6 Merzyk pokrewny Mnium affine
5 Rokiet cyprysowy Hypnum cupressiforme
2 może to być Fałdownik nastroszony Rhytidiadelphus squarrosus
3 słabo widać ale po tej zbitej kępie stawiam na Bielistka sina Leucobryum glaucum
1 Płonnik, nie jestem pewien ale to chyba P. strojny Polytrichum attenuatum, zawieruszył się tam także jeden okaz Merzyka fałdowanego(=M. falisty) Mnium undulatum
4 z tego zdjęcia nie rozpoznam
Nelaaa - oznaczanie mchów jest znacznie trudniejsze niż w przypadku naczyniowych. Na podstawie zdjęć nikt odpowiedzialny nie będzie, poza wyjątkami, typował konkretnego gatunku. Bardzo często konieczne jest użycie mikroskopu (i preparatów, przekrojów); czasem wystarczy binokular ew. mocna lupa.
Ja nie jestem specem od mchów, ale zajmuję się niektórymi gatunkami, głównie bagiennymi.
A więc wracając do Twoich zdjęć:
1. najprawdopodobniej płonnik strojny Polytrichastrum formosum (= Polytrichum formosum, = P. attenuatum) i gałązka należąca najpewniej do żurawca falistego Atrichum undulatum (= Catharinea undulata)
2. przedstawiciel Brachytheciaceae, być może krótkosz Brachythecium, gatunek nieoznaczalny
3. i 4. - nieostre kompletnie
5. rokiet pospolity Pleurozium schreberi (= Entodon schreberi), choć nie mogę wykluczyć, że to wypłoniony okaz brodawkowca czystego Pseudoscleropodium purum (=Scleropodium purum)
6. Płaskomerzyk (Plagiomnium, dawniej w rodzaju Mnium), gatunek nieoznaczalny
7. to nie mech - wygląda jak krwawnik Achillea
Dobrze by było, jakbyś miał do dyspozycji binokular i mocną lupkę - wtedy mógłbyś nauczyć się podstawowych gatunków Podstawowe gatunki leśne nie są trudne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum