100% submersyjna.
1
1
1
Obumarła brązowawa część gałązek na zdjęciach są pozostałością po formie przejściowej, która znajdowała się pod przykryciem liści. Wszystko co zielone to już submersyjna.
2
2
2
U tego mchu pozostałością są gałązki które wskazałem strzałką zieloną Forma emersyjna.
Nie wiem czy seta może pomóc w określeniu gatunku, w każdym razie wybrałem w tym celu właśnie tą gałązke. Seta wyrosła już pod wodą (może niecała, ale ta lekko zielonawa część na pewno), to jest w procesach przejściowych między formami.
Jeśli będą konieczne jakieś inne fotki do zrobienia, służę pomocą.
U tego mchu pozostałością są gałązki które wskazałem strzałką zieloną Forma emersyjna.
To nie są różnice w zanurzeniu, tylko w wieku - te chudsze fragmenty pędów są po prostu tegoroczne, a te grubsze są stare.
nurek napisał/a:
Torfowiec nastroszony? A ten drugi?
Zdecydowanie tak natomiast ten drugi - tak "na oko" nie będę typował, bo o wpadkę trudno.
Jak będę miał więcej czasu, to postaram się odpowiedzieć na zaległe pytania, na razie przepraszam za milczenie...
To nie są różnice w zanurzeniu, tylko w wieku - te chudsze fragmenty pędów są po prostu tegoroczne, a te grubsze są stare.
Nie pomyliłem się tutaj
Doskonale wiem co wyrosło mi pod wodą, bo mam też fotki robione wcześniej gdzie tego nie było, zatem to grube to forma taka nie do końca emersyjna ale podobna, a to chudsze to już całkowicie forma submersyjna tego mchu, która wyrosła pod wodą.
Proszę o potwierdzenie:
Hyophila involuta
Plagiomnium undulatum
Plagiomnium affine
Tutaj pytanie, czy jakąś wielką różnicą jest kolorystyka przy tym mchu? znalazłem wersje bardzo jasno zieloną jak na fotce i bardzo ciemno zieloną, pod wodą w tych samych warunkach różnica pozostaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum