FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mszaki do oznaczenia
Autor Wiadomość
madsonek 

Wysłany: 2009-10-11, 17:46   

cd2

DSC00137.JPG
Politruchum formosum.?!
Plik ściągnięto 10 raz(y) 104,05 KB

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2009-10-11, 18:03   

a więc (na szybko, piszesz, że potrzebujesz pilnie, a ja nie mam czasu w najbliższych dniach, więc teraz tylko to co wiem od razu):
- DSC00137.JPG - Atrichum undulatum żurawiec falisty;
- DSC00135.JPG i DSC00123.JPG - Dicranaceae jakieś (Dicranella :?: Orthodicranum :?: );
- DSC00117.JPG - Eurhynchium zdaje się (w każdym razie jakies Brachytheciaceae);
- DSC00132.JPG i DSC00120.JPG - Brachytheciaceae jakieś (pewnie Brachythecium);
- DSC00128.JPG - przypomina knotnik zwisły Pohlia nutans.

Myślę, że korzystając z tych wskazówek możesz spróbować je oznaczyć używając książki do oznaczania mchów. Tak "na oko" no naprawdę wiele więcej nie można powiedzieć (w każdym razie ja nie potrafię).

P. Kloska 

Wysłany: 2010-01-18, 22:16   

Robiąc porządki w zdjęciach znalazłem takie oto mchy.
Czy z tych zdjęć można oznaczyć gatunek:
1

2

3

4

5

6

7

P. Kloska 

Wysłany: 2010-01-18, 22:36   

cd. płonniki??
8

9

10

11

Z góry dziękuje.

sebeq 

Wysłany: 2010-04-14, 21:31   

Mogę prosić o podanie nazwy tego mchu?

Z góry dziękuję!

P. Kloska 

Wysłany: 2010-04-14, 21:34   

sebeq napisał/a:
Mogę prosić o podanie nazwy tego mchu?

płaskomerzyk fałdowany Plagiomnium undulatum

-kumak- 

Wysłany: 2010-04-24, 08:31   

Witam ! Jestem tu nowy, choć od pewnego czasu interesuję się mchami, głównie tymi co posiadają formy submersyjne :)

Mam do Was wielką prośbę, bo niestety nie mam jeszcze super wiedzy o mchach o zidentyfikowanie tych mchów, chce powiekszyc swoja wiedze ;)

1

1

1

2

2

Jeśli będą potrzebne jakieś inne fotki podrzucę, dysponuje tylko kompaktem i mogę zrobić tylko trochę lepsze zdjęcia od powyższych.

Potrzebuję też nazw gatunkowych mchów mogących rosnąć pod wodą, oczywiście polskich.
Moja wiedza ogranicza się tylko do fissidensów, fontinalisów, leptodictyum i drepanocladusów.

Z góry dziękuje za pomoc :lol:

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2010-04-24, 12:49   

przydałyby się jakieś informacje o siedlisku tych mchów, w jakim miejscu rosły itd.

-kumak- 

Wysłany: 2010-04-24, 13:07   

Kilka metrów od lasu, na polance między brzózkami w lekkim zagłębieniu na wilgotnym terenie (po śniegu), były to jedyne gałązki przypominające bardziej formę submersyjną niz emersyjna, gdyż znajdowały się pod liśćmi które trzymały wilgoć, wokół było ok 5 różnych gatunków mchów w tym Drepanocladus sp. no i trawy. Jak wspomniałem były to jedyne gałązki przypominające formę submersyjną, mchy tworzyły kępy z których część znajdowała się pod liśćmi, a inna nie.

Mogę spróbować ich poszukać w tamtym miejscu.

Tak się przedstawiają przy drepanocladus sp. anducus znajdującym się w centrum.

W prawym dolnym rogu jest to Pearlan moss czyli Blepharostoma trichophyllum, a raczej tylko młoda submersyjna gałązka.
Po lewej też jeszcze tego mchu nie określiłem, a pozostałych dwóch fotki w poprzednim poście są.

-kumak- 

Wysłany: 2010-04-24, 13:46   

3

3

Mech rósł przy brzegu okresowo zalewanego zbiornika, rósł na ziemi, ale wiem, że może też przyrastać do drewna (gałęzie nie do końca zanurzone). Forma na zdjęciach jest w 100% submersyjna.

1

1

1

Obumarła brązowawa część gałązek na zdjęciach są pozostałością po formie przejściowej, która znajdowała się pod przykryciem liści. Wszystko co zielone to już submersyjna.

2

2

2

U tego mchu pozostałością są gałązki które wskazałem strzałką zieloną Forma emersyjna.
Nie wiem czy seta może pomóc w określeniu gatunku, w każdym razie wybrałem w tym celu właśnie tą gałązke. Seta wyrosła już pod wodą (może niecała, ale ta lekko zielonawa część na pewno), to jest w procesach przejściowych między formami.

Jeśli będą konieczne jakieś inne fotki do zrobienia, służę pomocą.

-kumak- 

Wysłany: 2010-05-21, 17:23   

http://books.google.pl/bo...epage&q&f=false

Bardzo fajny klucz!

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2010-05-28, 20:02   

W pobliżu leśnego strumienia natknąłem się między ciemiężycami zielonymi i paprociami na takie cosie. Torfowiec nastroszony? A ten drugi?

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2010-05-28, 22:21   

-kumak- napisał/a:
U tego mchu pozostałością są gałązki które wskazałem strzałką zieloną Forma emersyjna.

To nie są różnice w zanurzeniu, tylko w wieku - te chudsze fragmenty pędów są po prostu tegoroczne, a te grubsze są stare.
nurek napisał/a:
Torfowiec nastroszony? A ten drugi?

Zdecydowanie tak natomiast ten drugi - tak "na oko" nie będę typował, bo o wpadkę trudno.
Jak będę miał więcej czasu, to postaram się odpowiedzieć na zaległe pytania, na razie przepraszam za milczenie...

-kumak- 

Wysłany: 2010-06-23, 13:15   

Rojst napisał/a:
To nie są różnice w zanurzeniu, tylko w wieku - te chudsze fragmenty pędów są po prostu tegoroczne, a te grubsze są stare.

Nie pomyliłem się tutaj :)
Doskonale wiem co wyrosło mi pod wodą, bo mam też fotki robione wcześniej gdzie tego nie było, zatem to grube to forma taka nie do końca emersyjna ale podobna, a to chudsze to już całkowicie forma submersyjna tego mchu, która wyrosła pod wodą.

Proszę o potwierdzenie:

Hyophila involuta

Plagiomnium undulatum

Plagiomnium affine

Tutaj pytanie, czy jakąś wielką różnicą jest kolorystyka przy tym mchu? znalazłem wersje bardzo jasno zieloną jak na fotce i bardzo ciemno zieloną, pod wodą w tych samych warunkach różnica pozostaje.

Plagiomnium affinis (przód)

Climacium sp. Woody moss

-kumak- 

Wysłany: 2010-06-26, 09:58   

Cytat:
W prawym dolnym rogu jest to Pearlan moss czyli Blepharostoma trichophyllum

Chciałbym się poprawić, Pearl moss (nazwa handlowa Sulawesi moss) - Plagiomnium affine.
Przepraszam za błąd. :/

Odpowiedz do tematu