Uszak bzowy, grzyb jadalny o charakterystycznej chrz?stkowej konsystencji. Znajdziesz go w przepisach kulinarnych Chińczyków.
Zazwyczaj można go zlaleĽc na czarnym bzie i na topolach.
Owocniki rozwijaja sie w ciepleszych okresach w ci?gu zimy i wczesn? wiosn?.
Dziękuję - dodam tylko, że rzeczywiscie miał konsystencję grubej gumy (dotykałam, nie dałoby się urwać nawet kawałek, chyba nożem) - ale niech sobie tam żyje (choć się ususzył) - mieszkał na drzewie na wysokoci 150-160 nad ziemi? koło Cmentarza Żydowskiego w Warszawie.
Czy ten grzyb może być erzatzem chińskich grzybków mu?
To on we wlasnej osobie (choc w Chinach to go pewnie wiecej maja z uprawy), ale walory smakowe to ma raczej mizerne - bez dalekowschodnich przypraw nie wiele znaczy.
Czy ten grzyb może być erzatzem chińskich grzybków mu?
To on we wlasnej osobie (choc w Chinach to go pewnie wiecej maja z uprawy), ale walory smakowe to ma raczej mizerne - bez dalekowschodnich przypraw nie wiele znaczy.
Ooo nie wiedziałem. Fakt, same grzyby mu s? takie "bezpłciowe" w smaku, ale wspaniale sie komponuj? z chińska przypraw? pięciu smaków - wtedy nabieraj? smaku i aromatu.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
A to to chyba akurat wiem - czarka szkarłatna Sarcoscypha coccinea.
Może kto się za moje grzybki weĽmie
[ Dodano: 2005-07-14, 21:48 ]
Sam sobie częciowo odpowiem lenie mierdz?ce
Mój pierwszy grzybek to zapewne wykwit piankowaty Fuligo septica, ale tamtych dwóch nie kojarzę nic a nic, choć to hubopodobne co na pewno jest wam znane.
Częć Tomku, twoje pierwsze zdjęcie, z tym żółtym lózowcem to wykwit piankowy Fuligo septica. To mogę rozpoznać tak od razu inne musze dokładniej ogl?dn?ć, ale niczego nie obiecuję.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Witam.
Pytanie o grzyba - niestety bez zdjecia.
Który z kożlarzy może być wręcz idealnie biały ? (łacznie z kapeluszem)
Znalazłem kilka takich ostatnio na grzybobraniu na terenie Puszczy Bolimowskiej koło Skierniewic. Grzyby doć młode, ale najwiekszy o rednicy kapelusza ok. 10 cm. Gdyby nie ta barwa powiedziałbym ze to k. czerwony. Podobnie trzon po przecieciu szybko ciemnieje do koloru grznatowo-czarnego, kapelusz po uszkodzeniu ciemnieje znacznie słabiej. Las mieszany - sosny, brzozy, kruszyna, leszczyna a także trochę dalej osika. Widuję je bardzo rzadko, podobnego białego grzybka widziałem 2-3 lata temu
Może znalazłe piaskowca modrzaka Gyroporus cyanescens. Nie jest on może idealnie biały, ale szybkie ciemnienie mi?ższu może wskazywać na niego. Pod tym adresem: http://www.grzyby.pl/gatu..._cyanescens.htm znajduj? się zdjęcia owocników tego gatunku.
Nie - piaskowiec nie ma nic wspolnego z kozlarzami, a MirekN chyba zna sie na rzeczy... Moze kozlarz... debowy?? Jest taki bialy, ale nie mam przy sobie ksiazki aby sprawdzic... Zapytam (jak nie zapomne) wieczorem Grzegorza, on bedzie wiedzial.
[ Dodano: 25 Sie 2005 01:38 pm ]
A zatem... Odpowiedz Grzegorza:
rzadko zagladajacy na Forum Grzegorz prywatnie do mnie napisał/a:
Co do grzyba, to w gre moga wchodzic 3 gatunki. Biale lub bialoszare kapelusze posiadaja rosnace pod brzozami: kozlarz bialy i kozlarz bialawy. Pierwszy jest bardziej miesisty i po przecieciu sinieje intensywniej niz "szczuplejszy" kozlarz bialawy (sinieje nieznacznie wlasciwie tylko w trzonie), ktory wymaga miejsc nieco wilgotniejszych. Pierwszy jest bardzo rzadki (ja go nigdzie nie spotkalem), drugi w niektorych okolicach bywa spotykany regularnie, choc niezbyt licznie. Ponadto widzialem kozlarze czerwone o niemal bialych kapeluszach owocniki z jednej grzybni) - statusu tej formy nie znam. Kolega wspominal o rosnacej nieopodal osice, co moze wskazywac na ten gatunek. Kozlarz czerwony sinieje z wyrazna domieszka barwy fioletowej, natomiast kozlarz bialy bardziej na szaro. Bez zdjecia osobnika w calosci i przecietego nie mozna nic powiedziec z pewnoscia. A moze kolega odnalazl nieznany nauce gatunek? Sezon grzybowy przed nami - trzeba go znalezc ponownie i zrobic fotke.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum